Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Zaječar: Raspisani konkursi za poljoprivredne proizvođače
Zaječar: Raspisani konkursi za poljoprivredne proizvođače

Zaječar: Raspisani konkursi za poljoprivredne proizvođače

Juče su raspisani konkursi za dodelu subvencija poljoprivrednim proizvođačima na teritoriji grada Zaječara. Konkursi se odnose na podizanje višegodišnjih zasada voća, na kamate na poljopriredne kredite, i na razvoj ovčarstva i kozarstva. 

„Konkursi su otvoreni trajno, do utroška sredstava. Plan je da program bude kontinuiran, da se ne stane na ovome“, kaže Srđan Nedeljković član Privremenog organa grada Zaječara.

Program subvencionisanja podeljen je u 5 oblasti.

„Prva je voćarstvo i nabavka sadnica voća. Ovde godine subvencionisaćemo nabavku svih voćnih vrsta. Uslov je registrovano poljoprivredno gazdinstvo. Subvencionisaće se 80 %  nabavka samog materijala, od 20 ari do 1 hektara. Maksimum je 120 hiljada dinara po korisniku. Pored voćarske biće subvencionisana i stočarska proizvodnja. Ovom prilikom će to biti samo proizvodnja ovaca i koza. Subvencionisaće se i nabavka priplodnih grla u vrednosti do 120 hiljada dinara, ali samo za proizvođače koji se već bave ovčarskom odnosno kozarskom  proizvodnjom. Moraju da imaju 10 registrovanih grla, a kupljene životinje moraju biti umatičene ili da postoje uslovi za to“, navodi Nedeljković.

Pored voćarske i stočarske porizvodnje, biće subvencionisana i kamata na poljoprivredne kredite.

„Svi oblici kredita koji se podignu preko registrovanog poljoprivrednog gazdinstva imaće  subveniconisanu  kamatu  do 40 hiljada dinara  100 odsto.  To će im faktički biti pozajmica a ne kredit“, rekao je Nedeljković i dodao:

„Četvrti program je namenjen pčelarima. Taj konkurs još uvek nije otvoren. Obezbedićemo im između 500 i 600 košnica. Na pet postojećih košnica dobiće jednu od gradske uprave, a maksimum 5 po pčelaru. Određena sredtsva su previđena za promocije, sajmove, i na našem prostoru ali i za poseti sajmovima, a tu su i edukacije“, najavljuje Nedeljković.

Podsetimo, Grad Zaječar će u 2017. godini izdvojiti 12 miliona dinara za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>