Najnovije vesti
Home / Sport / Zaječar: Stigla najsavremenija dijagnostička oprema za rano otkrivanje deformiteta kičme i stopala kod dece
Zaječar: Stigla najsavremenija dijagnostička oprema za rano otkrivanje deformiteta kičme i stopala kod dece

Zaječar: Stigla najsavremenija dijagnostička oprema za rano otkrivanje deformiteta kičme i stopala kod dece

DIJAGNOSTIKA I KOREKTIVNE VEŽBE ZA DECU KOJA IMAJU DEFORMITET KIČME I STOPALA

Program pod nazivom „Procena posturalnog statusa fotometrijskom metodom i preporuka vežbi korektivne gimnastike kod dece osnovnoškolskog uzrasta na teritoriji Grada Zaječara“, koji se realizuje uz podršku Grada Zaječara i Sportskog saveza Grada Zaječara, a koji je danas prezentovan u Osnovnoj školi Đura Jakšić, ima za cilj rano otkrivanje deformiteta kičme i stopala kod dece osnovno-školskog uzrasta upotrebom najsvevremenije dijagnostičke opreme.

Za potrebe realizacije programa, Sportski savez Zaječara je na korišćenje, od Sportskog saveza Knjaževca, besplatno dobio najmoderniju dijagnostičku fotometrijsku opremu „4D Motion lab”. Radi boljeg razumevanja benefita ovakvog pristupa rastućem problemu posturalnih poremećaja kod dece osnovno-školskog uzrasta predstavnici Sportskog saveza Knjaževca su danas održali prezentaciju, u Osnovnoj školi „Đura Jakšić“, učiteljima, nastavnicima i roditeljima. Prezentaciji su, osim predstavnika Sportskog saveza Grada Zaječara, prisustvovali i predstavnici Gradske uprave Zaječar uz čiju podršku se ovaj projekat realizuje.

Stručnjaci kažu da je ova oprema 100 odsto bezopasna i da nema štetnih efekata na ispitanike. Ukoliko se dijagnozom potvrdi neki deformitet kičme ili stopala projekat ima za cilj i pravilno određivanje individualnih vežbi korektivne gimnastike u skladu sa utvrđenim stepenom deformiteta. Na teritoriji opštine Knjaževac identičnim programom, u protekle dve godine, već je izvršeno više od 4.000 merenja dece i u program korektivne gimnastike upućeno više od 3.500 dece osnovno-školskog uzrasta, što pokazuje da su iskustva poražavajuća.

ISKUSTVA KNJAŽEVČANA PORAŽAVAJUĆA, BORBA PROTIV IT TEHNOLOGIJE
Dr Mikica Vidović, specijalista medicine sporta i predsednik Sportskog saveza u Opštini Knjaževac je istakao da je ovaj projekat u njihovoj opštini započeo 2016. godine, ali da se od 2018. aktivno radi sa ovim aparatom.

-Imamo dosta iskustva pošto smo jedini u Srbiji. Možemo da kažemo da su rezultati poražavajući. Preko 80, 90 odsto dece sa teritorije Knjaževca je sa postularnim poremećajem. Ono što je dobro je to da su ovo poremećaji u prvom i drugom stepenu gde još uvek možemo korekcijom da to ispravimo do 16. godine. Grad Zaječar je čuo šta mi radimo i njihova briga o deci nas je dovela ovde. Pregledaćemo svu decu sa teritorije Grada Zaječara, svako dete će dobiti svoju karticu, a kasnije i korekciju tretmana. Kako sam obavešten biće zaposleni i neki profesori sa Biroa rada koji će sa tom decom i da rade. Krećemo da radimo od sledeće nedelje. Želeo bih da pozovem roditelje da zajedno dođu sa svojom decom, da vide šta mi to radimo. Iskustvo iz Knjaževca govori da je inteakcija roditelj – dete sa ovim projektom bila veoma uspešna. Mi imamo salu za korektivnu gimnastiku pri samom centru. Roditelji dovode svoju decu jer brinu o njima. Mi radimo zdravu populaciju, kazao je Dr Vidović.

On je istakao da je ovo opasna borba protiv IT tehnologije koja nam sa druge strane i treba.

