Najnovije vesti
Home / Vesti / U ZAJEČARSKOM VODOVODU SUMIRANI REZULTATI: Isporučeno 2,5 miliona kubika vode u prošloj godini, dugovanja prema tom preduzeću oko 180 miliona dinara
U ZAJEČARSKOM VODOVODU SUMIRANI REZULTATI: Isporučeno 2,5 miliona kubika vode u prošloj godini, dugovanja prema tom preduzeću oko 180 miliona dinara

U ZAJEČARSKOM VODOVODU SUMIRANI REZULTATI: Isporučeno 2,5 miliona kubika vode u prošloj godini, dugovanja prema tom preduzeću oko 180 miliona dinara

JKP „VODOVOD“ U ZAJEČARU JE U PROŠLOJ GODINI, KA KRAJNJIM POTROŠAČIMA ISPORUČIO 2,5 MILIONA KUBIKA VODE ZA PIĆE VISOKOG KVALITETA – U 2018. GODINI URAĐENO JE 1.589 INTERVENCIJA – NABAVLJENA NOVA VOZILA – CENA VODE U 2019. GODINI OSTAĆE NEPROMENJENA – DUGOVANJA PREMA JKP „VODOVOD“ OKO 180 MILIONA DINARA

Na juče održanoj konferenciji za novinare, direktor Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod“ Marko Paunović, predstavio je rezultate rada tog javnog preduzeća u 2018. godini. Sumirajući rad preduzeća, Paunović je istakao da je prethodna godina bila uspešna jer je dosta toga urađeno, a da će se takvim kontinuitetom nastaviti i u ovoj godini.

„Kroz proces proizvodnje prošlo je više od 4 miliona kubika vode, plasirali smo više od 2,5 miliona kubika ka krajnjim potrošačima. To implicira neki gubitak od 38%, što je nešto manje od republičkog proseka. Treba da radimo da taj gubitak bude još manji. Možemo da budemo zadovoljni rezultatima, a u narednom periodu radićemo da se taj gubitak umanji. U 2018. godini uradili smo 1.589 intervencija, što je u proseku 4,4 intervencije dnevno. Izgradili smo 31 priključak u samom gradu, 45 priključaka u selima, ukupno 76 priključaka na vodovodnu mrežu i 33 priključka na kanalizacionu mrežu, ukupno smo evidentirali 109 novih korisnika naših usluga.  Izvršili smo rekonstrukciju dela ulične mreže u ulici Save Kovačevića, kao i rekonstrukciju glavnog voda sa sekundarnim vodovima, ka priključcima u naselju Kraljevica,  čime smo davno započet projekat dvosmernog snadbevanja tog naselja doveli do stadijuma da se više nikad neće desiti da celo naselje u istom trenutku ostane bez vode. Uradili smo rekonstrukciju linije hlorisanja, u Fabrici vode, u dužini od 200 metara, a nastavili smo i radove na takozvanoj zoni istok, i uradili 2.627 metara novog distributivnog voda ka Salašu, čime smo stvorili uslove za pokrivanje i puštanje linija ka Velikom i Malom Jasenovcu. Nadamo se da ćemo u ovoj godini uspeti da najveći deo tih poslova kada su u pitanju sela, uspeti da realizujemo uz pomoć grada i meštana“, istakao je Paunović i dodao:

„Uradili smo 295 metara distributivne mreže na prostoru gde se održava Gitarijada i uradili neophodne radove za priključke novog bungalovog naselja. Nabavljene su 10 nove pumpe za prepumpavanje vode u našem sistemu vodosnabdevanja, jer su dosadašnje pumpe koje smo koristili, stare preko 60 godina. Nabavili smo i dva vozila. Takođe, u 2018. godini smo finiširali izradu idejnog projekta za rekonstrukciju Fabrike vode. Započeli smo rad, u saradnji sa Ministartsvom ekologije i Gradom, na izradi kompletne dokumnetacije za izgradnju postrojenje za preradu otpadnih voda. Ono što nam je takođe važno je da smo kupili agregat za izvor „Tupižnica“ čime smo obezebdili ovo izvorište, da kad dođe do nestanka struje, to izvorište može nesmetano da funkcioniše i neće biti nikakvih problema. Još dosta opreme je nabavljeno, kako bi nesmetano obavljali rad. Ono što je takođe važno je da smo kroz pogonske laboratorije sproveli  7.641 hemisjku i mikrobiološku analizu za vodu iz vodovoda, 672 analize za vodu iz arteskih česama i finansirali analizu eksterno uzorkovanja vode  koje radi Zavod za javno zdravlje „Timok“.

