Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Zankov: NEMAMO MNOGO PARA DA REŠAVAMO GORUĆE PROBLEME GRAĐANA -NEMA, POJELA MACA!
Zankov: NEMAMO MNOGO PARA DA REŠAVAMO GORUĆE PROBLEME GRAĐANA -NEMA, POJELA MACA!
Foto:Ilustracija +

Zankov: NEMAMO MNOGO PARA DA REŠAVAMO GORUĆE PROBLEME GRAĐANA -NEMA, POJELA MACA!

Budžet grada Zaječara za 2017. godinu iznosi 2.040.516.108,00 dinara, odlučili su odbornici na jučerašnjoj sednici Skupštine grada.

118. sednica Skupštine grada održana je juče u Zaječaru.

Osim odluke o budžetu za narednu godinu, juče je usvojen i četvrti rebalans budžeta za 2016. godinu, a ove dve tačke izazvale su i najveću diskusiju odbornika.

Predsednik Komisije za budžet Isidor Marković je obrazlagao budžet i između ostalog je govorio i o njegovom izvršenju, prihodnoj i  rashodnoj strani.

“U ovom rebalansu budžeta mogla je  još uvek da se smanji prihodna strana jer i ovako prikazana ona neće biti realizovana. Ovako svedena na milijardu i sedamsto miliona,  od 2 milijarde i 120 miliona, ona će biti u ovoj godini biti oko milijardu i 400 miliona i to je realna prihodna  strana budžeta, čak i sa onom pomoći od republike od 115 miliona koji smo dobili.”, rekao je Marković i dodao:

“Prihodna strana je još mogla da se smanji, zašto nije? Zato što ima problema sa rashodnom stranom. Zato što imamo nasleđene obaveze iz kraja 2015 godine, od milijardu 250 miliona, i  vi ne znate koji poziciju na prihodnoj strani da brišete, jer se mnoge pozicije izvršavaju silom prilika, i  izvršavaju se sudski, tako da morate da ostavite rezervu , da vam se ne desi  da ne dođe na izvšenje, a nemate tu poziciju u rashodnoj strani budžeta. Da je ostao stari budžet, realizovao bi se sa 60 odsto, ovako će biti izvršenje 80 odsto, ni to nije realno izvršenje, ali je pristojnije”, objašnjava Marković.

Ivan Joković, šef odborničke grupe Zajedno za Zaječar kaže da vlast ovakvim budžetom priznaje da je u 2016. godini loše radila.

“Vi ovim budžetom priznajete da ste radili loše u 2016. godini i da niste realizovali prihodnu stranu. Ako nemate ideju kako da se radi budžet,  ugledajte se na Vladu Republike Srbije. Vlada Srbije radi i prihodnu i rashodnu stranu tako da sve to može da se realizuje i bolje od noga što je predviđeno budžetom ”, kaže Joković i dodaje:

“Bolje da malo bude skromnija prihodna strana, jer dobar domaćin ne računa potencijalni dobitak lutrije, pa ga odmah potroši. Siguran sam da će ovaj budžet biti promenjen vrlo brzo”.

Govoreći o aktivnoj politici zapošljavanja i o razvoju poljoprivrede, odbornik Nenad Ristović je naglasio da je više novca trebalo da se izdvoji za samozapošljavanje.

“Po kojoj aktivnoj politici zapošljavanja pričamo kada nismo imali mogućnost da izdvojimo 2 miliona, a opštine Boljevac, Knjaževac, Bor izdvojile su 6 do 7 miliona za pomoć samozapošljavanja”, rekao je  Ristović.

Ristović je govorio i o sredstvima koja su izdvojena za poljoprivredu.

