Najnovije vesti
Home / Vesti / Zaječar: Većnici usvojili izmene i dopune odluka o Gradskoj upravi, Gradskom veću i mesnim zajednicama
Zaječar: Većnici usvojili izmene i dopune odluka o Gradskoj upravi, Gradskom veću i mesnim zajednicama

Zaječar: Većnici usvojili izmene i dopune odluka o Gradskoj upravi, Gradskom veću i mesnim zajednicama

U Zaječaru je održana 85. sednica Gradskog veća, na kojoj su većnici usvojili  Nacrt Odluke o izmenama i dopunama Odluke o Gradskoj upravi grada Zaječara, kao i nacrte odluka o Gradskom veću i o mesnim zajednicama.

Potreba za izmenama i dopunama postojeće Odluke o Gradskoj upravi, kako se navodi u obrazloženju, uslovljena je potrebom da se izvrši usklađivanje sa odredbama Zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi i novim Statutom grada Zaječara. Naime, precizirana je nadležnost i načela rada Gradske uprave, odgovornost načelnika i Gradske uprave za svoj rad, kao i obaveza Uprave da na internet prezentaciji Grada, odnosno na drugi primeren način obavesti javnost da je otpočeo rad na pripremi propisa koje donosi Skupština grada.

Takođe, pored pojedinih terminoloških usklađivanja, ovom Odlukom određeno je da gradonačelnik može da postavi do tri pomoćnika koji obavljaju poslove iz pojedinih oblasti (ekonomski razvoj, urbanizam, primarna zdravstvena zaštita, zaštita životne sredine, turizam, poljoprivreda, komunalne delatnosti, razvoj mesnih zajednica), kao i za druge oblasti od značaja za Grad. Kako se dodaje u obrazloženju, ova odredba primenjivaće se nakon sprovedenih izbora za odbornike Skupštine grada.

Predloženom Odlukom o Gradskom veću uređuje se nadležnost, organizacija, sredstva za rad, prava i dužnosti, način rada i odlučivanja Gradskog veća, odnos prema Skupštini grada i Gradskoj upravi, obavljenje stručnih i drugih poslova za potrebe Gradskog veća, obaveštenje o radu Gradskog veća, kao i druga pitanja u vezi sa radom i organizacijom Gradskog veća. Kako je ovom odlukom predviđeno, Gradsko veće činiće gradonačelnik, zamenik gradonaečlnika, kao i devet članova Gradskog veća. I ova odluka primenjivaće se nakon sledećih lokalnih izbora.

Većnici su jednoglasno usvojili i Nacrt Odluke o javnim raspravama, kao i rešenja o usvajanju Izveštaja o radu i Finansijskog izveštaja Narodnog muzeja za pošlu godinu. Takođe, data je saglasnost na Plan rada i Finansijski plan te ustanove, za ovu godinu.

Na sednici je usvojen i Izveštaj o radu i Finansijski izveštaj za 2018. godinu Ustanove za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju „Oblutak“, i data saglasnost na Program rada i Finansijski plan te ustanove za ovu godinu.

Jednoglasno su usvojena i rešenja o razrešenju i imenovanju članova Školskog odbora Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Jelena Majstorović“ i Osnovne škole „Hajduk Veljko“.

Većnici su razmatrali i Predlog Rešenja o utvrđivanju broja stručnih i drugi radnika-izvršilaca u Centru za socijalni rad u Zaječaru čiji se rad finansira iz budžeta grada Zaječara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>