Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Zaječarski osnovci prikupili školski pribor za učenike Škole „Jelena Majstorović“ -Izvedena predstava Dečijeg centra
Zaječarski osnovci prikupili školski pribor za učenike Škole „Jelena Majstorović“ -Izvedena predstava Dečijeg centra

Zaječarski osnovci prikupili školski pribor za učenike Škole „Jelena Majstorović“ -Izvedena predstava Dečijeg centra

U okviru Dečije nedelje, glumci zaječarskog Dečijeg centra izveli su mjuzikl “Svet u boji duge“ u osnovnim školama „Ljubica Radosavljević Nada“ i „Đura Jakšić“ i tom prilikom prikupili školski pribor za učenike Škole „Jelena Majstorović“ u Zaječaru, koji je svečano uručen učenicima te škole. 

Učenici zaječarske Škole „Jelena Majstorović“ nisu mogli da sakriju oduševljenje kada su im predstavnici Dečijeg centra u Zaječaru, uručili školski pribor. Na ovom humanom gestu, uzvratili su osmehom a posebno interesovanje su pokazali prilikom izvođenja predstave mladih glumaca „Dečijeg centra“ – „Svet u boji duge“ koja je premijerno bila uzvedena na nedavno održanom festivalu „Art zona za sve“.

Selena Ristić Vitomirović iz Dečijeg centra, naglasila je, da joj je veoma drago što su u okviru ove humanitarne akcije uspeli da prikupe školski pribor za učenike Škole „Jelena Majstorović“ i na taj način im pomognu i usreće.

„Mislim da su deca ozbiljno shvatila to da treba da pomognu svojim drugarima. Ovoj školi treba dosta toga, i trudićemo se i u buduće, koliko je to moguće, da organizujemo akcije kako bismo im pomogli. Dečija nedelja, kao takva, jeste dobra, ali je sa druge strane loše to što se svi sete te nedelje, da deca imaju neka svoja prava i da država ima obaveze prema toj deci. Ono što mene negde najviše boli jeste to što toj deci još uvek nije obezbeđena dodatna podrška, jer vršnjačka naravno nije dovoljna. Ukoliko se nešto ne izmeni doći će do većih problema, ne samo na lokalima već i na nivou države, jer ti roditelji neće moći da šalju svoju decu u školu. Svako dete ima pravo na obrazovanje i na jedno zdravo odrastanje. Iz tog razloga Dečiji centar svoju misiju vidi kao takvu i trudimo se da na različite načine utičemo, ne na izmene Zakona, jer mi to ne možemo, ali smo deo mreže koja ima upliv u izmene Zakona. Iskreno se nadam da će uskoro doći do promena i da će se sredstva na lokalima odvajati za lične pratioce dece, za pedagoške asistente, tačnije za dodatnu podršku“.

Prema Sekinim rečima, posebno interesovanje dece osim školskog pribora koji su dobili na poklon, izazvala je predstava „Svet u boji duge“, priča o devojčici koja je izložena diskriminaciji u školi, a bez vidljivog hendikepa i bez ikakvog vidljivog problema.

„Htela sam da ukažem na to da su deca danas mnogo više diskriminisana ukoliko možda imaju neke talente ili neka drugačija interespovanja u odnosu na ono što je većina, bez obzira što ta većina može da bude loša“, dodala je Selena.

Direktorka škole „Jelena Majstorović“, Gordana Milutinović. ke istakla da bi svaka nedelja trebalo da bude Dečija nedelja.

„Deca su uživala u brojnim dešavanjima u okviru obeležavanja Dečije nedelje. Imali smo sportski dana, sa sportskim veštinama, poligonima, crtali su svoje porodice kako bi znala gde pripadaju…Obeležili smo ovu nedelju, a mi svojim radom dokazujemo da je svaki dan dečiji dan. Ima ovde dece koja su pretrpela traume p ase trudimo da im ovde bude lepo mesto, da budu zadovoljna ovom školom. I danas nam je u poseti bivši đak. Oni su uvek vraćaju u školu, jer je tu njihovo društvo, tu su odrasli, a internat predstavalja njihov dom u kome žive kao jedna porodica, gde se međusobno paze i čuvaju“, istakla je direktorka Milutinović.

Škola „Jelena Majstorović“ u Zaječaru broji 70 učenika. Deca dolaze i tokom školske godine. Kada učitelji primete da dete ne može dobro da prati nastavu ono se šalje na interresornu komisiju koja predlaže da dete školovanje nastavi u školi „Jelena Majstorović“.

„Ipak su roditelji ti koji daju saglasnost. U ovoj školi se dobija stručna pomoć defektologa, logopeda, somatopeda…“, podsećaju u ovoj školi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>