Najnovije vesti
Home / Društvo / Zajednica ribolovaca „Timočka krajina“: Eventualni uzrok uginuća neka viremija
Zajednica ribolovaca „Timočka krajina“: Eventualni uzrok uginuća neka viremija

Zajednica ribolovaca „Timočka krajina“: Eventualni uzrok uginuća neka viremija

Povodom velikog broja uginulih riba u Grliškom jezeru oglasila se večeras i Zajednica ribolovaca „Timočka krajina“ koja gazduje ribolovnim vodama na ovom području.

„Uginuća ribe na Grliskom jezeru ima već par dana, i radi se o uginuću iskljucivo jedne vrste, srebrnog karaša, i to uniformnih komada prosečne težine 200 do najvise 400 grama. Dakle, ni jedna druga vrsta ribe nije uočena, što nam govori da uzrok uginuća nije nikakvo zagađenje vode, na bilo koji način, niti hemijskim putem, niti ispuštanjem otpadnih voda u jezero“, kaže  direktor i stručno lice Zajednice ribolovaca Irena Milosavljević i dodaje:

„Ono što se u ovom slučaju može pretpostaviti je da je eventualni uzrok uginuća neka viremija koja napada isključivo srebrnog karaša, što nije neuobičajena pojava za ovako visoke temperature. Dakle, ne oboljevaju druge vrste ribe što znači da nije kontagiozna bolest, već jedino i isključivo karaš srebrni. Mislim da su i retke ustanove koje bi radile analize ribe na viruse, pitanje je da li to kod nas uopšte neko i radi, i da dobijemo i dokaz da se radi o viremiji, ne bismo ništa mogli da preduzmemo jer ne postoji način lečenja ribe u akumulacijama za vodosnabdevanje. Jedino što možemo da očekujemo je da će se situacija zaustaviti eventualnom promenom teperature na niže, mada nam ovih dana ni vreme ne ide na ruku“.

Prema rečima odgovornih, uzorkovanje, odnosno analize uginule ribe nisu rađene.

„Analize uginule ribe za sada nismo radili, jer nam mikrobiološke analize , koje inače i jedine mogu da se odrade u Veterinarskom institutu u Zaječaru, ne bi dale odgovor na pitanje od čega riba uginjava, već bi samo dobili rezultat da ona kao takva nije mikrobiološki ispravna i svakako nije u takvom stanju za ljudsku ishranu“, objašnjava Irena Milosavljević i dodaje:

„Osim što nije prijatno videti, smatram da nema mesta panici što se tiče ispravnosti vode za piće, prvo iz razloga što se voda za piće redovno kontroliše od strane JKP Vodovod Zajecar. Bitno je napomenuti i da su uginuća primećena u delu jezera u selu Leskovac, pa negde do polovine jezera, dakle u drugoj polovini jezera uginuća nisu primećena, što je još manja verovatnoća da govorimo o bilo kakvom zagađenju vode za piće, jer se ona ne koristi tako sirova za piće, već prolazi procese prečisćvanja i detaljnih analiza“.

MRTVA RIBA DANIMA PLUTA PO GRLIŠKOM JEZERU -Uzrok pomora još uvek nije poznat!

Direktorka i stručno lice Zajednice ribolovaca „Timočka krajina“, koje gazduje ovim ribolovnim područjem napominje da nije prvi put da se ova situacija sa uginućem ribe javlja, ne samo na Grkiškom jezeru već i na ostalim akumulacijama u Srbiji.

„Ono što je u nasoj nadležnosti, to je i odrađeno.
Dakle, još početkom prošle nedelje, o slučaju uginuća ribe obavešten je JKP Vodovod Zaječar, zatim Republički inspektor za ribarstvo Vinko Bajkanović, kao i sanitarna inspekcija i profesor Vladica Simić, profesor sa Biološkog fakulteta u Kragujevcu sa kojim inače sarađujemo i koji nam izrađuje programe upravljanja vodama, sa kojim su obavljene i konsultacije o celom slučaju. Naša ribočuvarska služba je na terenu svakodnevno i sakuplja uginule primerke ribe kojih je do sada bilo oko 300 komada, koji su propisno i neškodljivo uklonjeni na deponiji u Halovu“, navodi Irena Milosavljević dodajući:

„Dakle, napominjem, pored toga što nije prijatno videti uginulu ribu koja se pojavljuje, opasnosti nema što se tiče vode za piće, da ima, to bi već pokazale analize vode koje se redovno obavljaju od strane JKP Vodovod Zaječar.

U Zajednici ribolovaca kažu i da će se narednih dana nastaviti sa sakupljanjem uginulih primeraka ribe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>