“Kada je u pitanju razvoj poljoprivrede, 12 miliona za poljoprivredu nije dovoljno. Ako kažemo da je realan budžet milijardu i 300 miliona, ovih 12 miliona je 1 odsto. Da li je to dovoljno? Nije. Spram onih milijardu  i 250 miliona duga koji ste napravili vi tako što ste glasali za svaki Mirkovićev predlog, sada morate izaći i reći seljacima- Imamo 12 miliona, i njih ćemo raspodeliti na stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo.. Za ostale grane poljoprivrede ove godine neće imati. Kažite- sada ćemo moći da finansiramo  one poljoprivredne proizvođače koji imaju osnova , za one mlade koji imaju volju i želju, koji nemaju mehanizaciju, koji su na selu, planiraćemo za iduću godinu da finansiramo.  Ako ne znate kako da radite  idite  po drugim gradivima da vidite kako se radi prava strategija.”, naglasio je Ristović.

Ristović vlast kritikuje i zbog plana da se prihod u budžetu ostvari i sa 250 miliona od prodaje nekretnina.

„Da li ste stekli vi te nekretnine u prethodne dve ipo godine, pa ih možete prodati? Ako ste ih stekli, prodajte ih, ali ako niste, nemojte prodavati nešto što niste stekli“, rekao je Ristović.

Stefan Zankov predsednik Skupštine grada Zaječara je rekao da je rebalans budžeta potvrda da se domaćinski trošio novac građana u toku ove godine, osim u delu tužbi koji ne može da se kontroliše.

“Ja se ponosim onim što smo ove godine uradili za škole, do danas je za škole isplaćeno 155 miliona 869 hiljada. Možda mi ništa nismo valjali kad smo dali ovaj novac, a onda koliko vi valjate? Svi vi koji to kritikujete,  a imali ste priliku da se time bavite. Znači, evo ništa ne valjamo, ali smo bolji od vas”, rekao je Zankov i dodao:

“Prethodnih godina se isto postupalo sa novcem grada Zaječara, ali je 2016 godina revolucija. A nemamo mnogo para da rešavamo goruće probleme građana. Nema-pojela maca”, rekao je predsednik Skupštine.

Odbornici su na jučerašnjoj sednici usvojili i Odluku  o lokalnim administrativnim taksama, kao i etički  kodeks ponašanja funkcionera lokalne samouprave u Zaječaru.

Na kraju diskusije o etičkom kodeksu ponašanja funkcionera odbornik Predrag Diković, član odborničke grupe Zajedno za Zaječar ističe da kodeks neće umnogome  da promeni ponašanje nekih funkcionera.

“On se sad donosi, jer je već sve iskorišćeno kroz teror većine  nad građanima Zaječara. Molim vas da ipak zvanično prihvatimo ovaj kodeks, jer će možda bar malo uticati na promenu ponašanja. To je ipak stvar morala, vaspitanja, časti i obraza. U ovoj opštini mnogi su licemeri i  nemaju obraz, finansijski terorišu građane Zaječara i  doveli su opštinu do propasti”, rekao je Diković.

Juče je usvojen i Predlog odluke o prestanku Fondacije za podsticanje rađanja dece u Zaječaru likvidacijom, Predlog odluke o osnivanju Budžetskog fonda za podsticanje rađanja dece na teritoriji grada Zaječara, Predlog rešenja o usvajanju Početnog likvidacionog izveštaja Javnog komunalnog preduzeća „Komunalac“ Salaš-u likvidaciji.

Odbornici su dali saglasnost i na program poslovanja JKP „Zaječarparking“ za 2017.godinu, plan i program poslovanja JKSP „Zaječar“ za 2017.godinu, kao i saglasnost na program poslovanja JKP „Vodovod“ Zaječar za 2017.godinu.

Odbornici su juče odlučili i da ne daju saglasnost Komesarijatu za izbeglice da u Gamzigradskoj banji oformi prihvatni centar za migrante i tražioce azila.

Ova odluka u gradskom parlamentu usvojena je jednoglasno.

__________________________
Projekat „Ritam grada“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta lokalne samouprave Grada Zaječara.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>