Najnovije vesti
Home / Vesti / Zaječar: U čast prvog srpskog prosvetitelja priređena Svetosavska akademija
Zaječar: U čast prvog srpskog prosvetitelja priređena Svetosavska akademija

Zaječar: U čast prvog srpskog prosvetitelja priređena Svetosavska akademija

U Narodnom pozorištu Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ u Zaječaru, priređena je Svetosavska duhovna akademija.

Crkveni hor Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru označio je početak Akademije svojim izvođenjem Svetosavske himne, a potom su učenici Osnovne škole „Desanka Maksimović“  izveli predstavu po tekstu „Nebeska Liturgija“, Svetog vladike Nikolaja (Velimirovića), koju su pripremili sa svojim nastavnicima – Stevanom Jovanovićem, Brankicom Potić, Oliverom Ilić, Stanojem Jovanovićem, Natašom Jovanović i veroučiteljem Predragom Radosavljevićem.

Nakon svečanog programa okupljene je pozdravio episkop timočki Ilarion koji je najpre izrazio zadovoljstvo zbog toga što je ova Akademija plod zajedničkog rada crkve i gradskih ustanova, a zatim se prigodnom besedom obratio punoj sali pozorišta. Episkop Ilarion je, čitajući odlomke iz „Ohridskog prologa“ Svetog vladike Nikolaja, istakao da iako vidimo samo materijalni i prolazni svet koji nas okružuje treba da se trudimo da gledamo na onaj duhovni i besmrtni, da težimo da očistimo umrljani Božji lik u svojim dušama i da pokušamo da sačuvamo ono dobro što nam je u amanet ostavio otac naš Sveti Sava kako bismo se sa njim sreli u Carstvu nebeskom.

Učesnicima i organizatorima Episkop je uručio prigodne poklone i zahvalnice dok su nagrađeni na ovogodišnjem konkursu primili nagrade pre početka Akademije u foajeu Pozorišta gde je otvorena izložba likovnih radova.

Akademiji su prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Zaječara Saša Ivanović, članovi Gradskog veća – Selena Stojanović i Vujadin Milošević, direktori i nastavnici osnovnih i srednjih škola, predstavnici kulturnih gradskih ustanova i sveštenstvo Eparhije timočke.

Organizator Svetosavske akademije je Eparhije timočke, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Foto: Eparhija timočka

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>