Najnovije vesti
Home / Kultura / Zaječarac Mladen Šljivović pobednik konkursa i dobitnik nagrade „Andra Gavrilović“
Zaječarac Mladen Šljivović pobednik konkursa i dobitnik nagrade „Andra Gavrilović“

Zaječarac Mladen Šljivović pobednik konkursa i dobitnik nagrade „Andra Gavrilović“

ZAVRŠEN 8. KNJIŽEVNI KONKURS ZA NAGRADU „ANDRA GAVRILOVIĆ“ -POBEDNIK ZAJEČARAC MLADEN ŠLJIVOVIĆ

Zaječarski književnik Mladen Šljivović dobitnik je nagrade za prozno stvaralaštvo „Andra Gavrilović“, koju je tradicionalno, osmu godinu zaredom, raspisala Resavska biblioteka u Svilajncu. Pripovetke i književne kritike autori su slali u elektronskoj formi od oktobra do kraja decembra 2016. godine.

Na konkursu je učestvovalo 118 autora, a pristiglo je 18 književnih kritika i 100 pripovedaka. Žiri je radio u sastavu: književnik i urednik Marko Demić, književni kritičar Gojko Božović i bibliotekar Olivera Mijailović.

Komisija je izdvojila 28 proznih dela za objavljivanje u Zborniku izabranih radova sa književnog konkursa „Crte i reze 8.“
Kako stoji u saopštenju žirija, odlika ovogodišnjeg konkursa je velika neujednačenost kvaliteta i raznolikost među prispelim radovima. Manji broj radova se nametnuo i blesnuo. Sam izbor radova za Zbornik, ali i odluka o pobedniku, odvijala se usaglašavanjem mišljenja, mali broj ostvarenja je izdvojen jednoglasno.

U užem izboru za nagradu našlo se pet pripovedaka : Viktorova ljubav (šifra Azarelo) autora Mladena Šljivovića (Zaječar), Žena crvene kose (šifra Putnik 123) autora Branislava Bankovića (Mladenovac), Kruška (šifra Tatabrada) u potpisu a Andrejića (Kruševac), Šesti sahat (šifra Atanas Latas) Tihomira Stevanovića (Mladenovac) i Tvoj pokojni otac (šifra 160327) autora Miloša Jovovića (Beograd). Žiri je ravnopravno razmatrao radove u užem izboru i za nijansu izdvojio radove pod šifrom Azarelo i Putnik 123. Između ova dva rada jednoglasno je odlučio da nagrada “Andra Gavrilović 2016” za pripovetku pripadne Mladenu Šljivoviću za prozno delo Viktorova ljubav .

Nagrada „Andra Gavrilović“ za književnu kritiku pripala je Danici Savić iz Topole za rad o romanu „Brat“ Davida Albaharija pod nazivom „Sestra ili konflikt arhaičnog i savremenog“, sa obrazloženjem da rad pokreće i problematizuje veći broj pitanja, nagoveštavajući i dajući naznake za tumačenja romana sa više aspekata.
Nagrade dobitnicima i promocija Zbornika “Crte i reze 8” održaće se u Svilajncu krajem marta 2017. godine

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>