Najnovije vesti
Home / Društvo / Zaječarske babice govore o najstarijem i najlepšem životnom pozivu
Zaječarske babice govore o najstarijem i najlepšem životnom pozivu

Zaječarske babice govore o najstarijem i najlepšem životnom pozivu

Zanimanje babica jedan je od najlepših, najodgovornijih i najhumanijih poziva. Staro je koliko i sam čovek, i uprkos napretku u medicini i tehnologiji, uloga babice će uvek trajati. U zaječarskom Zdravstvenom centru trenutno radi 12 babica koje decenijama gaje ljubav prema tom pozivu.  Kažu, da je posao odgovoran i stresan, ali u isto vreme i najlepši jer prisustvuju rođenju novog života. 

Najsrećniji trenutak u životu svake žene je kada postane majka. Sreću sa majkama svakodnevno dele babice, žene koje za svoj posao kažu da je stresan, ali i prelep jer prisustvuju fazi najvećeg bola i najveće radosti. Jedna od 12 babica koja radi na Akušerskom odeljenju zaječarskog Zdravstvenog centra je Biljana Kostić, koja taj poziv sa puno ljubavi, uspešno obavlja 33 godine.

„Sve je počelo tako što sam čula za to zanimanje i bila jako zainteresovana. Posao je vrlo odgovoran, treba dosta znanja, umeća i ljubavi jer svaka pacijentkinja je priča za sebe i o svemu mora da se vodi računa. Pitali ste da li pamtim prvi porođaj kome sam prisustvovala, naravno da ga pamtim, to ne možete da zaboravite. Protekao je vrlo brzo, sa strahom ali vrlo uspešno. Svaki naredni porođaj je bio sve lakši. Kada ulazite u salu, svaki put osećate dozu straha, razmišljate šta ako nešto krene drugim tokom, jer se radi o životima. Kada krene po zlu, jako je bitno znanje, brzina… tu su naši doktori koji reaguju odmah i tada se preduzima adekvatna mera za određenu situaciju. Naš posao obuhvata i to da razgovaramo sa ženama o porođaju, tu i jeste najvažnija psiho-fizička priprema, objasnimo im da će biti sve kako treba, i važno je da one uspostave kontakt sa nama i da sarađuju, kako bi sve proteklo kako treba“, ispričala nam je Biljana, koja je na naše pitanje, kada bi ponovo birala, da li bi ponovo izabrala poziv babice, kroz osmeh odgovorila:

„Ponovo bih izabrala ovo zanimanje, jeste stresno i naporno ali ima i mnogo lepih trenutaka, posebno kada se rodi jedan novi život. Tada su svi srećni i zadovoljni, a to je neprocenjivo“.

Babica se svakodnevno nalazi na izvoru novog života, ona je ta koja buduće majke prima, presvlači, odvodi u salu, vodi brigu o novorođenčetu, daje savete majkama kako da brinu o bebi nakon odlaska kući. To potvrđuje i Marija Simonović, koja je na Akušerskom odeljenju 18 godina. Za sve te godine kaže, da je zavolela taj poziv i da ne bi mogla da zamisli da se sada bavi drugim zanimanjem.

„Kada sam završavala školu, bila sam mišljenja da je babica jedna poštovana žena koja donosi lepe vesti, koju svi vole, a da se porađaj dešava očas posla. Kada smo prisustvovale prvom porođaju, kada smo bile na praksi, neke moje drugarice su padale u nesvest, od nas 14, samo nekoliko nas je ostalo do kraja porođaja, jer je za nas to bio šok. Tu se i desio neki presek kod svih nas, da li hoćemo ili nećemo da se bavimo tim pozivom. Tada sam i ja videla koja je to doza odgovornosti, stresa, i koliki je to posao, da bi krajnji cilj bio porođaj, rađanje jednog novog života. Dugo sam razmišljala šta dalje, kako dalje, dok nisam prvi put učestvovala u porođaju. To je jedan divan osećaj.  Osećala sam se bitnom, jer učestvujem u stvaranju jedne porodice, doduše indirektno, ali učestvujem. Sve vreme tokom porođaja razmišljata da sve bude u redu, samo da beba zaplače. Kada beba zaplača, ne može da vam ne bude lepo, kada čujete taj anđeoski glas. Znate, u ovom poslu ima i tuge i smeha, zajedno plačemo sa ženama, ali mogu vam reći da je ovo prelepo zanimanje i kada bih birala, opet bih izabrala ovaj posao“, kazala nam je Marija.

Na naše pitanje, šta je ono što najčešće izgovaraju buduće majke, tokom porođaja, Marija bez dvoumljenja  odgovara:

-“Ja ne mogu više“ ili „hoću carski rez“, to je najčešće što čujem u toku porođaja, i ranije, a i sada, sa dolaskom novih generacija.

Doktor Dragoslav Kalinović, ginekolog-akušer i načelnik Akušerskog odeljenja ZC Zaječar, navodi da su babice stručne medicinske sestre i da kao takve predstavljaju sponu između pacijenata i doktora.

„Posao ne bi mogao adekvatno da se obavlja da ne postoji saradnja babica i akušera. Babice su te koje prate trudnicu non stop, 24 časa. Njihov poziv je težak poziv, odgovoran je, i uči se. Ne može svaka sestra da radi na akušerskom odeljenju. To je zanatski posao i prenosi se sa starije na mlađe babice. One babice koje rade ovde, odlično rade svoj posao i slobodno mogu da ih pohvalim“, istakao je Kalinović koji je ponosan na tim zaječarskih babica koji čine: Maja Manojlović, Marijana Stojanović, Biljana Kostić, Alma Čavka, Jasmina Đorđević, Fatmira Memetović, Lidija Videnović, Maja Vasiljević, Majka Tasković, Jelica Milkić, Daliborka Đorđević i Marija Simonović.

Iako je zanimanje staro koliko i sam ljudski rod, babice u Zaječaru kažu da je njihov broj mali, pa apeluju na buduće mlađe generacije da se upisuju u babičke škole i  otkriju svu lepotu i privilegiju ovog drevnog i plemenitog zanimanja.


Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>