Najnovije vesti
Home / Vesti / Zaječarski planinari uživali u lepotama i zanimljivostima Bugarske (FOTO)
Zaječarski planinari uživali u lepotama i zanimljivostima Bugarske (FOTO)

Zaječarski planinari uživali u lepotama i zanimljivostima Bugarske (FOTO)

Planinarsko-smučarsko Društvo „Ljuba Nešić“ Zaječar organizovalo je izlet do pećine Magura i Belogradčiških stena u Bugarskoj.

Pećina Magura je prva otvorena i uređena pećina za posetioce u Bugarskoj 1961. godine. Odlikuju je velike dvorane i bogat pećinski nakit, napoznatija je po jako neobičnim pećinskim crtežima iz doba praistorije, kao i to da u jednoj od mnogobrojnih dvorana u pećini koja je posebno akustična, jednom godišnje Vidinska filharmonija održava koncert koji prenosi nacionalna Bugarska televizija.

[masterslider id="6"]

Zanimljivost je i to da su u vreme vladavine komunizma u Bugarskoj, tokom sedamdesetih godina dvadesetog veka, tu izvođeni medicinski eksperimenti zbog posebne mikroklime koja odgovara plućnim bolesnicima. Temperatura u pećini je prilično konstantna tokom cele godine, od 10 do 12 stepeni Celzijusa, što pogoduje sazrevanju vina, posebno penušavog, te lokalne vinarije koriste posebne prostorije u pećini za odležavanje vina.

Belogradčiške stene koje se nalaze iznad istoimenog grada predstavljaju geološku specifičnost. To su velike kamene formacije od peščara nastale erozijom, zbog svog neobičnog izgleda, izvor su brojnih legendi ovoga kraja a mnoge od njih, prema onome na šta liče, imaju i svoje nazive: Romeo i Julija, Bogorodica sa detetom, Hajduk Veljko, Veštica…

U Planinarskom Društvu „Ljuba Nešić“ kažu da iako svake godine organizuju ovu akciju, uvek ima zainteresovanih pa je izvesno da će se ova lokacija naći u planu za narednu godinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>