Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Zaječar: Srbija nije društvo nasilja, ali ono postoji
Zaječar: Srbija nije društvo nasilja, ali ono postoji

Zaječar: Srbija nije društvo nasilja, ali ono postoji

Tribina o sprečavanju nasilja u porodici održana je danas u organizaciji Foruma žena Srpske napredne stranke u velikoj sali Zaječarskog upravnog okruga.

Narodna skupština juče je usvojila prvi put u Republici Srbiji  -Zakon o sprečavanju nasilja u porodici. O novim zakonskim rešenjima ovog zakona govorio je Radomir Ilić, državni sekretar u Ministarstvu pravde Republike Srbije.

„Srbija nije društvo nasilja, ali ono postoji, međutim  mi  imamo efikasnu akciju države  koja uključuje sve državne organe, MUP,  Centar za socijalni rad, uključeni su i sudovi. Poruka ovog zakona je da protiv ove društvene bolesti moramo da budemo ujedinjeni i ovo je zajednička  akcija svih relevantnih  državnih organa  Vlade Serbije, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, premijerom Vlade“, naglašava Iilć  i dodaje:

„Ove tribine su značajne, jer se dobijaju odgovori na pitanja – Kako se prijavljuje nasilje? Koja je procedura? Često se dešava da komšija čuje, ali neće da prijavi nasilje,  jer se boji da ne naškodi žrtvi. Sada je jasno da prijaviti nasilje nosi jedinu poruku koja može da pomogne žrtvi. Evidentiran je porast nasilja u porodici. U nekim gradovima u Srbiji  gotovo da nema postupaka za nasilje u porodici,  a tamo je nasilje upravo naočitije,  jer se ne prijavljuje. U nekim drugim gradovima opet postoji veća svest samog društva, koje se protiv ove bolesti bori“.

Radomir Ilić, državni sekretar u Ministarstvu pravde Republike Srbije kaže da su tribine bile organizovane u 8 gradova u Srbiji, da je svuda  veliko interesovanje i dodaje da se pomenuti Zakon primenjuje od  1. juna 2017.god kada će i moći da se meri koliko je bilo hitnih mera , zadržavanja lica, i koliko je postignuto primenom novog Zakona.

„Ideja zakona nije samo da izbacimo nasilnika iz kuće, već da pomognemo žrtvi u najdubljem smislu.“, završava Ilić.

Milena Trajković, koordinatorka Foruma žena SNS u Zaječaru je podsetila da  već bilo reči o nacrtu ovog Zakona na tribini u Gradskoj upravi u aprilu. Zaječar se od početka ove godine u crnoj hronici pominjao mnogo puta.

„Ne smemo da ćutimo pred nasiljem i nasilje nije lična stvar i država će u okviru akcije Ministarstva pravde „Isključi nasilje“ imati nultu toleranciju prema nasilnicima“, kaže Trajković.

Tribina u Zaječaru je izazvala veliko interesovanje, a na kraju je državni sekretar Radomir Ilić napomenuo da će sigurne kuće za žrtve nasilja nastaviti da postoje i ubuduće.

 

__________________________
Projekat „Ritam grada“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta lokalne samouprave Grada Zaječara.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>