Najnovije vesti
Home / Vesti / ZAJEČAR: Učenici i kadeti svečano ispraćeni na školovanje u Vojnu gimnaziju i Vojnu akademiju
ZAJEČAR: Učenici i kadeti svečano ispraćeni na školovanje u Vojnu gimnaziju i Vojnu akademiju

ZAJEČAR: Učenici i kadeti svečano ispraćeni na školovanje u Vojnu gimnaziju i Vojnu akademiju

U prostorijama Gradske uprave u Zaječaru, danas je priređena ceremonija svečanog isparaćaja učenika i kadeta koji su iz građanstva primljeni u sistem vojnog školovanja, za predstojeću školsku godinu. Nakon stroge selekcije, od oko 30 kandidata, izabrano je četiri učenika i kadeta sa područja Zaječarskog upravnog okruga, koji će u narednom periodu pohađati Vojnu gimnaziju i Vojnu akademiju.

Trojica mladih i jedna kadetkinja sa područja Zaječarskog upravnog okruga, odabrali su ovaj poziv jer, kako kažu, vole vojsku i ponosni su što mogu da služe svojoj otadžbini. Budući učenici Vojne gimnazije su Pavle Mihailović i Vuk Stefanović.

-Odlučio sam se za ovaj poziv jer uniformu volim od malena. Deka mi je radio u policiji, i nekako mi je to tu negde u psihi. Psiho-fizički test je bio najteži test od testiranja koja smo imali. Što se tiče matematike, imali smo 20 zadataka, a  isto toliko je bilo i iz srpskog jezika. Što se tiče fizičkog testa, tu smo imali trčanje 800 metara i skok u dalj, istakao je Pavle.

-Želja mi je bila da upišem Vojnu gimnaziju jer volim Vojsku i za mene je to najlepši poziv. I drugima je, kao i meni, bio najteži psiho-test, rekao nam je Vuk Stefanović.

Aleksandar Matejić i Marija Davidović će svoje školovanje nastaviti na Vojnoj akademiji. Oni ne kriju zadovoljstvo što su, uprkos jakoj selekciji, uspeli da ostvare svoj san.

- Ponosan sam što sam uspeo da upišem Vojnu akademiju, odabao sam smer „logistika“, a na polaganju mi je bio najteži psiho-test koji je trajao 3,4 sata, istakao je Matejić.

-Vojska je za mene uvek predstavljala ponos, čast i zbog toga sam odlučila da nastavim školovanjan na Akademiji, iako sam pohađala Medicinsku školu. Prijemni je bio težak ali sve to može da se nauči. Međutim, taj psihički pritisak na prijemnom ispitu je najteže i ko je spreman to da podnese i ko izdrži to, nije nikakva problem da upiše Akadamiju. Ja sam upisala smer ABHO (atomsko-biološko-hemijska odbrana), objasnila je Marija.

Prema rečima potpukovnika Slaviše Gerića, načelnika Centra Ministarstva odbrane Zaječar, zadužen za Zaječarski upravni okrug, selekcija zainteresovanih počela je aprila meseca, a samo najbolji su primljeni u sistem vojnog obrazovanja.

„Put do kojeg su ovi naši budući kadeti prošli je veoma težak i trnovit. Imali su jake selekcije, mi smo aprila meseca krenuli sa tom selekcijom, i imali smo negde oko 30-ak kandidata za sve kategorije. Od svih kandidata, ova četiri kandidata su zadovoljila dalje školovanje. Dva kandidata idu na Vojnu akademiju, a dva kandidata idu u Vojnu gimnaziju.  Želim vam da budete naš ponos i da nas predstavite u pozitivnom svetlu. Takođe, želim vam i da što pre dobijete prve činove. Popularizacija vojske je iz dana u dan sve veća i imamo i dosta kandidata koja dobrovoljno služe vojsku“, rekao je Gerić.

Milan Stanković, pomoćnik gradonačelnika grada Zaječara je na svečanosti istakao da Zaječar ima čime da se ponosi, a da mladi ljudi koji se odluče  da služe otadžbini, predstavljaju budućnost, ne samo grada, već i čitave zemlje.

„Meni je pripala čast da vas danas ovde pozdravim, da vam poželim sve najbolje u školi, i da vam kažem da danas biti vojnik nije mala stvar, pre svega zbog ove trenutne situacije u kojoj se nalazi naša zemlja. Biti vojnik je velika obaveza, nositi grb i zastavu na grudima, nije mala stvar. Ja sam to nosio kao sportista ali vi ste se u samom startu odlučili da čitav život posvetite vojsci. Zbog toga vam ja, u svoje ime, u ime gradonačelnika, odajem priznanje jer ćete kroz školovanje naučiti ono što krasi našu vojsku, a to je red, rad i disciplina. U toku vašeg školovanja spoznaćete šta znači drugarstvo i sve su to jako krupne stvari za vas, za vaše roditelji i za našu zamlju, koja ima jednu veliku i jaku istoriju, što se tiče vojske. Ja sam siguran da ćete vi osvetleti obraz vaših roditelja, familije, a ono što mogu da kažem ispred grada je, da ste vi ponos grada, jer je Vojska oduvek bila stub mira i sigurnosti ove zemlje, i tako će biti doveka“.

Svečana ceremonija završena je uručenjem poklona učenicima i kadetima uz najlepše želje za nastavak daljeg školovanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>