Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Zaječare, srećna slava! (FOTO)
Zaječare, srećna slava! (FOTO)

Zaječare, srećna slava! (FOTO)

ZAJEČAR DANAS OBELEŽAVA SLAVU SABORNOG HRAMA ROĐENJA PRESVETE BOGORODICE I SLAVU GRADA

Svetom  Arhijerejskom liturgijom u  Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru, danas je počelo svečano obeležavanje slave ovog Hrama i Grada Zaječara, Male Gospojine.

Uz crkvena zvona, u 11 sati, od Saborne crkve, centralnim ulicama krenula je velika gradska litija. Kolona, na čijem čelu su bile devojčice i dečaci, mladi zaječarski karatisti koji su nosili barjake, kretala se od Sabornog hrama kretala ulicom Timočke bune do Pozorišta, zatim ulicom Svetozara Markovića do kružnog toka u centru grada i ulicom Nikole Pašića do ulice Timočke bune i Saborne crkve. Tokom litije povorka je zastajala nekoliko puta, a kod Trga Nikole Pašića upućen je i blagoslov svima koji u gradu žive.

Ceremoniji je prisustvovao i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić sa svojim saradnicima. Pored gradskih zvaničnika i sveštenika, u povorci su bili i pripadnici Vojske Srbije, Vojni orkestar iz Niša, mladi zaječarski sportisti i brojni građani.

Mala Gospijina se u Srbiji smatra velikim narodnim praznikom, a danas se, veruje narod, završava i period Međudnevice – vremena između dva velika praznika posvećena devici Mariji – Velike i Male Gospojine.

Čak iako ne slavite i ne idete u goste, veruje se da na današnji dan, u čast Bogorodice i veselja koje je njeno rođenje donelo, svi treba da budu lepo obučeni i doterani. Tako će do sledeće Gospojine njihovi domovi bili čisti i puni vedrine.
Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>