Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Zaječarci obeležavaju Bogojavljanje
Zaječarci obeležavaju Bogojavljanje

Zaječarci obeležavaju Bogojavljanje

U Eparhiji Timočkoj danas  je Svetom Arhijerejskom liturgijom obeleženo Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika. Na ovaj dan se u svim hramovima i crkvama osvećuje vodica, koju narod uzima za svoj dom pa je tako bilo i u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice u Zaječaru.

-Bogojavljanje je veliki hrišćanski praznik i sledi nakon Božića, kada se Bog kao čovek rodio radi našeg spasenja. Na Bogojavljenje se dešava ono što nam Gospod pokazuje – da i mi kao ljudi treba da budemo osenjeni znamenjem svetog krštenja, kao što se i on krstio na današnji dan u Jordanu kod Jovana, da budemo kršteni u ime Svete Trojice i da u ime tog Boga u čije ime smo kršteni da u njega verujemo, da se trudimo da živimo po njegovim svetim zapovestima. A Bogojavljenska vodica koja se danas daruje, jer su danas na svetu sve vode osvećene, i reke i izvori, ta vodica nam je samo još jedna potvrda da se blagodet božja izlila na ovaj svet, a naročito na crkvu Hristovu id a se to nama daruje kao potvrda da je Bog sa nama. Ali, je samo važno dali smo mi sa njim ili nismo. Čestitajući praznik svim ljudima i pravoslavnom hrišćanskom narodu našem neka je srećno i blagosloveno sa molitvenom željom i pozivom da ih bude više u crkvi i da budu u tome revnosniji, a onda će imati i snage i ljubavi i za bližnje kad najpre Boga zavole, rekao je Episkop Timočki Ilarion.

Ovaj praznik je ustanovljen u spomen na Hristovo krštenje na reci Jordan. Kada je napunio 30 godina, Isus je došao na reku Jordan kako bi ga krstio sveti Jovan Preteča, koji je pripremao ljude za dolazak Mesijin i krštavao one koji su se pokajali na obalama Jordana. Bog se javio tri puta pri Isusovom krštenju. Taj događaj predstavlja objavljivanje Bogočoveka i uvođenje Hrista u mesijansku misiju.

Velika gužva bila je i za bogojavljensku vodicu, ali se strpljivo čekalo u redu. Za nju kažu da ima  lekovitu i isceliteljsku moć, zato se uvek drži u kući pored ikone kao spasonosni lek. Ovom vodom može se poprskati svaki kutak kuće.

Vernici se na ovaj praznik pozdravljaju sa „Bog se javi“ i „Vaistinu se javi“.

Ovaj praznik se obeležava širom Srbije tradicionalnim plivanjem za bogojavljenski krst, koje se u Zaječaru ne održava par godina unazad.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>