Najnovije vesti
Home / Ritam grada / ZAJEČARSKI VODOVOD SUMIRAO REZULTATE: Isporučeno 2,5 miliona kubika vode visokog kvaliteta, stigla priznanja i novo vozilo
ZAJEČARSKI VODOVOD SUMIRAO REZULTATE: Isporučeno 2,5 miliona kubika vode visokog kvaliteta, stigla priznanja i novo vozilo

ZAJEČARSKI VODOVOD SUMIRAO REZULTATE: Isporučeno 2,5 miliona kubika vode visokog kvaliteta, stigla priznanja i novo vozilo

JKP „VODOVOD“ U ZAJEČARU JE U OVOJ GODINI, KA KRAJNJIM POTROŠAČIMA ISPORUČIO 2,5 MILIONA KUBIKA VODE ZA PIĆE VISOKOG KVALITETA – DO 30. NOVEMBRA URAĐENO JE 1.440 INTERVENCIJA – PREDUZEĆE DOBILO PRESTIŽNA PRIZNANJA POVODOM 60 GODINA RADA I POSLOVANJA, KAO I NOVO VOZILO – U PLANU SU RADOVI NA REKONSTRUKCIJI MREŽE – CENA VODE OD 1. JANUARA 30% VEĆA

Kraj godine je vreme kada se podvlači crta i sumiraju rezultati a zaječarski „Vodovod“ je svoje rezultate predstavio na današnjoj konferenciji za novinare.

Ove godine je ka krajnjim potrošačima isporučeno 2, 5 miliona kubika kvalitetne pijaće vode, što je 10% manje od planiranog za ovu godinu, istakao je na konferenciji za novinare, povodom završetka kalendarske godine, Marko Paunović, direktor „Vodovoda“. On je naveo i da je velika čast i zadovoljstvo što je baš zaječarski Vodovod, u ovoj godini dobio prestižnu nagradu Privredne komore Srbije za 60 godina poslovanja.

„U narednoj godini nam predstoji ozbiljan rad na širenju  broja priključaka i širenju mreže ukoliko možemo da postignemo traženi nivo plasmana koji nam je neophodan za održivo poslovanje, s obzirom na to da nam je isporuka vode 10% manja od onog što smo planirali u ovoj godini. Ono čime možemo da se pohvalimo je i to da su pogonske laboratorije postrojenja za prečišćavanje vode za piće „Kraljevica“ uradile više od 3.000 mikrobioloških analiza i više od 3.000 hemijskih analiza. Za svo to vreme zaječarski Zavod je uradio više od 600 analiza. U ovoj godini smo dobili i nagrade, jedna od njih je nagrada Privredne komore Srbije za 60 godina poslovanja u kontinuitetu, dobili smo priznanje od GIZ-a, kao i od „Asses menadžment centra Evrope“ za naše angažovanje u programu implementacije „Asses menadžmenta“ i digitalizacije mreže, i od mnogih drugih“, istakao je Paunović.

U ovoj godini, prema Paunovićevim rečima, zaječarski Vovod je uspeo da obnovi vozni park još jednim vozilom koji će dosta doprineti bržem i adekvatnijem rešavanju problema na terenu.

„Broj intervencija je iz godine u godinu sve veći. Do 30. novembra imali smo 1.440 intervencija. I pored tolikog broja intervencija, imali smo dve nezgodne situacije, jednu u naselju Avnoj i drugu u ulici 7. septembar u kojoj smo imali lančana havarijska pucanja, pa se dešavalo da odmah po saniranju kvara na istoj liniji, ali na drugom mestu dođe do kvara, pa su potrošači ostajali bez vode i po 24 sata, ali su tehničke ekipe uradile sve ono što je bilo u našoj mogućnosti da se problemi reše što pre. U vezi sa brojem intervencija je i deo naših planova za narednu godinu i za budućnost a odnosi se na rekonstrukciji mreže, jer samo zanavljanjem onoga što je dotrajalo za 60 godina, možemo da dođemo do toga, da taj broj intervencija na godišnjem nivou smanjimo a samim tim smanjićemo i rizik poslovanja. Možemo da se pohvalimo da ni ove godine nismo imali na tačkama uzorkovanja u našem sistemu rezultate koje su ukazivale na nekakve nepravilnosti i drastičnog odstupanja od Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće, i sa zadovoljstvom mogu da kažem da su Zaječarci ove godine pili vodu dobrog kvaliteta“, rekao je Paunović.

