Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Zaječarska Tehnička škola učesnik projekta „STEM obrazovanje i nove tehnologije u cilju regionalnog razvoja“
Zaječarska Tehnička škola učesnik projekta „STEM obrazovanje i nove tehnologije u cilju regionalnog razvoja“

Zaječarska Tehnička škola učesnik projekta „STEM obrazovanje i nove tehnologije u cilju regionalnog razvoja“

Istraživačka stanica Petnica u saradnji sa partnerskom organizacijom Osijek Software City iz Hrvatske organizovala je prvi seminar za nastavnike i učenike srednjih škola iz Srbije i Hrvatske u okviru projekata „STEM obrazovanje i nove tehnologije u cilju regionalnog razvoja“. Učesnik seminara bila je i zaječarska Tehnička škola, koju su predstavljali Lazar Čebuković, Nikola Ristić iz odeljenja E24 i nastavnik Dragan Manojlović.

Projekat „STEM obrazovanje i nove tehnologije u cilju regionalnog razvoja“ je osmišljen tako da izabrane srednje škole trajno dobijaju paket neophodan za realizaciju savremene nastave i vannastavnih aktivnosti u oblasti robotike, kao i paket obrazovnih programa. Ideja je da se školama na ovaj način pomogne da nakon projekta mogu uspešno svojim učenicima predstavljati robotiku, programiranje, prirodne nauke i inovacije (STEM oblasti).
Obrazovni aspekt projekta traje šest meseci i sadrži seminare u Petnici, Osijeku i aktivnosti u online fazi. Izabrane škole će sa svojim timovima (1 nastavnik i 2 učenika) imati prilike da sa najboljim stručnjacima iz Srbije, Hrvatske, EU i SAD rade na sopstvenoj edukaciju iz oblasti programiranja, robotike, inovativne nastave, kao i drugih tema vezanih za STEM oblasti.

Na prvom seminaru obrađene su teme: Minecraft Education, programiranje Lego robota, kako napraviti svog robota, arduino platforma, Start up – kako kreirati sopstveni biznis i STEMI Hexapod – konstrukcija i programiranje. Za nastavnike su bile organizovane diskusije na teme: Istraživačka stanica Petnica – odabira kandidata, kreiranje kurseva u IS Petnica i savremeno obrazovanje. Učenici su u laboratorijama IS Petnica imali priliku da rade vežbe iz hemije i biologije.

Projekat su podržale Američke amabsade u Srbiji i Hrvatskoj, a seminaru u IS Petnica su prisustvovali predsatvnici Američke i Hrvatske ambasade u Srbiji. Projekat su organizovali IS Petnica i Osijek Software City.

Svaka škola, učesnik dobila je komplet robota STEMI hexabot.

Završni seminar biće organizovan u Biznis inkubatoru Sveučilišta u Osijeku od 25. do 30. juna ove godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>