Najnovije vesti
Home / Vesti / Zasedali gradski većnici -Utvrđeni kriterijumi i način za podsticanje projekata koje realizuju udruženja
Zasedali gradski većnici -Utvrđeni kriterijumi i način za podsticanje projekata koje realizuju udruženja

Zasedali gradski većnici -Utvrđeni kriterijumi i način za podsticanje projekata koje realizuju udruženja

U Zaječaru je danas održana sednica Gradskog veća, na kojoj je usvojen Nacrt Odluke o načinu, kriterijumima i postupku dodele sredstava iz budžeta grada Zaječara za podsticanje projekata od javnog interesa koje realizuju udruženja. Takođe, na današnjoj sednici usvojen je Nacrt Pravilnika o utvrđivanju javnog interesa.

„Grad Zaječar će biti među prvim lokalnim samoupravama u Srbiji, koje će doneti ova dva akta, a onda nam tek predstoji posao. Do 1. februara moramo da donesemo seriju akata, da bismo 1. februara raspisali konkurs za dodelu sredstava udruženjima koja rada na teritoriji grada Zaječara“, naveo je u obrazloženju Dragan Vukašinović, načelnik Odeljenja za društvene delatnosti.

Na sednici je usvojen i Nacrt Rešenja o davanju saglasnosti na Pravilnik o pružanju usluga u Ustanovi za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju u Zaječaru, kao i Nacrt Rešenja o razrešenju članova Školskog odbora Medicinske škole.

Većnici su usvojili Nacrt Programa za sprovođenje mera za podsticanje rađanja dece na teritoriji grada Zaječara, kao i Nacrt Odluke o naknadi za zaštitu i unapređivanje životne sredine. Takođe, usvojen je i Predlog Zaključka o utvrđivanju Predloga izmene programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine za 2019. godinu.

„Skupština grada Zaječara je 2010. godine donela Odluku o zaštiti i unapređivanju životne sredine, po prethodnom pribavljenom pozitivnom mišljenju ministartsva nadležnog za te poslove. Ustavni sud Republike Srbije je osporio Odluku o naknadi za zaštitu i unapređivanju životne sredine, zbog proceduralnih razloga. Naime, nisu postojali dokazi da je sprovedena javna rasprava u postupku donošenja ove odluke od strane Skupštine grada, a po Zakonu o finansiranju lokalnih samouprava. Imajući u vidu, ranije preuzete obaveze o finansiranju i sufinansiranju projekata iz oblasti zaštite životne sredine, potrebno je doneti novu odluku o naknadi, kako bi se obezbedila finansijska sredstva za preuzete obaveze“, navela je u obrazloženju Jasmina Stević Jović, šef Kancelarije za zaštitu životne sredine.

Na današnjoj sednici usvojen je i Predlog Rešenja o davanju subvencija Javnom komunalnom peduzeću „Timok -održavanje“ Zaječar za narednu godinu.

„Za razliku od ranijeg perioda kada smo imali subvencije za redovno i tekuće poslovanje firme, ovog puta su subvencije isključivo namenjene za rad zatvorenog bazena. Ukupan iznos subvencija je 5 miliona dinara“, istakao je Vice Lalić, v.d. direktora JKP „Timok održavanje“.

Većnici su usvojili i Predlog rešenja o davanju subvencija Javnom preduzeću za planiranje, projektovanje, izgradnju i nadzor „Urbanizam i izgradnja“ Zaječar za 2019. godinu.

„Mi smo bili u obavezi da u skladu sa Zakonom donesemo poseban program korišćenja sredstava iz budžeta grada Zaječara za 2019. godinu i on iznosi 12 miliona dinara. Taj program je dobio saglasnost na sednici Skupštine grada održanoj 17. decembra“, obrazložio je Andrija Dončev, v.d. direktora JP “Urbanizam i izgradnja”.

Na današnjoj sednici usvojen je i Nacrt Rešenja o odobravanju finansiranja godišnjih programa sportskih organizacija za 2019. godinu, kao i Nacrt Odluke o rasporedu sredstava u oblasti sporta, a što predstavlja podršku lokalnim sportskim organizacijama, udruženjima i savezima za narednu godinu.

„Imamo zakonski određen novac koji ide za podsticanje i stvaranje uslova za unapređenje sportske rekreacije, odnosno bavljenje građana sportom, u iznosu od 10.500.000 dinara, 5.000.000 za školski sport, za delatnost organizacija u oblasti sporta 8.500.000 dinara, 25 miliona dinara za ekipni sport, i milion smo odvojili kako bi mogli da nagradimo sportiste iz grada ukoliko bi osvojili značajne uspehe na određenim takmičenjima“, istako je Milan Stanković, pomoćnik gradonačelnika grada Zaječara.

Većnici su usvojili i izmene Rešenja o obrazovanju i imenovanju Komisije za podsticanje rađanja dece na teritoriji grada Zaječara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>