Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Zaječarska biblioteka slavi veliki jubilej -150 godina postojanja i rada
Zaječarska biblioteka slavi veliki jubilej -150 godina postojanja i rada

Zaječarska biblioteka slavi veliki jubilej -150 godina postojanja i rada

Matična biblioteka „Svetozar Marković“ u Zaječaru u ponedeljak, 28. novembra  slavi svoj  veliki jubilej – 150. god postojanja. Ovim povodom danas je održana konferencija za novinare u prostorijama biblioteke. 

Program obeležavanja ove velike godišnjice počeće otvaranjem izložbe na kojoj će biti izložene knjige periodike i različite publikacije. Izložba će biti otvorena u 12 sati i 30 minuta u Čitalištu biblioteke.

Nakon toga biće organizovan koktel u prostorijama Biblioteke, a u 14h počinje  svečana Akademija u Pozorištu  “Zoran Radmilović” u Zaječaru sa bogatim kulturnim programom.

Kako je na konferenciji za novinare rekao direktor zaječarske biblioteke Boban Đorđević, očekuju se mnoge zvanice među kojima i predstavnici iz Ministarstva kulture i Narodne biblioteke Srbije.

U sklopu obeležavanja godišnjice u pozorištu će biti prikazan  film o Matičnoj biblioteci, a nastupiće i hor “Lavirint”, kao i dramska grupa “Dečijeg centra” iz Zaječara.

Čitalište je osnovano 27. novembra. 1866 godine, na inicijativu okružnih i sreskih načelnika.

Vremenom je ova čitaonica prerasla u javnu biblioteku grada Zaječara, a danas je to Matična biblioteka “Svetozar Marković” koja poseduje fond od oko  100.000 knjiga.

“Mi se trudimo da svake godine upotpunjujemo naš fond, standardi kažu da na godišnjem nivou moramo da obnovimo fond sa oko 6 000 knjiga, ali trenutno nismo u poziciji  da ispratimo tu kupovinu, i nadam se da ćemo  se u budućem  periodu približiti  pomenutim standardima”, rekao je direktor zaječarske biblioteke Boban Đorđević.

Matična biblioteka „Svetozar Marković“ iz Zaječara ima nekoliko fondova, Dečije odeljenje, Odeljenje za odrasle, fond periodike, zavičajni i naučni fond.  Ima i ogranke u Kotlujevcu, Salašu i Velikom Izvoru.

Organizator je mnogih književnih večeri, promocija, predavanja i izložbi.

Samo nekoliko ustanova u Timočkoj krajini starije je od Matične  biblioteke „Svetozar Marković“ u Zaječaru, a to su Narodna  biblioteka “Dositej Novaković” iz Negotina  i Narodna biblioteka “Njegoš” iz Knjaževca.

 

__________________________
Projekat „Ritam grada“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta lokalne samouprave Grada Zaječara.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>