Najnovije vesti
Home / Vesti / Zaječarski majstori u pripremanju pasulja pokazali svoje umeće na manifestaciji „Zlatna kutlača“ (FOTO)
Zaječarski majstori u pripremanju pasulja pokazali svoje umeće na manifestaciji „Zlatna kutlača“ (FOTO)

Zaječarski majstori u pripremanju pasulja pokazali svoje umeće na manifestaciji „Zlatna kutlača“ (FOTO)

Turistička organizacija grada Zaječara organizovala je danas manifestaciju pod nazivom „Zlatna kutlača 2019″. U takmičenju koje se prvi put organizuje ove godine, nadmetalo se 9 ekipa iz Zaječara i okolnih sela. Takmičenje je organizovano na Trgu oslobođenja, a posetioci manifestacije imali su priliku da degustiraju jela učesnika. Titula za najbolje pripremljen pasulj pripala je ekipi zaječarske Ekonomsko-trgovinske škole „Kazandžije i pasuljdžije“, drugo mesto zauzela je Slavka Nešić iz Zaječara, dok je treće mesto pripalo Radmilu Pavloviću iz Nikoličevu.   

Takmičenje u pravljenju najboljeg pasulja, okupilo je 9 ekipa  iz Zaječara i okolnih sela, koje su ukrstile kutlače i pokazale izvanredno kulinarsko znanje. Za najbolje majstore kotlića proglašena je ekipa Ekonomske škole „Kazandžije i pasuljdžije“, dok je drugo mesto zauzela Slavka Nešić. Ova sedamdesetpetogodišnja Zaječarka je prisutna na većinu kulinarskih takmičenja, a kako kaže, za dobar pasulj, potrebni su i dobri začini.

„Nije prvi put da se takmičim, ja se stalno prijavljujem za takmičenje, sajmove, i uvek sam u narodnoj nošnji. Da bi napravili dobar pasulj morate da imate više začina, da se sve to dobro skuva. Svako ima svoj recept, kada sam pravila ajvar, svi su pitali zašto nije dovoljno slan? Moj odgovor je bio da ne voli svako slano, a uvek može da se dosoli. Tako je i sa svakim jelom“, rekla je Slavka.

Radmilo Pavlović iz Nikoličeva, koji je osvojio treću nagradu na ovom takmičenju, a koji se inače bavi seoskim turizmom, rekao nam je pre takmičenja da njegov recept za pasulj uvek daje dobre rezultate, a to je potvrdio i stručni žiri koji mu je dodelio treću nagradu.

„Uvek nastupam na ovakvim takmičenjima, pre neki dan smo učestvovali i na takmičenju u Rudnoj Glavi, danas smo ovde, da vidimo ko je bolji. Ovaj pasulj sam već pripremao i imao dobre rezultate. Po mome, pasulj je dobar ako je priprema dobra, odnosno pržnje onoga što treba za pasulj. Voda, pasulj i ubacuju se razne travke i mora da bude odličan. Ne sme mnogo da bude začinjen, iako to ljudi rade“, istakao je Radmilo.

Prema rečima Sanele Rakićević, direktorke Turističke organizacije grada Zaječara, cilj manifestacije je promocija gastronomije ovog kraja, a takva i slična takmičenja biće organizovana svakog meseca.

„Ovo takmičenje se prvi put organizuje ove godine, mi smo u okviru drugih manifestacija imali gatronomska takmičenja. Cilj manifestacije jeste da okupimo građanstvo i upoznamo sa kuhinjom našeg kraja, da promovišemo gastronomiju našeg kraja. Bugari su naši česti posetioci pa ih očekujemo i danas na ovoj manifestaciji, da probaju i oni“, rekla nam je Sanela pre početka manifestacije.

Turistička organizacija grada Zaječara će sutra, 23. maja, na Beogradskom manifestu, prezentovati turističku ponudu Grada Zaječara, Feliks Romulijanu, kao i Gitarijadu koja je pred nama. Takođe, naglašavaju u Turističkoj organizaciji, biće organizovane i razne promo aktivnosti pre same Gitarijade.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>