Najnovije vesti
Home / Zaječar info / ZAJEČARCI SE UKLJUČILI U PROGRAM OBELEŽAVANJA MESECA FRANKOFONIJE
ZAJEČARCI SE UKLJUČILI U PROGRAM OBELEŽAVANJA MESECA FRANKOFONIJE

ZAJEČARCI SE UKLJUČILI U PROGRAM OBELEŽAVANJA MESECA FRANKOFONIJE

OSNOVCI U PRIREDBI  ,,JA VOLIM FRANCUSKI“

Povodom obeležavanja Meseca Frankofonije u zaječarskoj Osnovnoj školi ,,Ljuba Nešić“ juče je održana priredba pod nazivom ,,Ja volim francuski“. Priredbu je sa učenicima četvrtog i sedmog razreda ove škole pripremila nastavnica francuskog jezika Tatjana Paunković. Pored učenika škole domaćina gosti su bili i učenici OŠ ,,Ljubica Radosavljević Nada“.

-Dani Frankofonije se obeležavaju tokom celog ovog meseca jer se francuski jezik, pored engleskog, govori na svim kontinentima, na celoj planeti, a govori ga preko 200 miliona ljudi. Ta jedna velika porodica zemalja je pre više godina odlučila da napravi svoj dan, kao i zastavu iz pet boja, a svaka od njih predstavlja jedan kontinent. Tim povodom se u svetu organizuju različite manifestacije, ali i u Srbiji. Na takmičenju za Frankofonu pesmu je jedna naša učenica sedmog razreda, Ivana Đergović, prošla polufinale u Kladovu, a finale je 26. marta u Nišu. Onaj ko osvoji prvo mesto dobija put u Pariz, rekla je nastavnica Paunković.

Deca iz dve zaječarske škole su se rado uključila u pripremu ovog programa, čak i učenici četvrtog razreda koji još ne uče francuski, ali vole ovaj jezik.

Inače, manifestacija Dani Frankofonije je multikulturalna i ovom manifestacijom se slavi francuski jezik. Ona se održava u martu mesecu i tokom njenog trajanja organizuju se razni koncerti, pozorišne predstave, izložbe, projekcije filmova i predavanja u cilju promovisanja ideje frankofonije. Manifestaciju organizuju ambasade zemalja članica Međunarodne organizacije frankofonije i domaća ministarstva. Obeležava se u Beogradu, Čačku, Gornjem Milanovcu, Kladovu, Kragujevcu, Kuršumliji, Nišu, Novom Sadu, Pančevu, Požarevcu i mnogim drugim gradovima u Srbiji.

Manifestacija omogućava učenicima da učestvuju u brojnim kulturnim, naučnim, međudisciplinarnim programima, služi kao osnova za dalje usavršavanje, čini most ka dvojezičnoj nastavi u Srbiji (postoji 8 dvojezičnih odeljenja od Novog Sada do Niša, od Valjeva do Pirota). Test za školski DELF polagaće 1. i 2. aprila 2017. godine oko 900 učenika u 23 grada. Univerziteti u Kragujevcu i Nišu su pristupili mreži Univerzitetske agencije frankofonije.

Više nego ikada, učenje francuskog, komunikacija, razmišljanje, stvaralaštvo, sanjanje, istraživanje, inovacija, preduzetništvo na francuskom… pruža nove mogućnosti za mlade u Srbiji.

Kako je najavljeno, proslavi meseca Frankofonije u Novom Sadu (17. marta), Nišu (26. i 27. marta) i Kuršumliji (27. marta) prisustvovaće gospođa Kristin Moro, ambasador Francuske u Srbiji. Kao i svake godine, mesec Frankofonije završiće se svečanim prijemom koji će prirediti ambasadorka Francuske.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>