KOREKCIJE CENA VODE U 2019. GODINI NEĆE BITI 

JKP „Vodvod“ nema dospele neizmirene obaveze u 2018. godini, dok su potraživanja od korisnika usluga tog preduzeća oko 180 miliona dinara, i to 100 miliona od fizičkih lica i 80 miliona od privrede, gde spadaju i budžetski korisnici.

„Vodovod je u 2018. godini plasirao robu i usluge u vrednosti od 275 miliona dinara, i prihodovao 273 miliona. Kada bi ta dva parametra postavlili jedan naspram drugog, mi bi mogli da kažemo da je naplativost 99,9 %, ali ako te podatke malo analizarimo, dolazimo do toga da imamo potraživanja iz ranijih perioda, odakle se izvodi zaljučak da nam se prosečna naplata kreće od 67 do 75% i to nije dobro. Nemogućnost pravovremene naplate direktno utiče na kvalitet poslovanja. Ipak, mi nismo planirali korekciju cene vode u ovoj godini. Pokušaćemo da na razne načine dođemo do nekih novih korisnika i potrošača kako bismo se vratili na 2,8 miliona kubika vode koliko nam je potrebna minimalna potrošnja kako bi preduzeće moglo nesmetano da funkcioniše. Tako da bi kroz količinu pokušali da nadomestimo ono što je ranije nadomešćivano kroz cenu. Ono što građani moraju da znaju je da mi  imamo zakonsku obavezu da do 2025. godine u potpunosti ispoštujemo načelo jednakosti cena za sve vrste korisnika. tj. da izjednačimo cenu za privredu i stanovništva. Podsetiću da je opšteprihvaćeni stav bio, da privreda treba da subvencioniše cenu vode za stanovništvo. Pa je cena vode za privredu bila 4 puta veća nego za stanovništvo, a da pritom cena vode koju plaćaju građani ne zadovoljava ni cenu koštanja. Onda je tu jasno da to nije održivo. Tako da će u narednom periodu korekcija cena vode svakako biti, i to ne jednom nego više puta, jer cena vode za fizička lica nikada nije bila realna. Sada polako dolazi trenutak da svako pošteno plati punu cenu vode koju troši. Mi sada imamo 130% veću cenu za privredu, u odnosu na cenu za stanovniku, a bila je 400%. I pored svega, u 2019. godini neće biti korekcije cena“, obrazložio je Paunović.

PLANOVI ZA OVU GODINU 

Kako je Paunović napomenuo, planovi JKP „Vodovod“ za ovu godinu su veliki. Između ostalog, radiće se na sređivanju dokumentacije za rekontrukciju Fabrike vode i izvorišta, a biće nabavljena i jedna kombinovana mašina, koja će poboljšati rad u tom preduzeću.

„Takođe planiramo izgradnju primarne i sekundarne vodovodne mreže sa priključcima na takozvanoj Zoni Istok, kao i radove na kontroli i zameni vodovomera, čime ćemo pronaći i nelegalne korisnike, ukoliko ih ima. Planiramo nabavku alata i opreme neophodne za svakodnevni rad, ali i dodatnu edukaciju svih zaposlenih“, rekao je Paunović i dodao:

„Ja imam informaciju da Grad radi na tome da uradi geodestko snimanje postojeće mreže kako bi se znalo šta sela poseduju, a nakon toga i da se stvare uslovi za regularno preuzimanje tih sistema od strane javnih preduzeća koja se bave vodosnabdevanjem“.

One comment

  1. Direktore odličan ti je kalendar zna se čiji si

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>