Najnovije vesti
Home / Vesti / ZAJEČAR SE PONOVO ZABELEO, poslednji ledeni talas ove zime do subote
ZAJEČAR SE PONOVO ZABELEO, poslednji ledeni talas ove zime do subote

ZAJEČAR SE PONOVO ZABELEO, poslednji ledeni talas ove zime do subote

U Srbiji će danas biti osetno hladnije sa pojavom jutarnjih mrazeva, od minus 4 do 0 C, i dnevnom temperaturom znatno ispod prosečnih vrednosti. Početkom ove sedmice na severozapadu Srbije i na planinama, a od srede do petka u svim krajevima Srbije, padaće sneg, upozorio je Republički hidrometoeorološki zavod. Vreme će biti oblačno, na severozapadu i na planinama sa snegom uz stvaranje manjeg, a na planinama uz povećanje postojećeg snežnog pokrivača. Na istoku će padati i kiša i sneg, a u centralnim i južnim krajevima kiša koja će uveče i tokom noći prelaziti u susnežicu i sneg. U Banatu, Sremu, Mačvi i Timočkoj Krajini očekuje se lokalna pojava kiše koja će se lediti na tlu. Vetar će biti slab i umeren, na severu Srbije severnih pravaca, u ostalom delu južni i jugoistočni, a na jugu Banata povremeno i jak, uveče u celoj zemlji u skretanju na severozapadni pravac i slabljenju.

Nakon prolećnih temperatura, u Zaječaru je jutros pao sneg, a prema najavama meteorologa, tokom dana će biti hladno, povremeno sa ledenom kišom. Najviša dnevna temperatura -2 stepena. U utorak hladno sa snegom, minimalna temperatura -1, najviša dnevna 5 stepeni. 

Prema prognozi za narednih sedam dana, do subote će biti hladno sa jutarnjim mrazem i dnevnom temperaturom znatno ispod prosečnih vrednosti. U utorak slabljenje i kratkotrajni prestanak padavina. Od srede do petka oblačno sa snegom uz stvaranje, odnosno povećanje visine snežnog pokrivača. Moguće su i obilnije padavine. Od subote dolazi do postepenog porasta temperature i delimičnog razvedravanja.

Saobraćaj je ovog jutra umerenog intenziteta na putnoj mreži u Srbiji, a vozači treba da vode računa o čestim promenama vremena karakterističnim za ovaj deo godine. Tokom dana očekuje nas pretežno oblačno vreme sa temperaturama koje su znatno niže u odnosu na predhodne dane, a pored hladnijih dana meteorolozi upozoravaju i na kišu, kao i sneg i stvaranje snežnog pokrivača sa pojavom jutarnjih mrazeva, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

Ovakve vremenske prilike doneće više vode na putevima širom zemlje, dok se očekuje i povećan broj aktiviranih klizišta, a česta je i pojava odrona, najviše na području pored Ibra, na delu između Kraljeva i Raške, na Đerdapskoj magistrali od Velikog Gradišta i Donjeg Milanovca ka Kladovu, a ima ih i na putevima kroz Gredeličku, Sićevačku i Drensku klisuru.

Zato se vozači pozivaju da kontrolišu brzinu kojom se kreću, budu maksimalno koncentrisani za volanom i uvek spremni da u svakom trenutku reaguju na pravi način, kako bi bezbedno zaustavili vozilo ili na vreme primetili i izbegli opasnost na putu.

Prema poslednjim informacijama dobijenih od Javnog preduzeća „Putevi Srbije“ nema zadržavanja na naplatnim stanicama. Prema podacima Uprave granične policije, na našim graničnim prelazima, na putničkim terminalima zadržavanja su do 30 minuta.

Često dolazi do formiranja dužih kolona vozila na ulazu i na izlazu iz Mađarske, tada zadržavanja mogu biti višesatna i duža u odnosu na zadržavanje koje vozače očekuje na našim graničnim prelazima.
Putevi prvog, drugog i trećeg prioriteta u Timočkoj krajini su mokri, vidljivost je smanjena usled padavina, dok na Crnom vrhu, Tresibabi i Babinom Zubu ima magle koja smanjuje vidljivost na oko 50 metara. Učestalih sitnih odrona ima duž svih nestabilnih kamenih kosina, u klisurama, usecima i zasecima. Najizraženiji su na Đerdapskoj magistrali. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>