Najnovije vesti
Home / Društvo / ZAŠTITNIKU GRAĐANA Zaječarci se najviše žalili na divlje deponije i uslove za decu sa posebnim potrebama
ZAŠTITNIKU GRAĐANA Zaječarci se najviše žalili na divlje deponije i uslove za decu sa posebnim potrebama

ZAŠTITNIKU GRAĐANA Zaječarci se najviše žalili na divlje deponije i uslove za decu sa posebnim potrebama

U okviru kampanje Dani Zaštitnika građana ili Dani obdusmana, juče je u Zaječaru boravio zaštitnik građana Zoran Pašalić sa saradnicima. Tim povodom u toku jučerašnjeg dana u Matičnoj biblioteci „Svetozar Marković“ organizovan je prijem za građane koji su podnosili pritužbe. Pašalić je održao i sastanak sa zamenicom gradonačelnika Marinom Milić i njenim saradnicima, a nakon toga se obratio i novinarima. Problemi koji su ovom prilikom prepoznati su veliki broj divljih deponija, ali i problemi dece sa posebnim potrebama.

„Razgovarali smo o problemima koji muče građane u ovom trenutku, izvestili zaštitnika o tome šta je grad preduzeo i šta namerava u skorašnjem periodu. Tom prilikom došli smo do nekih zakjučaka u daljim postupanjima“, rekla je Milić.

Pašalić je izrazio zadovoljstvo povodom razgovora sa predstavnicima vlasti u Zaječaru koji je, kako je rekao, bio potpuno otvoren.

„Razlozi za ovaj projekat su ti što u kontaktu sa građanima u Beogradu smo shvatili da mnogi građani koji ne žive u prestonici često nisu u mogućnosti da pristupe instituciji zaštitnika građana u Deligradskoj 16. Suština našeg dolaska je da se upoznamo sa lokalnim problemima, da saznamo šta je ono što je specifično za lokalnu zajednicu. Za Zaječar su problem, ono što je i bila tema današnjeg razgovora, divlje deponije. Saznali smo frapantan podatak da ih ima preko 40. Jedan od problema koji je prepoznat je i problem dece sa posebnim potrebama, što je jedan od prioriteta delovanja institucije zaštitnika građana. Pravima deteta se bavi ceo jedan sektor. Smatramo da je to problem koji prvenstveno svaka lokalna samouprava mora da rešava, pristupačnost objektima, lični pratioc“, rekao je Pašalić i dodao:

„Roditeji su nam se obraćali i zbog problema u Osnovnoj školi „Ljubica Radosavljević Nada“. Pitali su zašto godinu dana kasni gradnja jer zbog toga deca moraju da idu u srednju školu, a koja je dalje od njihovog mesta prebivališta. Dobili smo uveravanja da je izvesno da će nova školska godina početi u novoj zgradi“.

On je istakao da će se navedeni problemi pratiti. Takođe je rekao da su juče saslušani i ostali problemi građana, a koji se uglavnom ne tiču lokalne samouprave, a to su najčešće problemi koji se tiču imovinsko pravnih zahteva, ekonomske i socijalne situacije koje često lokalna samouprava ne može sama da reši.

„Mi posredujemo i gledamo da napravimo vezu između lokalne i republičke vlasti. Govorili smo i o broju zaposlenih u opštini, o nemogućnosti da se neke stvari rešavaju brže iz razloga manjka zaposlenih. To su globalne sadržine naših razgovora pa ćemo nakon ovoga otići da obiđemo divlju deponiju, na relaciji mogućeg izvršioca prekršaja, reakcije Komunalne policije i reakcije Suda za prekršaje koji to procesuira“, kazao je Pašalić.

On je naveo da je problem divljih deponija i u manjku ljudi u Komunalnoj policiji, jer na teren izlazi samo sedam komunalnih policajaca, a koji se ne bave samo ovim problemom pa je to jako teško rešiti.

„Postoje i neka druga rešenja koja će da ublaže taj problem, a to je izgradnja centralne deponije, iako sam siguran da ga to neće potpuno rešiti. Pitanje ekologije za Republiku Srbiju je jedno od najznačajnijih i najskupljih pitanja, ako uzmemo u obzir Akcioni plan o pristupu Evropskoj uniji. Podjednako su važne i potrebe građana, da žive u jednoj zdravoj sredini. Jako je malo lokalnih samouprava u Srbiji koje sa ovim nemaju problem, sa zagađenjem životne sredine. Ako Zaječar ima 40-ak sela i isto toliko divljih deponija mi ćemo dugo insistirati da se to reši. Mi ćemo pomoći lokalnoj samoupravi u pogledu broja zaposlenih koji bi se bavili ovom problematikom ali ćemo očekivati i rezulltate u kratkom vremenu. Inače, postoje gradovi gde je gora situacija nego u Zaječaru“, dodao je Pašalić.

Zamenica gradonačelnika je istakla da je grad prošle godine radio na čišćenju deponija i jaruga u gradu i selima, ali da se time bavi i ove godine. Ona je apelovala na svest građana o ekologiji.
Zaječar je osmi grad, od ukupno 13, u kom su građani ali i predstavnici lokalnih samouprava dobili priliku da se lično izjasne o svojim problemima. Naredne nedelje takvu priliku dobiće Leskovčani.

„Ove posete i obilasci građana nisu samo zato da bi dobili saznanja o potrebama građana već da bi ih i rešavali ili objasnili zašto do neke realizacije nije došlo. Posete građanima u unutrašnjosti će biti učestalije i ja sam to obećao građanima, jer mi je cilj da se ova institucija približi građanima. Mi se time bavimo svakodnevno a postoji i dežurna služba koja je aktivna 24 časa. Od januara meseca je uvedena i hitna služba koja radi hitne slučajeve. Imaćemo učestalije posete i to dve vrste, jedna je ovakva a druga je ona koja se tiče realizacije naših preporuka“, kazao je Pašalić.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>