Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Zaječar: Uobičajen broj obolelih od respiratornih infekcija MORBILA NEMA
Zaječar: Uobičajen broj obolelih od respiratornih infekcija MORBILA NEMA

Zaječar: Uobičajen broj obolelih od respiratornih infekcija MORBILA NEMA

Broj obolelih od virusnih infekcija na području Grada Zaječara je na nivou prošlogodišnjeg i nema nekog povećanja. Što se tiče gripa još uvek nema obolelih, kao ni obolelih od morbila.

„Javljaju se pacijenti sa povišenom temperaturom, sa kijavicom, suvim kašljem, gušoboljom, promuklošću i to su najčešći simptomi koji ukazuju da se radi o virusnoj infekciji. Preporuka za pacijente koji imaju ovakve simptome je da koriste nešto od lekova za temperaturu, što više vitamina, da izbegavaju gužve, a oni koji su u radnom odnosu nebi trebali da idu na posao. I obolela deca ne bi trebalo u tom periodu da idu u školu kako se infekcija ne bi širila. Za obolele je važan i period mirovanja. Od mera prevencije najvažnija je lična higijena i higijena prostorija, obavezno provetravanje u toku dana, izbegavanje većih skupova, poseta kod obolelih, izolacija obolelih u kući od ostalih, što više vitamina, pravilne ishrane, voća i povrća. Period svake virusne infekcije, kijavice i prehlade traje otprilike sedam dana. Svi koji imaju povišenu temperaturu do tri dana mogu sami kući da se leče, a ako se temperatura nastavlja i posle trećeg dana ili je u porastu obavezno se javiti svom izabranom lekaru na pregled gde lekar odluči o antibiotskoj terapiji“, kaže Dr Biljana Velić iz Opšte medicine zaječarskog Doma zdravlja.

Oboleli od virusnih infekcija praktikuju lečenje na spostvenu ruku i uzimaju raznorazne lekove i antibiotike, ali treba shvatiti značaj pregleda kod lekara i ne po svaku cenu uzimati antibiotike. Na sreću, lekari kažu da samostalno lečenje baš i nije tolliko izraženo u odnosu na raniji period.

„Na osnovu pregleda lekara i kliničkog nalaza, gde se nađe da se radi o bakterijskoj infekciji koja nastaje nakon virusne infekcije gde imamo bronhitis ili upalu pluća, antibiotici itekako imaju značaj. I kad se piju antibiotici onda se popije kompletna terapija ili cela kutija lekova, a potom lekar odlučuje hoće li se terapija nastaviti ili ne. Iako je vreme toplo i neuobičajeno za ovo doba godine to mnogo ne utiče na razvoj virusnih infekcija. Od pacijenata uglavnom čujemo da je već neko u kući imao virusnu infekciju pa su i ostali ukućani oboleli“, dodaje Dr Velić.

Dnevno se u zaječarskom Domu zdravlja javi par pacijenata, a ponedejkom budu veće gužve pa ih bude pet do šest pacijenata sa virusnom infekcijom.

Inače, na sreću, za razliku od Bora i Negotina, morbila nema na području Grada Zaječara. Lekari kažu da je obuhvat vakcinacija dobar pa se lanac epidemije ne širi, ali i ne preporučuju putovanja u krajeve gde ih ima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>