Najnovije vesti
Home / Vesti / Zaječarci Nikola Zdravković i Jovan Prvulović izumeli PAMETNO OGLEDALO
Zaječarci Nikola Zdravković i Jovan Prvulović izumeli PAMETNO OGLEDALO

Zaječarci Nikola Zdravković i Jovan Prvulović izumeli PAMETNO OGLEDALO

Na Elektronskom fakultetu u Nišu održana je 11. Konferencija studenskih projekata IEEESTEC. Ove godine prezentovano је 85 radova autora iz Srbije i inostranstva iz oblasti računarstva, elektronike, automatike, mikroelektronike, telekomunikacija i elektroenergetike. Ni ove godine učenici Tehničke škole iz Zaječara nisu izneverili tradiciju pa su se sa ove konferencije vratili sa osvojenim trećim mestom u kategoriji praktičnih radova. Ovu nagradu su osvojili Jovan Prvulović i Nikola Zdravković za rad „Pametno ogledalo“. Njihov mentor bio je Dejan Nikolić, nastavnik elektrogrupe predmeta.

Nikola i Jovan, kao i njihov mentor, nisu krili zadovoljstvo zbog postignutog uspeha u veoma jakoj konkurenciji pa su nam i prezentovali svoj izum.

„Pisali smo oko tri meseca rad o projektu koji smo realizovali i sa kojim smo se prijavili na ovo takmičenje. U okviru ovog projekta napravili smo i praktičan rad, ,,Pametno ogledalo’’ koje obavlja više radnji istovremeno. Dok ujutru perete zube možete da vidite vreme, datum, mejl, ako imate neki podsetnik za taj dan. Bilo nam je dosta interesantno dok smo radili na ovom projektu, a istovremeno smo dosta učili i o programskom jeziku“, rekao je Jovan Prvulović, učenik četvrte godine smera Elektrotehničar računara.

Nikola Zdravković, takođe učenik četvrte godine smera Elektrotehničar računara, planira da se bavi programiranjem i elektronikom pa mu ovakve nagrade posebno znače.

„Konkurencija je bila velika, oko 120 prijavljenih učesnika i 85 radova. Imajući to u vidu naš uspeh je još značajniji. Jako smo ponosni na postignuti rezultat. Osvojili smo vredne nagrade koje će nam pomoći da se i dalje tehnološki razvijamo i naučimo nove stvari koje će nam trebati u toku školovanja“, dodao je Nikola.

Profesor Dejan Nikolić ponosan je na uspeh svojih učenika.

„Na ovom takmičenju su učestvovala tri tima iz naše škole. Prvi tim je radio primenu ardino platforme za kontrolisanje životnih uslova u terarijumu, drugi je radio rad koji je kombinovani sistem za detekciju vlage i temperature. Ta dva rada su, pored nagrađenog, ušla u Zbornik radova. Treći rad ,,Pametno ogledalo’’ je osvojio nagradu koja je veoma značajna kako za njih tako i za školu. Ove godine smo se takmičili i sa studentima svojom inovativnom idejom, znanjem i praktičnim radom koji je u Nišu i prezentovan“, istakao je Nikolić i dodao:

„Što se tiče daljih takmičenja i ove godine organizovaćemo Galaksiju kup u Tehničkoj školi u Zaječaru gde očekujemo takmičare iz svih elektrotehničkih škola iz Srbije, da predstave svoja rešenja iz oblasti savremenih i informacionih tehnologija“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>