Najnovije vesti
Home / Ritam grada / ZAJEČAR: ZA NEDELJU DANA PROTIV GRIPA VAKCINISANO OKO HILJADU OSOBA U DOMU ZDRAVLJA, GRADSKIM I SEOSKIM AMBULANTAMA
ZAJEČAR: ZA NEDELJU DANA PROTIV GRIPA VAKCINISANO OKO HILJADU OSOBA U DOMU  ZDRAVLJA, GRADSKIM I SEOSKIM AMBULANTAMA

ZAJEČAR: ZA NEDELJU DANA PROTIV GRIPA VAKCINISANO OKO HILJADU OSOBA U DOMU ZDRAVLJA, GRADSKIM I SEOSKIM AMBULANTAMA

Vakcinacija protiv gripa u Zaječaru počela je pre nedelju dana. Zaječarski Dom zdravlja je dobio preko tri hiljada doza. Odziv je prilično dobar, što govori i podatak da je u ovom periodu vakcinisano oko hiljadu osoba.

„Vakcinacija uredno protiče kao i prošle godine, a odaziv je dobar. Dolaze naročito hroničari i gužvi nema. Ove temperature pogoduju za razvoj mnogih virusa pa ljudi sa neadekvatnom ishranom, fizičkom aktivnošću pa i zaštitnim imunim sistemom lakše oboljevaju od virusnih infekcija. Preventiva ili preporuka za sve hroničare jeste da se vakcinišu, a to bi bilo poželjno da urade i ostali. Oni koji to ne žele da učine treba da izbegavaju obolele osobe i veće skupove, sredine gde se razvija veći broj virusa. Što se tiče preventive, dobro je kroz ishranu unositi vitamine i koristiti što više limun, narandže, jabuke, tačnije sveže voće i povrće kog još uvek ima. Treba obavezno koristiti i kuvanu i barenu hranu, obroci treba da budu češći i manji, a poželjno je stalno provetravati prostorije i obavezno svakog dana, makar pola sata, praktikovati neke manje fizičke aktivnosti ili šetnje“, kaže Dr Biljana Velić, načelnik službe Opšte medicine Doma zdravlja.

Ona ističe i da za sada nema nekog povećanja broja obolelih od virusnih infekcija, ali i apeluje na građane da prime ovu vakcinu kako bi stvorili imunitet koji se inače stvara od dve nedelje do mesec dana.

Vakcinacija se obavlja radnim danima u Domu zdravlja u periodu od 7 do 19 sati, a subotom od 8 do 13 sati u prostorijama Preventivnog centra. U gradskim ambulantama (ambulanti jedan, ambulanti Kotlujevac i Karađorđev venac) vakcinacija se obavlja svakog radnog dana u periodu od 8 do19 sati. Što se tiče seoskih ambulanti vakcinacija se realizuje po rasporedu rada lekara u tim ambulantama.

„Vakcinacija traje sve dok ima zaliha, tačnije do kraja januara ili februara. Čak i u vreme gripa vakcinacija može da se vrši i dalje. Ali, onda nastaje problem, što osobe mogu da budu već izložene virusu pa onda nemaju dovoljno vremena da stvore imunitet pa se tako i razbole od virusa gripa“, ističe Dr Velić.

Epidemiolozi ističu da vakcinu treba obavezno da prime svi, posebno osobe starije od 65 godina, hronični bolesnici, dijabetičari, osobe koje boluju od kardiovaskularih bolesti, ali i zaposleni u javnim službama koje su od vitalnog značaja za državu, šalterski radnici, medicinsko osoblje, osoblje u gradskom prevozu, prosvetni radnici, pripadnici policije…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>