Najnovije vesti
Home / Kultura / ZAJEČARSKI ARHIV OVE GODINE OBELEŽAVA 70 GODINA POSTOJANJA I RADA: Osim mnogobronjih dešavanja, ARHIV ĆE BITI MODERNIZOVAN
ZAJEČARSKI ARHIV OVE GODINE OBELEŽAVA 70 GODINA POSTOJANJA I RADA: Osim mnogobronjih dešavanja, ARHIV ĆE BITI MODERNIZOVAN

ZAJEČARSKI ARHIV OVE GODINE OBELEŽAVA 70 GODINA POSTOJANJA I RADA: Osim mnogobronjih dešavanja, ARHIV ĆE BITI MODERNIZOVAN

Istorijski arhiv ,,Timočka krajina“ u ovoj godini brojnim dešavanjima obeležiće veliki jubilej – 70 godina postojanja i rada. Iako je to 15. aprila namera je da cela ova godina bude u znaku obeležavanja. Pored mnogih dešavanja zaječarski Arhiv biće modernizovan, a radovi u galeriji su već počeli. Pored toga biće uređeno i dvorište ove ustanove uglavnom iz sopstvenih sredstava.

„Ovaj jubilej i godišnjica nas podsećaju na sve one godine i sve naše kolege koje su ovoj ustanovi dale svoj doprinos, da arhiv postane jedna od vodećih institucija u gradu i na regionu. Svrstani smo kao jedan od vodećih regionalnih arhiva i u Srbiju, imajući u vidu  koliko je toga urađeno za svo ovo vreme, koliko je publikacija izdao, na koji način tretira arhivsku građu kako u svom depou tako i kod registratura za koje je nadležan. Mi smo jedan od šest arhiva koji koji u ovoj godini obeležava godišnjicu i sedam decenija postojanja i po tome se isto svrstavamo među tri naj arhiva u Srbiji. Baštinimo ono što imamo u svom depou, a to nije malo, to je 532 fonda, nekih skoro četiri kilometara dužnih arhivske građe i u skladu sa tim, sa nasleđem koje nas obevazuje, napravili smo jedan izuzetno ambiciozan plan obeležavanja ove značajne godišnjice“, rekao je za naš list Velibor Todorov, direktor ove ustanove.

Povodom jubileja i Dana arhiva u aprilu mesecu će biti održana akademija u zaječarskom pozorištu gde će biti prikazan i film o istorijatu Arhiva. Tom prilikom deca će izvesti jednu predstavu. Spremljena je i monografija koja će tada izaći, kao i Arhivsko nasleđe broj 12. Uveliko se već radi na sređivanju galerije povodom otvaranja izložbe „Jugoslovensko američki odnosi od 1918 do 2018.  Diplomatija i kulturni odnosi“, koja će biti otvorena danas, tačno u podne. U okviru izložbe će na neki način biti otvorena i adaptirana i rekonstruisana galerija koja dobija mnogo moderniji izgled, ali će biti i mnogo funkcionalnija.

„U toku cele godine sve što budemo radili, a biće puno događaja biće u znaku obeležavanja godišnjice, a ova izložba je početak svih dešavanja. Inače, delatnost Arhiva javnosti nije toliko približna, ali se mi, naročito poslednjih desetak godina, trudimo da što više ono što radimo približimo pre svega deci, jer smatramo da će deca dok odrastaju prihvatiti arhiv, što u prethodnom periodu nije bilo. Mi se trudimo da obezbedimo budućnost arhivske delatnosti. Jedan od načina je što arhivsku građu digitalizujemo i za to smo obezbedili savremene uređaje, a nadamo se da ćemo ove godine obezbediti i novu tehniku koja će omogućiti običnim istraživaćima, deci i svim zainteresovanim da vide sve ono što mi posedujemo u depoima, da mogu što lakše putem pretraživača da izaberu ono što im se sviđa i što ih interesuje, da im mi to odštampamo i da oni to mogu da nose i kući. Mi smo to već postavili na našoj platformi, na internetu, što može da se vidi i od kuće, ali za štampanje i za neku veću količinu građe moraće da dođu u Arhiv, jer nije moguće da sva građa bude dostupna“, dodaje Todorov.

“ alt=“" />

Arhiv sve više uspeva da dopre do svojih krajnjih korisnika, do kulturne javnosti i putem mnoštva publikacija. Sarađuje se sa nezavisnim autorima koji žele da u Arhivu istraže građu i na osnovu nje pišu radove, publikacije. Ipak, izložbe su poslednjih godina najviše promovisale zaječarskih Arhiv. Na razne načine pokušava se da se dopre do što većeg broja korisnika. U ovoj ustanovi je zaposleno samo 12 ljudi, što je malo imajući u vidu količinu građe koju poseduju i želju da se ona stalno publikuje.

ZGRADA I  DVORIŠTE DOBIJAJU LEPŠI IZGLED

Inače, nakon završetka radova u galeriji koja će dobiti savremeniji izgled, otpočeće i radovi u dvorištu ove ustanove. Dvorište će biti poplačano mermernim pločama, uradiće se ponovo zelene površine,  ograda će se srediti, kapije…Sve ovo radiće se pretežno iz sopstvenih sredstava, ali je oformljen i Organizacioni odbor pa je nekoliko članova ponudilo i svoju pomoć.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>