Najnovije vesti
Home / Vesti / Zaječar se beli a veje i u većem delu Srbije
Zaječar se beli a veje i u većem delu Srbije

Zaječar se beli a veje i u većem delu Srbije

U Srbiji će danas biti oblačno i hladno sa snegom, uz povećanje visine snežnog pokrivača, samo će u Vojvodini pre podne biti pretežno sunčano. Vetar će biti slab i umeren, na istoku i na planinama povremeno i jak, istočni i severoistočni. Najniža temperatura od -5 stepeni do 0, najviša dnevna od -2 do 2 stepena, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

U Zaječaru danas oblačno sa snegom, maksimalna dnevna temperatura -1 stepen. U petak i dalje hladno za ovo doba godine, a sneg koji će tokom dana padati jačeg intenziteta, dovešće do povećanja snežnog pokrivača. Minimalna temperatura -5, najviša dnevna -2 stepena. 

Prema prognozi za narednih sedam dana, u petak će biti oblačno i hladno sa snegom, po podne slabljenje, a uveče i u toku noći na severu i zapadu postepeni prestanak padavina. U subotu prestanak snega i u ostalim krajevima i delimično razvedravanje. U nedelju toplije, pre podne sa sunčanim periodima, po podne novo naoblačenje sa kišom koje će prvo zahvatiti jugozapadne krajeve, na visokim planinama sneg. Zatim do kraja perioda promenljivo oblačno, mestimično sa slabom kišom, na visokim planinama sa slabim snegom. U nedelju u košavskom području i na planinama jugoistočni i južni vetar u pojačanju.

Sneg na pojedinim putevima u Srbiji usporava saobraćaj, a oscilacije u temperaturi, pored mokrih kolovoza i poledice, donose i odrone, pre svega na putevima koji prolaze kroz stenske useke i klisure, saopštio je jutros AMSS. Poslednjih dana odroni su učestali na Đerdapskoj i Ibarskoj magistrali, pored Drine, zapadne i južne Morave, a posebno na putevima u planinskim predelima zbog čega se vozačima savetuje oprez u vožnji.

Magla i sumaglica smanjuju vidljivost i utiču na bezbedno odvijanje saobraćaja. Kako se navodi, i dalje je na snazi zabrana saobraćaja na deonici Kruševac – Đunis, zbog izlivanja reke Južne Morave na obe kolovozne trake, u mestu Đunis.

Prema poslednjim informacijama „Puteva Srbije“, nema zadržavanja na naplatnim stanicama. Prema podacima Uprave granične policije, na našim graničnim prelazima, na putničkim terminalima zadržavanja su do 30 minuta.

Često dolazi do formiranja dužih kolona vozila na ulazu i na izlazu iz Mađarske, tada zadržavanja mogu biti višesatna i duža u odnosu na zadržavanje koje vozače očekuje na našim graničnim prelazima, napominje AMSS.

Putevi prvog i drugog prioriteta u Timočkoj krajini su mokri, dok na putevima trećeg prioriteta ima zaostalog snega do 3 centimetra. Vidljivost je zbog magle smanjena na Crnom vrhu, Babinom zubu, i u klisuri Bezdan od 50 do 100 metara. Učestalih sitnih odrona ima duž svih nestabilnih kamenih kosina, u klisurama, usecima i zasecima. Najizraženiji su na Đerdapskoj magistrali. Na prevoju Popodaja ima velikih nanosa.  

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>