Najnovije vesti
Home / Vesti / Zaječarskim poljoprivrednicima stižu subvencije -DANAS POTPISANI UGOVORI
Zaječarskim poljoprivrednicima stižu subvencije -DANAS POTPISANI UGOVORI

Zaječarskim poljoprivrednicima stižu subvencije -DANAS POTPISANI UGOVORI

U Gradskoj upravi u Zaječaru danas su potpisani ugovori o dodeli subvencija za nabavku mehanizacije i opreme za navodnjavanje u voćarstvu u 2018. godini, između grada i poljoprivrednih proizvođača, koji su ispunili uslove konkursa. 63 poljoprivredna proizvođača će u narednom periodu dobiti subvencije, a prema rečima nadležnih, ukupan iznos bespovratnih sredstva koja su odobrena po ovom konkursu su blizu 4 miliona dinara.

Kako bi podstakli ljude da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, a poljoprivrednim proizvođačima koji se decenijma bave tim poslom, pomogli da budu još uspešniji, grad Zaječar je aprila meseca ove godine, raspisao konkurs za dodelu subvencija za nabavku mehanizacije i opreme za navodnjavanje u voćarstvu. Ovo je samo jedan od mnogobrojnih konkursa kojim lokalna samouprava pruža podršku poljoprivrednim proizvođačima kako bi ostali na selu i širili svoja gazdinstva. Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić je u razgovoru sa poljoprivrednim proizvođačima, koji su danas potpisali ugovore sa gradom rekao, da će se u narednom periodu raditi i na seoskoj infrastrukturi, koja je u lošem stanju. On se osvrnuo i na probleme koji su se godinama gomilali i sada stigli na naplatu, kao i na loše stanje u javnim finansijama.

„Da li su ova sredstva po konkursu dovoljna? Naravno da nisu. Da li imamo nameru da ih povećamo? Naravno da imamo. Dolazeći ovde zatekli smo očajno stanje u javnim finansijama, ja sam čak mislio da će nam mnogo više vremena trebati da saniramo to stanje, da bi počeli ozbiljno da se bavimo bilo kojim poslom. Moram da napomenem da su ogromne obaveze i dugovanja koja tek pristižu, posle godinu dana se pojavljuju sudske presude, danas je stiglo izvršenje za 4 mesne zajednice za poslove za koje smo sigurni da u tim mesnim zajednicima nisu urađeni i da nam je samo na to otišlo preko milion i po dinara danas, a govorimo o novcu koji dajemo za poljoprivredu. Dakle, 30 i nesto posto je otišlo na nešto za šta smo sigurni da nije urađeno. Neko je tužio a naplaćeno je preko budžeta grada Zaječara. Obaveze se moraju izmirivati, ogromna sredstva su otišla na takve stvari, a mogla su da odu na ovako pametne stvari“, istako je Ničić u obraćanju poljoprivrednim proizvođačima.

Ničić je dao obećanje, da će lokalna samouprava podržati svakog ko želi da se ozbiljno bavi poljoprivrednom proizvodnjom, ali je apelovao na poljoprivredne proizvođače, da dobro razmisle u šta ulažu novac.

„Moje je obećanje, za sve one pametne projekte za koje budete imali potrebe, za ulaganje u poljoprivredu, novac će se naći. Sledite one koji se na ovim prostorima ozbiljno bave određenim grana poljoprivredne proizvodnje jer ti koji ostvaruju profit treba da vam budu primer i uzor gde treba i vi da usmerite svoje snage. Ja znam da je veliki problem seoska infrastruktura. I na tome moramo da poradimo, to je posle stabilizacije javnih finansija, drugi prioritet, dok je treći, da privučemo što više i domaćih i stranih investitora. Radi se i na tome intenzivno, neću da pričam detalje, da ne bude da se hvalimo, pa posle nismo uradili, ceo tim danonoćno radi na tome da otvorimo radna mesta, da naša deca počnu da rade. Pružićemo pomoć svima koji ozbiljno žele da se bave poljoprivredom, da se vrate na svoja imanja i prošire ih. Mislim da je za to ovaj kraj „Bogom dan“ i da to pokazuju i oni koji dolaze ovde kada je u pitanju voćarska proizvodnja. Planiramo dosta toga, vama jeste najveći problem da se obezbedi određena mehanizacija. Gledaćemo da omogućimo da svako preko 3 ili 5 hektara  pod zasadima voća ili povrća, koliko budu rekli stručnjaci, besplatno od grada dobiju mogućnost da se izbuše ti bunari i dovede voda za sisteme da imate „kap po kap“, da ne zavisite toliko od vremena, da počnemo da ulažemo u zaštitu vaše muke, u sisteme, da budete sigurni da ono što ste posadili, možete i da uberete, a ne da zavisite od toga kakvo će vreme da bude“, rekao je Ničić.

Prema rečima Vesne Stanković, člana Gradskog veća za poljoprivredu, program je osmišljen tako da ove godine prednost imaju oni koji sredstva nisu koristili prošle godine. Ipak, među 63 poljoprivredna proizvođača ima i onih koji su subvencije iskoristili i prošle godine.

„Ovo je prvi deo realizacije budžeta za poljoprivredu. Ukupna vrednost predviđena konkursom bila je 3 miliona dinara, ali kao što smo i obećali, ukoliko bude interesovanja, da ćemo opredeliti dodatna sredstva, i to smo uradili. Komisija je, u dogovoru sa gradonačelnikom, donela je Odluku da opredeli još 800 hiljada, tako da su skoro svi koji su aplicirali, a da su imali kvalitetnu dokumentaciju, račune o nabavci mašine ili opreme, dobili su sredstva. Nadam se da će vam te mašine pomoći da lakše obavljate posao, da imate veće prinose, i da mi kao grad učestvujemo u razvitku poljoprivrede. Ovo je samo kap, početak i planiramo da sredstva povećavamo kako bude bilo potrebe. Program smo osmislili tako da ove godine imaju prednost oni koji nisu koristili sredstva prošle godine, ali ovde ima i onih koji su subvencije dobili i prošle godine. Moram da kažem, da su mnogi poljoprivredni proizvođači pogrešno razumeli da je limit 40 godina, što nije tako. Sve zavisi od toga koliki je budžet i koliko će se ljudi javiti, tako sredstva i rspoređujemo. Mi se trudimo da što više animiramo ljude, da oni koji se stvarno bave poljoprivrednom proizvodnjom, mogu i da koriste sredstva“ , istakla je Stanković.

Ona je najavila i konkurs za sadnice voća koji će biti raspisan krajem avgusta, a kojim se precizira da oni koji dobiju sredstva po jednom konkursu, ne mogu iste godine da dobiju u po drugom konkursu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>