-Naše dete koje drži telefon dok sedi kod kuće ima pritisak glave na kičmenu moždinu 27 kilograma, pa vidite kakvo je to opterećenje. Deca u razvoju, od prvog do četvrtog razreda, nemaju fizičko vastpitanje, ustvari imaju ga ali sa učiteljicama što nije isto, a to je baš vreme kada se javljaju deformiteti. Zato smo mi tu, da to sprečimo i da korekcijom ispravimo. Zaječar je prvi grad u koji smo došli, jer ima razumevanja za ono što radimo. Dosta gradova u Srbiji je upoznato sa tim, ali smo rešili da prvo obiđemo Timočku krajinu, kazao je Dr Vidović.

EDUKACIJA PROFESORA FIZIČKE KULTURE, PREGLEDI DECE, OD NAREDNE ŠKOLSKE GODINE I VEŽBE
Igor Božinović, generalni sekretar Sportskog saveza Grada Zaječara, je danas rekao da je javna nabavka u toku i kad se dobiju ponuđači, odnosno stručna lica koja će izvoditi ceo program i aktivnost oko ovog projekta, oni će biti angažovani.

-Mi očekujemo da se par njih javi. To su ljudi uglavnom sa Fakulteta fizičke kulture koje se bave korektivnom gimnastikom. Aparat smo na korišćenje dobili besplatno od naših kolega iz Sportskog saveza Knjaževca. Ustupili su nam aparat kako bi saznali stanje dece sa naše teritorije. Program je fokusiran na to da svi roditelji moraju prvo da daju saglasnost da se vrši pregled dece. Mogu i roditelji da prisustvuju. Pregled je potpuno bezopasan. Nakon svih pregleda koji se budu izvršili Sportski savez u Planu i programu za narednu godinu već ima angažovanje profesora fizičke kulture koji će biti angažovani na realizaciji tog programa. Naš program je koncipiran na tome da se profesori fizičke kulture koji nemaju posao edukuju u saradnji sa Medicinom sporta Grada Zaječara i Opštine Knjaževac i sa Dr Mikicom Vidovićem. Nadam se da ćemo od septembra, kad dobijemo sve podatke, ti profesori početi da rade sa decom. Povrh svega, svako dete koje bude pregledano, ukoliko bude potrebno, dobiće svoj kod i radiće tačno one vežbe koje treba da radi za svoj deformitet, rekao je Božinović.

CILJ JE FORMIRATI ZDRAVU POPULACIJU
Prezentaciji je prisustvovao i pomoćnik gradonačelnika Grada Zaječara Milan Stanković, zadužen za sport.

-Pored svega onoga što radimo za sport, izdvajanja za profesionalni, amaterski i školski sport, za infrastrukturu na kojoj smo radili i radićemo, ovaj projekat je jedan od najvažnijih. Drago mi je što ćemo podržati ovaj projekat i učestvovati u njemu. Moramo brinuti o našoj deci, našem mladom naraštaju. U razgovoru sa Dr Vidovićem došli smo do saznanja da su oni prethodnih godina radili ispitivanja u Knjaževcu i da su došli do poražavajućih podataka. I mi želimo da dobijemo realnu sliku o tome kakvo je stanje na području našeg grada što se tiče dece koja pohađaju osnovne škole. Hoćemo da deci izađemo u susret i da pokažemo koliko nam je bitno da nam deca budu zdrava, kazao je Stanković.

Ovaj program obuhvata pregled i preporuku vežbi korektivne gimnastike kod dece osnovnoškolskog uzrasta sa teritorije Grada Zaječara. U prvom stepenu radiće se na otkrivanju problema izazvanih lošim držanjem, zatim na pravilnom izboru i korišćenju odgovarajućih elemenata sporta u cilju otklanjanja ili zaustavljanja deformiteta. Cilj je formirati zdravu populaciju i edukovati decu za stvaranje zdravih fizičkih navika za ceo život. Stručnjaci kažu da se deformitet ne stiče preko noći pa je i njegovo zaustavljanje dugotrajan proces. Potreban je organizovan, predan i dugotrajan rad da bi se stiglo do pozitivnih rezultata. Bitna faza u otklanjanju deformiteta je merenje kojim se utvrđuje uspešnost terapije i donosi odluka o daljim aktivnostima na osnovu dobijenih rezultata. Fotometrijski kabinet za rano otkrivanje posturalnih poremećaja je savremen i krajnje precizan neinvazivni system kojim se vrše merenja posturalnog statusa bez ikakvih štetnih uticaja po zdravlje dece. Na osnovu precizne procene stručnjaci određuju korektivne vežbe za svakog ispitanika ponaosob po metodologiji korektivnog vežbanja izrađenoj namenski za realizaciju programa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>