Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Zašto se u pasošu menja oznaka državljanstva?
Zašto se u pasošu menja oznaka državljanstva?

Zašto se u pasošu menja oznaka državljanstva?

Od 1. oktobra u pasoše će se umesto „srpsko“ u rubriku državljanstvo upisivati „državljanstvo Republike Srbije“. Oznaka državljanstva kao „srpsko“ nije bila suprotna propisima, tako rade i druge države, kažu u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a prenosi RTS.

Međutim, u Stranci za Sandžak su smatrali da se time krše prava manjinskih naroda u Srbiji. Iz ove stranke prvi dopis resornom ministarstvu u kome se ukazuje na kršenje zakona poslat je u decembru 2016. godine.

- Stavljanje prideva „srpsko“ znači, u stvari, da se stavlja jedna nacionalna odrednica, jedno nacionalno obeležje, što nije u skladu ni sa Ustavom ni sa Zakonom. Svi manjinski narodi, odnosno, nesrpski narodi u Republici Srbiji, podvode se pod odrednicu „srpsko“ i mi smo tražili da se to ispravi – kaže predsednik Stranke za Sandžak Fevzija Murić.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova objašnjavaju da je set podataka koji se upisuje u novi biometrijski pasoš urađen na osnovu standarda koji propisuje sadržaj, izgled i upis svih podataka koji se nalaze u pasošu. Rubrika državljanstvo upisuje se u obliku pripadnosti državi čije državljanstvo lice poseduje.

Tako od 1. oktobra, kroz aplikaciju u pasošu u rubrici državljanstvo upisuje se „državljanstvo Republike Srbije“, što je takođe u skladu sa Zakonom o državljanstvu Republike Srbije i Zakonom o putnim ispravama. U ispravi se upisuje se isključivo navedena formulacija, tako da ne postoji mogućnost izbora.

Preporuka zaštitnika građana

Murić se obratio zaštitniku građana u decembru 2016. godine. Postupak je trajao kraće od godinu dana. Nakon više sastanaka, preporuka zaštitnika građana o izmeni sadržaja rubrike državljanstvo je usvojena.

Ombudsman Zoran Pašalić smatra da je potrebno napraviti razliku između nacionalnog identiteta ili pripadnosti i državljanstva.
- Svakako treba napraviti tu jasnu razliku koja će uticati na bolji osećaj svih onih koji jesu državljani Republike Srbije ali koji se ne smatraju srpskim ili delom srpskog naciona – dodaje Pašalić.

Ispravka će biti vršena u narednom periodu, za sve državljane Srbije, prilikom obnavljanja pasoša koji su istekli.

Izvor: RTS

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>