Najnovije vesti
Home / Bor / Zaječar: U Radul begovom konaku otvorena izložba mladog Jovana Petrovića iz Bora
Zaječar: U Radul begovom konaku otvorena izložba mladog Jovana Petrovića iz Bora

Zaječar: U Radul begovom konaku otvorena izložba mladog Jovana Petrovića iz Bora

U Radul-begovom konaku u Zaječaru otvorena je izložba crteža, grafika i slika mladog Boranina Jovana Petrovića, učenika treće godine srednje Umetničke škole u Nišu. O njegovom umetničkom stvaralaštvu govorili su viši kustos istoričar umetnosti u Narodnom muzeju u Zaječaru Nina Pogarčić i slikar Dragan Stokić Rajački, koji je mladog autora uveo u svet slikarstva i grafike u okviru svojih likovnih radionica. Veče je upotpunio učenik trećeg razreda Osnovne muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u Zaječaru Strahinja Djordjević, koji je izveo nekoliko numera na gitari.

Nina Pogarčić je podsetila da Narodni muzej nastoji da promoviše mlade i talentovane učenike i djake, koji su na samom početku stvaralačkog puta.

- Jovan će se za nešto manje od dva meseca naći na Imperijalnom institutu slikarstva, skulpture i arhitekture Ilja Rjepin u Sankt Peterburgu kako bi usavršio likovnu tehniku. To je i bio povod za prvo javno samostalno predstavljanje mladog umetnika. Na ovoj izložbi možete videti radove koji su nastali u okviru redovnog školskog programa – mrtve prirode, portrete, predstave ljudskih figura crtane tehnikama olovkom, tušem i ugljenom na papiru, potom grafike u tehnici linoreza i linogravure i slike rađene akrilnim bojama na kartonu. Osim ovih radova, izložili smo i ono što Jovan crta i slika u slobodno vreme – to su predstave životinja i ratnika. Iako su radovi rađeni po izabranom predlošku, reprodukciji ili fotografiji, upravo u njima su sažeti: talenat, inspiracija, nadahnuće i trud. S tim u vezi, posebno bih izdvojila i likove Japanke, Mongola i Timija kod kojih je Jovan osim faktografske preciznosti uspeo da dočara i unutrešnji život. Ovom izložbom Jovan dokazuje da vlada crtežom kao osnovom likovnog izražavanja čime je zakoračio u svet umetnosti. – Naglasila je Nina.

Dragan Rajački rekao je da su se kod mladog autora puno izuzetnosti složile.

- Kod njega nije u pitanju samo talenat, već i jedan izuzetan intelektualni rad. Ja ne umem da pričam o stručnosti, ja sam učitelj crtanja i slikanja i kad govorim o svojim učenicima, u ovakvim prilikama, ja volim da napomenem po čemu ih pamtim. On je došao kod mene pre sedam godina, i prvi susret sa njim se odnosio na crtanje i upoznavanje osnovnih materijala. Učili smo ugljen, olovku, pa tuš, pa boje, pa smo došli do pastel tehnike. To je izuzetno suptilna tehnika, koja se radi otvorenim kredama. Prvo smo radili crvenu boju, a zatim je trebalo da predjemo na plavu. U medjuvremenu, on me je pitao da ode i opere ruke od crvene boje. Tada sam pomislio da će Jovan biti ili izuzetan apotekar ili umetnik, sada mi je drago da se zadržao na ovoj drugoj strani koja nije tako racionalna, ali je prelepa. – Rajački je rekao o svom učeniku na otvaranju izložbe.

Jovan Petrović rodjen je 2000. godine u Boru. Sklonost ka crtanju pokazao je od najranijeg detinjstva. Od svoje pete godine počeo je intezivno da crta, a sa sedam godina krenuo je na časove slikanja kod Rajačkog. Do sada je izlagao svoje radove na dve kolektivne izložbe. Njegova dela nalaze se u Srbiji, Bugarskoj i Holandiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>