Najnovije vesti
Home / Društvo / Zakonski okviri vršnjačkog nasilja: Dokle se stiglo?
Zakonski okviri vršnjačkog nasilja: Dokle se stiglo?
Foto: radiomagnum.rs

Zakonski okviri vršnjačkog nasilja: Dokle se stiglo?

-Cilj je da čovek dok je mlad još uvek ima šansu da postane koristan član društva, kako ne bi završio u kriminalu

«Porodično nasilje uglavnom rađa vršnjačko nasilje i to je jedan začarani krug. Tretirajući problem porodičnog, mi se bavimo i problemom vršnjačkog nasilja», objašnjava  Radomir Ilić, državni sekretar u Ministarstvu pravde Republike Srbije.

Ilić je u Zaječaru, govoreći najpre o porodičnom nasilju, naglasio da mere zaista moraju da se uvedu, i da se čeka delovanje Ministarstva prosvete, ali i Ministarstva  pravde.

«Kada se radi o vršnjačkom nasilju, mere moraju da se uvedu! S jedne strane tu je Ministarstvo prosvete, i one mere koje bi trebale da se odnose na škole u našoj zemlji», objašnjava Ilić i dodaje:

«Postoji jedan dosta dobar predlog koji se kolokvijalno zove Aleksin zakon, i videćemo šta će Ministartvo prosvete uraditi sa tim».

Radomir Ilić, državni sekretar u Ministarstvu pravde Republike Srbije

Podsetimo, oštre kazne za đake nasilnike, njihove roditelje i nadležne u školama predviđa “Aleksin zakon”,  koji je inače ušao u skupštinsku proceduru 5 godina od samoubistva četrnaestogodišnjeg Alekse Jankovića iz Niša, koji je sebi oduzeo život zbog, kako se smatra, vršnjačkog nasilja u školi.

Skupštinski odbor za prava deteta je, inače, 11. februara 2016.godine, usvojio nacrt ovog zakona i on će biti na razmatranju u Skupštini nakon što se o njemu izjasne nadležna ministarstva i Zaštitnik građana.

Ova inicijativa, koja je potekla od Aleksinih roditelja i zainteresovanih građana, zapravo podrazumeva izmene i dopune postojećih zakona, a pre svega Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Odredbe Aleksinog zakona se naime odnose na postrožavanje odgovornosti i kazni za prosvetne radnike, za direktore, profesore, psihijatre i pedagoge, u slučaju propusta kada je u pitanju zanemarivanje, nasilje i zlostavljanje deteta.

Aleksin zakon se odnosi i na veću odgovornost roditelja i traženje većeg učešća proaktivnih centara za socijalni rad u samom postupku.

U odbredbi stoji i potraživanje prava žrtava vršnjačkog nasilja, što se odnosi na to da žrtva ima pravo da pokaže da je žrtva.

U nacrtu Aleksinog zakona nalaze se i predlozi za izmenu više zakona i rađen je uz konsultacije sa roditeljima Alekse Jovanovića, koji je nakon višemesečnog vršnjačkog zlostavljanja izvršio samoubistvo.

Radomir Ilić, državni sekretar u Ministarstvu pravde Republike Srbije, u Zaječaru je najavio novi Zakon o maloletnim licima.

«Ministarstvo  pravde će u roku od nekoliko meseci izaći sa novim Zakonom o maloletnim počiniocima krivičnih dela, gde će uvesti jedan koordinacioni mehanizam.

Više nećemo imati situaciju da o maloletniku počionicu krivičnog dela,  odlučuje samo tužilac i sud, već jedno koordinaciono telo u kome postoje i psiholozi, ali i predstavnici Centra za socijalni rad», najavio je Ilić i dodao:

«Naime,  nije ideja da maloletnik ide u zatvor, da mu se samo izriče neki vaspitni nalog. Cilj je da čovek dok je mlad još uvek ima šansu da postane koristan član društva, kako ne bi završio u kriminalu».

Projekat sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja
Napomena: „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>