Najnovije vesti
Home / Vesti / Zaječar: Završena manifestacija „Izađi mi na teglu“ -EVO KO JE NAJBOLJI AJVAR MAJSTOR
Zaječar: Završena manifestacija „Izađi mi na teglu“ -EVO KO JE NAJBOLJI AJVAR MAJSTOR

Zaječar: Završena manifestacija „Izađi mi na teglu“ -EVO KO JE NAJBOLJI AJVAR MAJSTOR

Spremanje zimnice je mnogo lakše i zanimljivije u društvu, a jubilarni peti karavan „Izađi mi na teglu“ koji je danas posetio Zaječar, upravo to pruža učesnicima.

U okviru nacionalnog takmičenja u pripremanju najboljeg ajvara, po mnogo čemu jedinstvenog događaja koji svake godine kraj leta i početak jeseni učini zanimljivim i iznova svojim simpatičnim i provokativnim nazivom mami osmeh na lice, danas su priliku da pokažu svoje umeće imali Zaječarci.

Organizatori ističu da su u prethodnim godinama uspeli da vrate zdrav takmičarski duh među učesnicima, pre svega što učešće ne zahteva plaćanje kotizacije takmičara. Takmičarima u svakom gradu je obezbeđen štand opremljen Smederevcem za pečenje paprika i spremanje ajvara, stolovima, stolicama i svim potrebnim posudama. Svaka ekipa dobija i papriku u količini potrebnoj za pripremanje jedne „ture“ ajvara, zatim tegle, drva, ulje, šećer i so.

„Meni je drago da smo ponovo ovde za gradsku slavu grada Zaječara, da možemo da ulepšamo praznik. Ovo je peta jubilarna sezona karavana, koji je krenuo još 17. avgusta iz Beograda i završiće se takođe u Beogradu, 13. oktobra, kada je veliko finale. Tada će se okupiti preko 30 pobednika iz 30 gradova koje obilazimo u ovoj sezoni. Protekle 4 godine obišli smo preko 100 gradova. Zanimljivo je da smo do sada napunili oko 17.000 tegli ajvara, po sezoni se ispeče po 130 hiljada komada paprike. U Zaječaru danas imamo 15 ekipa, i to je maksimalni prijavljeni broj i zanimljivo je, što znam od naših partnera iz Turističke organizacije, da je bila jako velika potražnja, tražilo se mesto više, tako da mi je drago da Zaječarci vole našu manifestaciju“, navela je Ljiljana Vukotić, koordinator karavana „Izađi mi na teglu“.

Najbolji ajvar, majstor današnje manifestacije je Aleksandar Veličković i on će sa svojom ekipom predstavljati svoj grad Zaječar u finalu. Ova ekipa osvojila je i lepu nagradu, šporet na drva, čuveni „Smederevac“, na kome se i najbolje sprema ajvar.

Drugo mesto pripalo je ekipi „Zlatne ruke Crnorečja“, dok su treće mesto zauzele „Mlade domaćice“.

„Količina ajvara koja se napravi pripada takmičarskim ekipama, a oni ako žele mogu da se pridruže akciji „Jedna tegla za puno osmeha“ i poklone nekome kome je to potrebno“, objašnjava Ljiljana Vukotić i dodaje:

„Cilj manifestacije je da pronađemo najbolji recept, najbolji recept za očuvanje tradicije. Nekako smo uspeli da spojimo ta dva, i na ovaj način stimulišemo ljude da se vrate tradicionalnom načinu proizvodnje zimnice, da ne kupujemo, da pravimo, jer u tom zajedništvu dok se pravi zimnica, lepo se i ljudi provedu, tu se rađaju i nova prijateljstva, porodice se druže, a mi gledamo da uz dobru zabavu i muziku sve to predstavimo u najboljem svetlu.

Pokrovitelj celog karavana su Maxi i Tempo, a tu su i brojni partneri koji organizatorima omogućavaju da sve obezbede: papriku, ulje, drva, šećer, so, tegle, smederavac, takmičarske štandove.


Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>