Najnovije vesti
Home / Društvo / Zaječarski Vodovod obeležio šest decenija postojanja i rada -USPEŠNI TRAJU DUGO
Zaječarski Vodovod obeležio šest decenija postojanja i rada -USPEŠNI TRAJU DUGO

Zaječarski Vodovod obeležio šest decenija postojanja i rada -USPEŠNI TRAJU DUGO

Javno komunalno preduzeće „Vodovod“ u Zaječaru ove godine obeležava veliki jubilej, 60 godina postojanja i rada. Tim povodom u petak je u Gradskoj  upravi priređena promocija ,,Asset Management Susreti“, u organizaciji GIZ-a, a u pozorištu Timočke krajine „Zoran Radmilović“ je organizovana i svečana Akademija.

-S obzirom da je 60 godina jedan jubilej za respekt moramo bar ovoga dana potisnuti neke negativnosti u stranu i istaknuti neke pozitivne i lepe stvari koje nam se sada događaju i koje su nam se događale u prošlosti i koje će nam se događati u nekom budućem vremenu. Mi sada raspolažemo sa negde oko 350 killometara mreže i sa oko 80 kilometara kanalizacione mreže. Negde polovina seoskih naselja je na ovaj ili onaj način u sistemu gradskog vodosnabdevanja. Ono što je problem i što nas čeka u nekom narednom periodu su sela takozvane Zone istok, znači cela zona oko Salaša i sela do Salaša, Podtupižnička sela, Zagrađe, Marinovac, Vratarnica i još neka koja nisu do kraja rešena i u kojima će se u narednom periodu raditi. Naravno, to se mora raditi postupno u skladu sa zakonom. Onda ćemo imati potpun i adekvatan sistem vodosnabdevanja i u seoskim naseljima. Vrednost tih radova je oko 180 miliona dinara. To se ne može odraditi odjednom, ne može se čekati samo na sredstva Vodovoda ili grada. Mi polako pripremamo projekte i planiramo da sa njima konkurišemo kod drugih izvora sredstava, kao što su predpristupni fondovi i drugi, kaže direktor zaječarskog Vodovoda Marko Paunović.

Povodom jubileja u pozorištu je održana Akademija kojoj su prisustvovale brojne zvanice iz političkog i kulturnog života kao i zaposleni iz ovog javnog preduzeća. U ime Grada Zaječara na velikom jubilju preduzeću je čestitala zamenica gradonačelnika Marina Milić.

-Sigurna sam da je ovo preduzeće sve ove decenije prolazilo kroz teškoće i izazove, ali 60 godina nije mala brojka, to je više od pola veka. Voda je izvor života pa se prema njoj tako trebamo i ophoditi, moramo kvalitetno održavati naš vodovodni sistem, a grad će se potruditi da u narednom periodu tako i bude. Grad je kao osnivač svestan da se radi o veoma starom vodovodnom sistemu, da je potrebna jedna veća rekonstrukcija kako sistema za snabdevanje vodom, tako i sistema celokupne vodovodne mreže, pa i same Fabrike vode. To je jedan od primarnih zadataka grada u narednom periodu. Žeim vam srećan jubilej i da sledeći dočekamo sa što više uspešnih projekata, a sve u cilju održanja našeg vodovodnog sistema, rekla je na Akademiji Milić.

Iz zaječarskog Vodovoda kažu da će se ponašati još odgovornije kako bi generacijama koje dolaze ostavili više od onoga što su nasledili i da im je cilj da budu najbolji. U toku su izrade projekata za rekonstrukciju nekih postrojenja i aktivnosti koje će proširiti i povećati broj korisnika, ali i zaštititi izvorišta.

Nakon pozorišne predstave prisutnima se na Akademiji obratio i direktor Paunović koji je svoje izlaganje započeo razmotavanjem metara i metara papira sa imenima i prezimenima 815 ljudi koji su od 1957. godine do danas radili u Vodovodu,  koji su ugradili sebe u svaki metar ovog sistema koji imamo danas.

-Radićemo još bolje, jače i odgovornije. Veliki projekti su pred nama, a za sve to je potrebno mnogo vremena pa građane molimo za malo strpljenja i razumevanja. Za sve to potrebno je puno rada i zalaganja, kao i dosta sredstava, kazao je Paunović.

Ovom prilikom saradnicima su uručene skromne zahvalnice, kao i radnicima koji slave svoje male jubileje.

Inače, obeležavanja jubileja započelo je 22. marta na Svetski dan vode izožbom, a tokom godine  su održavane i druge aktivnosti. Ovih dana izdata je i monografija razvojnog puta ovog javnog preduzeća.

GRAĐANI PIJU KVALITETNU VODU

Ono što je za pohvalu je da zaječarski Vodovod godinama unazad može da se pohvali dobrim kvalitetom vode.

-Mislim da smo jedan od retkih Vodovoda koji gotovo da u svojoj istoriji nije imao neke duže periode sa lošim kvalitetom vode. Mi smo na žalost imali takav jedan slučaj u svojoj istoriji i to 2014. godine  kada smo zbog obilnih padavina imali osam dana vodu koja nije u potpunosti odgovarala pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće, ali i tada su to bili neki parametri oko graničnih vrednosti, kaže direktor Marko Paunović.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>