Najnovije vesti
Home / Kultura / Zaječarski Arhiv obeležio 70 godina postojanja i rada -Ministar kulture: Zaječar je jedan od važnijih gradova u Srbiji kada je reč o kulturi i tradiciji
Zaječarski Arhiv obeležio 70 godina postojanja i rada -Ministar kulture: Zaječar je jedan od važnijih gradova u Srbiji kada je reč o kulturi i tradiciji

Zaječarski Arhiv obeležio 70 godina postojanja i rada -Ministar kulture: Zaječar je jedan od važnijih gradova u Srbiji kada je reč o kulturi i tradiciji

Istorijski arhiv „Timočka krajina“ u Zaječaru, obeležava 70 godina postojanja i rada.  Tim povodom, danas je u galeriji Arhiva, potpisan Sporazum između zaječarskog Arhiva i Državne agencije „Arhivi“ iz Sofije. Nakon toga priređena je promocija monografije pod nazivom „Sedam decenija Istorijskog arhiva „Timočka krajina“ Zaječar (1948-2018)“. Ovoj svečanosti prisustvovao je i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Istorijski arhiv „Timočka krajina“ u Zaječaru proslavlja svoj sedamdeseti rođendan. U godini jubileja u ovoj ustanovi intenzivno rade na digitaliziji svega onoga što ustanova poseduje, kako bi ta građa bila dostupna preko pretraživača građanima u svojim domovima, preko kompjutera i interneta. U godini jubileja, Arhiv može da se pohvali i najsavremenijim štampačima, skenerima, a nešto što je svakako od velikog značaja za ovu ustanovu je potpsivanja Sporazuma sa Državnom agencijom „Arhivi“ iz Sofije.

„Potpisivanje Sporazuma znači da Srbija u ovom periodu pokušava da se na neki način priključi jednoj velikoj porodici, tačnije Evropskoj uniji. Jedan od načina priključenja je obezbeđivanje Međunarodnih ugovora i integracija uz pomoć tih ugovora, koji su i preduslov za mnoge projekte koje raspisuje Evropska unija, za koje nije moguće aplicirati bez ovakvih ugovora. Inače, mi smo i bez ovog ugovora sarađivali sa Arhivom iz Vidina i iz Sofije. Uz pomoć ovog Sporazuma, konkurisaćemo i za programe prekogranične saradanje i drugih Evropskih fondova i to je način da obezbedimo našu budućnost“, istakao je Velibor Todorov, direktor zaječarkog Arhiva.

Rumen Borisov, predsednik Državne agencije „Arhivi“ iz Sofije je čestitajući praznik istakao značaj potpisivanja ovakvog Sporazuma i za Zaječar i za Sofiju.

„Moram da kažem da je ovaj Sporazum veoma značajan jer predstavlja plod petnaestogodišnje uspešne saradanje između Arhiva iz Sofije i Arhiva iz Zaječara. Sporazum je takođe veoma važan, zbog toga što oba Arhiva sadrže veliki broj dokumenata koji u budućnosti mogu da pomognu istoriji oba naroda“, rekao je Borisov.

Nakon potpisivanja Sporazuma, upriličena je promocija monografije pod nazivom „Sedam decenija Istorijskog arhiva „Timočka krajina“ Zaječar (1948-2018)“, na kojoj je prisustvovao i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

„Zaječar je jedan od važnijih srpskih gradova kada je reč o kulturi i tradiciji. Zaječar je grad sadržajnog i kulturnog života. Ministarstvo kulture i informisanja u poslednjih nekoliko godina zaista je izdvojilo, mada nikad nije dovoljno izdvajanja za kulturu, ali smo u datim okolnostima učinili dosta napora i u gornjim granicama mogućnosti, pomagali različite ustanove kulture i manifestacije u Zaječaru. Mi ćemo to da nastavimo da činimo i ubuduće, i naša politika je decentralizacija kulturnog života a to naravno, osim jedne šupljikave fraze koja se tako izgovara vrlo rado i vrlo često, mora da znači pomoć ustanovama, institucijama, povećanje ulaganja u kulturu i na lokalnom i na republičkom novou. Duh kulturnog života mora da prožima svaku varoš i svaki grad u Srbiji. Zaječar je jako važna destinacija na kulturnoj mapi i mi smo pre dolaska ovde, posetili lokalitet Feliks Romulijani, i tu ima dosta toga da se uradi, iako je lokalitet u dobrom i očuvanom stanju. Mi ćemo se pobrinitu oko toga da vidimo šta još tu može da se učini“, istakao je Vukosavljević.

Svečanost povodom obeležavanja 70 godina postojanja i rada Istorijskog arhiva „Timočka krajina“, nastavljena je u sali zaječarskog pozorišta gde je upriličena Svečana akedemija.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>