Najnovije vesti
Home / Vesti / ZANIMLJIVO PREDAVANJE O RIMSKOM CARSTVU za petake zaječarske škole „Hajduk Veljko“
ZANIMLJIVO PREDAVANJE O RIMSKOM CARSTVU za petake zaječarske škole „Hajduk Veljko“

ZANIMLJIVO PREDAVANJE O RIMSKOM CARSTVU za petake zaječarske škole „Hajduk Veljko“

Profesorka Pravnog fakulteta u Beogradu i Novom Sadu, docent Valentina Cvetković Đorđević, stručnjak u oblasti Rimskog prava, održala je juče predavanje učenicima petog razreda Osnovne škole „Hajduk Veljko“ u Zaječaru o istoriji Rimskog carstva. Ona je na veoma zanimljiv način, petacima približila, kako i sama kaže, tu grandioznu istoriju jednog naroda koja beleži 13 vekova svog postojanja. 

Petaci Osnovne škole „Hajduk Veljko“ u Zaječaru, imali su priliku da u okviru jednog školskog časa, saznaju mnoge zanimljivosti o istoriji Rimskog carstva, o čemu će kasnije, kroz nastavni plan i program, naučiti još dosta toga. Ovo je prvi put da se učenici petog razreda susreću sa istorijom, pa i ne čudi što je interesovanje da saznaju nešto novo, bilo veliko. Prema rečima docenta Valentine Cvetković Đorđević, profesorke Pravnog fakulteta u Beogradu i Novom Sadu, koja je prvi put održala predavanje u toj osnovnoj školi, bilo je malo zahtevnije da se u okviru jednog školskog časa prezentuju sve zanimljivosti o Rimskom carstvu.

„Jako se radujem što mi se pružila prilika da održim predavanje najmlađim slušaocima u mojoj karijeri, učenicima petog razreda Osnovne škole „Hajduk Vejko“. Veoma sam zadovoljna s obzirom na to da je u pitanju peti razred koji se tek ove školske godine susreo sa predmetom istorija. Ja sam pokušala da ih na neki način zainteresujem za tu grandioznu istoriju jednog naroda koja beleži 13 vekova svog postojanja. Bilo je možda zahtevnije, zato što je u okviru jednog školskog časa trebalo skratiti i uopštiti velike teme tako da sam veoma zadovoljna kako su oni to prihvatili, a na potpitanja koja sam im postavila odgovorili su veoma pronicljivo a verujem da je dobar deo zasluge za to u liku i delu njuhove nastavnice istorije Jelene Jelenković“, istakla je profesorka.

Valentini Cvetković Đorđević, koja je inače rodom iz Zaječara, ovo je prvi susret sa učenicima osnovne škole, a kako i sama kaže,  čast je i zadovoljstvo što je prvo predavanja petacima održala baš u Zaječaru.

„Ovo je bio neki sasvim drugačiji izazov jer sam navikla da predavanje držim starijim učenicima ili da učestvujem na konferencijama i diskutujem sa mojim kolegama, pa je na ovom predavanju ipak trebalo pronaći pravu meru i saopštiti im neke važne činjenice i zaključke koji su adekvatni njihovom uzrastu a sa druge strane učiniti tematiku koja nije ni malo laka, zanimljivom. Ovo je prvi put da sam u osnovnoj školi održala predavanje“, dodala je Valentine Cvetković Đorđević.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>