On je dodao da se očekivanja u narednoj godini velika ali da se ipak realno treba sagledati cela situacija jer velike infrastrukturne projekte nije moguće planirati ukoliko se ne obezbede neki izvori sredstava.

„Mi i dalje nismo u mogućnosti da planiramo velike infrastrukturne projekte i radove ali svakako planiramo da u  narednoj godini radimo na širenju mreže  ali ukoliko uspemo da obezbedimo neke izvore sredstava. Radićemo na rekonstrukciji mreže, gde se nadam da ćemo imati podršku lokalne samouprave. Predstoji nam velika potraga za sredstvima za rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje vode za piće.  Mi smo u septembru finiširali sa izvođačem koji je dobio na tenderu za rekonstrukciju tog postrojenja i trenutno nam je taj projekat na reviziji u Ministratsvu. Onog trenutka kada dobijemo izveštaj revizije, mi ćemo krenuti u potragu za sredstvima a radi se o iznosu od 420, 430 miliona dinara“.

Puno polemike izvazvalo je usvajanje Plana rada za 2017. godinu, i pored ovog povećanaja od 30%, zaključak je da cena vode i dalje nije adekvatna.

„Nema mnogo misterije, a ni tajne. Voda ima svoju cenu i ona se mora poštovati. Da bismo zadržali kvalitet proizvoda, moramo da ga dovedemo do toga što se zove realna ekonomska cena. Nije filozofija samih komunalnih preduzeća da prave neki ekstra profit ali nije ni filozofija da prave gubitke. Mi imamo zakonsku obavezu da izjednačimo cenu vode za sve korisnike. Prihvatio se model postepenog izjednačavanja cena i model postepenog dolaska do održive ekonomske cene vode. Sa trenutnim načinom proizvodnje i sa trenutnim stanjem opreme i samog postrojenja sa kojim radimo koji zahteva veliki broj izvršilaca, nama je realna cena oko 120 dinara po metru kubnom vode. Ono što je naš cilj je da ne stignemo do tih 120 dinara, već da uradimo sve ono što je neophodno da se sam proces  proizvodnje i distribucije unaprede tako da se tu smanje troškovi a ne da imamo cenu od 120 dinara. Mislim da nećemo izlaziti sa korekcijom cene pre trećeg kvartala, tada ćemo tek krenuti sa korekcijom. Od 1. janura, cena vode sa kanalizacijom biće 82, 5 dinara po metru kubnom bez PDV-a za fizička lica, dok će za  pravna lica biti 182 dinara“, zaključio je Paunović, sumirajući godinu poslovanja zaječarskog „Vodovoda“.

One comment

  1. Zasto ne pricate o zaposljavanju ljudi u ZA vodovodu koji i ne znaju koje im je radno mesto vec samo vegetiraju i primaju platu pa sada se Nicic zali kako su u vodovodu velike plate i ttreba da se smanje.direktor prima preko 130 000 din. a sefovi po 90 000din. dok je radnicka plata 40ak hiljada i sada cete je smanjiti za deset procenata koliko ste nameracili.Direktor i sefovi tih 10% nece ni osetiti dok ce radnicima to biti veliko kresanje a koje nisu zasluzili.Smanjite vi svoju platu a ne platu radnika koji ne izlaze iz kanala ili rade po celu noc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>