Najnovije vesti
Home / Sport / Zaječarac Nikola Banković PRVAK BALKANA U RAW POWERLIFTINGU
Zaječarac Nikola Banković PRVAK BALKANA U RAW POWERLIFTINGU

Zaječarac Nikola Banković PRVAK BALKANA U RAW POWERLIFTINGU

Nikola Banković, učenik zaječarske Tehničke škole, osvojio je prvo mesto na Balkanskom takmičenju u powerliftingu, koje je održano minulog vikenda u Bjeljini, u Bosni i Hercegovani. Nikola je u svojoj kategoriji od 66 do 75 kilograma, u disciplini Raw powerlifting, osvojio zlato i time postao balkasnki šampion. 

Uprkos jakoj konkurenciji i napornom putu, prema Nikolinim rečima, dao je sve od sebe i uspeo u svojoj disciplini da savlada protivnike i čak obori svoj lični rekord.

„Pošao sam na takmičenje u dva ujutru, što nije baš dobro i nije praksa, jer svi teže ka tome da odu dan ranije i odmore. Ja sam bukvalno iz auta izašao i ušao na takmičenje, nisam ni odmorio jer do takmičenja nisam uspeo da sakupim novac i za smeštaj i za sam put, tako da je moralo tako. Uprkos tome, uspeo sam da ostvarim svoju želju i vratim se za zlatnom medaljom“, rekao je Nikola za Magnum radio i dodao:

„U 8.00 ujutru smo imali merenje, kako bi odredili koja smo kategorija. Nakon toga sam uneo u organizam ono što mi je potrebno od hrane, i u 13.00 sati je počelo takmičenje. Ja sam se takmičio u disciplini Raw Powerlifting koja obuhvata čucanj, bench press i mrtvo dizanje. Uspeo sam da zabeležim svoj lični rekord: čucanj 165 kg, bench 110 kg i mrtvo dizanje 210 kg, što je ukupni total 485. Ja sam prezadovoljan, s obzirom na to da je konkurencija bila jaka, i da je bilo takmičara iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Bugarske, Makedonije“.

Nikola trenira četiri godine, a već tri se uspešno takmiči, pa je tako trostruki državni prvak u svojoj kategoriji, bio je već prvak Balkana, a ima i nekoliko državnih rekorda.

„Od svoje 13-te godine treniram, a sa takmičenjima sam počeo pre 3. Pripreme za ovo takmičenje u Bjeljini su počele još novembra meseca i moram vam reći da nije nimalo lako. Dnevno treniram dva, do dva i po sata, zavisno od kategorije, pazim na kilažu, šta unosim u organizam i koliko, trening je težak i naporan. Za ovo takmičenje sam se baš trudio i drago mi je da se trud isplatio. Sve to ne bih mogao da postignem bez pomoći sponzora: Caffe Freš, Aura doo, Cvećara Gaga, Irish Pub, Club „54″, Hotel „Srbija-Tis“, Protex uniforme, ali i mom fotografu Stefanu Grujiću“.

Pred Nikolom su sada novi izazovi, pa nakon kraće pauze, kreće sa pripremama za Evropsko prvenstvo koje će biti održano od 19. do 25. maja u Mađarskoj.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>