Najnovije vesti
Home / Ritam grada / ZAJEČARCI POKAZALI HUMANOST: Danas prikupljeno 97 jedinica krvi!
ZAJEČARCI POKAZALI HUMANOST: Danas prikupljeno 97 jedinica krvi!
Foto: Ilustracija

ZAJEČARCI POKAZALI HUMANOST: Danas prikupljeno 97 jedinica krvi!

U sklopu devete Zimske kampanje Crveni krst Zaječar u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije sproveo je danas u gradskoj upravi u Zaječaru akciju dobrovoljnog davanja krvi. 

Interesovanje je bilo veliko, posebno kod srednjoškolaca, ali su se akciji odazvali i ostali građani. Prikupljeno je 97 jedinica krvi, a bilo je 110 potencijalnih davalaca.

Danijela Kraguljac saradnik u Crvenom krstu Zaječar kaže da je Crveni krst puno radio na promociji ove akcije, pa su tako poslali i preko 9 000 sms poruka davaocima.

„Zahvalila bih se srednjim školama i brojnim volonterima. Januar mesec je period kad imamo malo davanja krvi, a potrebe su obično veće.“

Dr Slavica Jovanović iz Instituta za tansfuziju krvi Srbije naglašava veliki značaj zimske kampanje dobrovoljnog davanja krvi, posebno u zimskim mesecima.

„Smanjene su nam rezerve, pre svega B- , A+, i svih ostalih negativnih krvnih grupa, i da bi zadovoljili potrebe ljudi kojima je dragocena tečnost neophodna i da se operativni zahvati ne bi odlagali, jako je važno da imamo dovoljne rezerve. Ova akcija je upravo zbog toga i značajna, kako bi rezerve bile popunjene“, kaže dr Jovanović.

Cilj kampanje je promocija dobrovoljnog davalaštva i obezbeđenje dovoljnih količina krvi.

U Zimskoj kampanji učestvovalo je 50 gradova i opština i takmičarskog je karaktera, tako da će se na osnovu odnosa prikupljenih jedinica krvi u odnosu na broj stanovnika, proglasiti šampioni solidarnosti za 2017. godinu u ovoj oblasti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>