Najnovije vesti
Home / Vesti / ZAJEČARCI DANAS OBELEŽAVAJU SLAVU SABORNOG HRAMA ROĐENJA PRESVETE BOGORODICE I SLAVU GRADA
ZAJEČARCI DANAS OBELEŽAVAJU SLAVU SABORNOG HRAMA ROĐENJA PRESVETE BOGORODICE I SLAVU GRADA

ZAJEČARCI DANAS OBELEŽAVAJU SLAVU SABORNOG HRAMA ROĐENJA PRESVETE BOGORODICE I SLAVU GRADA

ZAJEČAR DANAS OBELEŽAVA SLAVU SABORNOG HRAMA ROĐENJA PRESVETE BOGORODICE I SLAVU GRADA

Svetom  Arhijerejskom liturgijom u  Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru, danas je počelo svečano obeležavanje slave ovog Hrama i Grada Zaječara, Male Gospojine.

Uz crkvena zvona, u 11 sati, od Saborne crkve, centralnim ulicama krenula je velika gradska litija. Kolona se kretala od Sabornog hrama, ulicom Timočke bune do Pozorišta, zatim ulicom Svetozara Markovića do kružnog toka u centru grada i ulicom Nikole Pašića do ulice Timočke bune i Saborne crkve. Tokom litije povorka je zastajala tri puta, a kod Trga Nikole Pašića upućen je i blagoslov svima koji u gradu žive.


Ceremoniji je prisustvovao i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić sa svojim saradnicima, kao i predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić. Prvi čovek grada Zaječara, čestitao je slavu svim Zaječarcima, poželevši im zdravlje i sreću.

„Zadovoljan sam što nas poslužio vreme, što je grad pun ljudi i želim svim građanima da čestitam Rođenje Presvete Bogorodice, Malu Gospojinu, našu gradsku slavu. Evo već dve godine, to je i Dan grada, namamo posebno izdvojen dan, da ne bi pravili mnogo proslava u ovom gradu, u dogovoru sa vladikom i našim ocima, biće određen ovaj dan za Dan grada, jer ovaj dan simboliše zaštitu ovog grada. Mislim da ćemo u narednom periodu zajedno slaviti i gradsku slavu i Dan grad i crkvenu slavu. Još jednom, svim građanima Zaječara i zaječarskih sela, čestitam praznik, i neka je sa srećom, neka nas sve Bogorodica i Gospod Bog čuvaju i brane“, rekao je Ničić.

Pored gradskih zvaničnika i sveštenika, u povorci su bili i pripadnici Vojske Srbije, Vojni orkestar i brojni građani.


Mala Gospojina se u Srbiji smatra velikim narodnim praznikom, a danas se, veruje narod, završava i period Međudnevice – vremena između dva velika praznika posvećena devici Mariji – Velike i Male Gospojine.

Čak iako ne slavite i ne idete u goste, veruje se da na današnji dan, u čast Bogorodice i veselja koje je njeno rođenje donelo, svi treba da budu lepo obučeni i doterani. Tako će do sledeće Gospojine njihovi domovi bili čisti i puni vedrine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>