Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Zaječarci pokazali humanost na delu -Dobar odziv dobrovoljnih davalaca krvi
Zaječarci pokazali humanost na delu -Dobar odziv dobrovoljnih davalaca krvi

Zaječarci pokazali humanost na delu -Dobar odziv dobrovoljnih davalaca krvi

U 13. Letnjoj kampanji koju sprovodi Institut za tranfuziju krvi Srbije, do sada je prikupljeno oko 4.000 jedinica krvi, a akcija će trajati do prve sedmice septembra.

Viši saradnik ovog Instituta Goran Subotić kaže da se vodi računa o svakodnevnom, ravnomernom prilivu krvi.

„Ne smemo dozvoliti da u ova teška vremena dođe do situacije da pacijent čeka krv, što je izuzetno stresno za porodicu. Građanima kroz eduakcije treba približiti ovu temu i objasniti da smo samo mi izvor tog jedinog i nezamenljivog leka na svetu. Potrošnja je velika, utroši se hiljadu jedinica na dnevnom nivou. Prošle godine je utrošeno preko 250 hiljada jedinica krvi. Pojedinci koji su dali deo sebe, omogućili su da danas sa nama bude oko 80.000 ljudi“, kaže Subotić.

U letnju kampanju uključeno je 59 gradova i opština sa 88 akcija. Kampanja se organizuje da bi se prevazišao letnji period kada je otežano prikupljanje krvi zbog vrućina i godišnjih odmora.

„Do sada smo sa dve trećina gradova koje smo obišli prikupili oko 4.000 jedinica krvi. Morali smo u jednom trenutku da uputimo apel, jer se u ponedeljak, 7. avgusta zbog velike potrošnje stvorila kritična situacija, za taj vikend izdali smo preko 580 jedinica krvi. Ja u suštini ne volim apele, pristalica sam edukacije i motivacije građana i treba raditi u tom segmentu. Ne očekujem realizaciju plana preko noći, ali kada sve strukture budu uključene onda ćemo doći do toga da imamo pet davanja na sto stanovnika što bi bio sjajan rezultat. U tom trenutku bi u svim segmentima zdravstva bilo stabilno i sve bi funkcionisalo bez ikakvog problema“, kaže Subotić i dodaje:
„Sada još uvek imamo princip porodičnog davanja, koje će biti izbegnuto jer će prema novom zakonu postojati samo četiri centra koja će prikupljati krv, a 42 transfuziološke službe biće banke krvi, svakodnevno snadbevene svim krvnim grupama“.

U Zaječaru je juče prikupljeno 79 jedinica dragocene tečnosti, što je prema rečima volontera Crvenog krsta iznad svih očekivanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>