Najnovije vesti
Home / Vesti / ZAJEČARCI SE PRIDRUŽILI OBELEŽAVANJU SVETSKOG DANA PRVE POMOĆI -PETLIĆI PRIKAZALI SVOJE VEŠTINE
ZAJEČARCI SE PRIDRUŽILI OBELEŽAVANJU SVETSKOG DANA PRVE POMOĆI -PETLIĆI PRIKAZALI SVOJE VEŠTINE

ZAJEČARCI SE PRIDRUŽILI OBELEŽAVANJU SVETSKOG DANA PRVE POMOĆI -PETLIĆI PRIKAZALI SVOJE VEŠTINE

Povodom Svetskog dana Prve pomoći Crveni krst Zaječara je na trgu organizovao pokaznu vežbu prve pomoći sa temom „Nezgode u kući – kako postupiti i pružiti prvu pomoc?“ Građani su imali priliku da vide ekipu petlića koja je u okviru priprema za Državno prvenstvo imala sada i javni nastup.

„Motiv izlaska naših petlića je da se njihovi vršnjaci upoznaju sa onim što treba da znaju. Cilj nam je da što više predškolaca i osnovaca, od prvog do četvrtog razreda, uključimo u ekipu prve pomoći. Ono što je važno, moto ovogodišnjeg obeležavanja Svetskog dana prve pomoći je povređivanje u kući, učenje veština i dobijanje znanja koje te povrede mogu da spreče, odnosno da pripreme sve članove porodice za brzo i efikasno ukazivanje prve pomoći. Mališane smo krenuli da obučavamo sa osnovnim pojmovima prve pomoći, a tiču se prilaza i utvrđivanja stanja povređenog. Neke veštine su naučili. Sada oni prikazuju ono najbitnije za njih – postavljanje povređenog koji je u besvesnom stanju u položaj, prikazali su pomoć kod zagušenja, kako se vrši pregled kad se neko povredi pre nego što dođe Hitna pomoć, nastavnik ili neko drugi. Trudimo se da ih pripremimo da što manje manipulišu u situaciji kad ne znaju koje su vrste povreda“, rekao je Predrag Kocić, saradnik zaječarskog Crvenog krsta za podmladak i omladinu.

Učiteljica Osnovne škole „Ljuba Nešić“ Marija Jonović je ponosno istakla da su njeni učenici drugog razreda ekipa koja učestvuje na Državnom prvenstvu na Rudniku krajem septembra.
Inače, Zaječarski Crveni krst i učenici Medicinske škole takmiče se na Državnom prvenstvu u omladinskoj konkurenciji i imaju ekipu za ukazivanje prve pomoći, ali imaju i ekipu koja se priprema za prvenstvo u realističkom prikazu povreda i stanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>