Najnovije vesti
Home / Sport / Zaječar uspešan domaćin Prve lige Srbije za žene Šahistkinje BAS-a najbolje u Srbiji
Zaječar uspešan domaćin Prve lige Srbije za žene Šahistkinje BAS-a najbolje u Srbiji

Zaječar uspešan domaćin Prve lige Srbije za žene Šahistkinje BAS-a najbolje u Srbiji

Prethodnih 10 dana, Zaječar je bio domaćin Državnog prvenstva za žene u šahu, na kome je učestvovalo 12 ekipa, sa oko 60 takmičarki. Sa 24 poena, najuspešnija ekipa je beogradski BAS koja će braniti boje Srbije na evropskim elitnim takmičenjima. Drugo mesto, sa 23,5 poena, zauzela je ekipa „Rad“ iz Beograda u čijem je sastavu i Zaječarka Stefana Milutinović, studentkinja u Beogradu, dok treće i četvrto mesto, sa 23 osvojena poena, dele „Radnički“ Rudovci i „Jelica PEP“.   

Tokom 10 dana trajanja Državnog takmičenja za žene u šahu, u gradu na Timoku mogle su se videti najbolje srpske šahistkinje, ali i ruske, koje su svojom odličnom igrom, itekako doprinele fenomenalnim rezultatima srpskih klubova.

„Ovih deset dana vodile su se ozbiljne šahovske borbe, kako se to kaže „do golih kraljeva“, bukvalno do poslednjeg kola vladala je potpuna neizvesnost ko će biti šampion, a ko će napustiti Prvu ligu. Ono što je važno reći, je da se Zaječar posle dužeg vremena ponovo pojavljuje na šahovskoj mapi Srbije i to je jako važno za propagandu šaha u ovoj sredini. Nama je potrebno da se u Srbiji šahu pridaje mnogo veća pažnja. Oni stari pamte koliko je nekad šah bio važan i koliko su bili popularni naši čuveni šahisti, poput Svetozara Gligorića, Ljubomira Ljubojevića. Mi već neko vreme nemamo šahiste takvog kalibra ali nadamo se da stižu neke nove mlade generacije, i mislim da bismo u perspektivi ponovo da dobijemo igrače i muškarce, i žene koje će na svetskom nivou da igraju zapaženu ulogu“, istakao je Saša Adamović, potpredsednik Državnog Šahovskoh saveza Srbije.

Prema rečima predsednika Šahovskog kluba „Timok“ u Zaječaru Čedomira Vranjanca, Zaječar je, sudeći po utiscima šahistkinja, bio izuzetno dobar domaćin. Kako kaže, možda je ovo prilika da grad Zaječar, posle ovako uspešne organizacije jednog elitnog šahovskog takmičenja, porazmisli da i u budućnosti nastavi u tom pravcu.

„Mislim da je jako važno napraviti u ovom gradu neku vrstu šahovske tradicije i jedno privlačno mesto okupljanja najboljih srpskih i stranih šahista. Zadovoljstvo je što su šahisti iz Zaječara, prijatelji šaha iz cele Timočke krajine, mogli da, kao i u celom svetu, prate prenos šahovskih igara i na internetu. Zaječar je zaslužio da bude organizator jedne ovakve manifestacije, pre svega, što se poslednjih 15-ak godina, mnogo pridavalo značaju razvoja šaha i organizaciji šahovskih manifestacija. Pre ovoga, mi smo imali i nekoliko značajnih takmičenja, dva prvenstva centralne Srbije u šahu za žene, to je druga liga, na kojoj je učestvovala i naša ženska ekipa „Timok“, istakao je Vranjanac i dodao:

Ženski šah u Srbiji je vrlo kvalitetan, a posebno tome doprinosi i ulaganje sredstava u dovođenju kvalitetnih svetskih igračica, koje poboljšavaju rejting. Naša ekipa u šahu je među prvih 15 najboljih na svetu, a kao što ste mogli da vidite veoma je bitno da tu ima mladih, talentovanih šahistkinja, a malo ima starijih, kao što je to ranije bilo“.

Prvu ligu Srbije sudili su međunarodni sudija Branislav Šuhartović i njegovi zamenici, međunarodne sudije Boban Milojević i Vojkan Petrović.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>