Najnovije vesti
Home / Vesti / Zaječar: Raspisan konkurs za organizovanje sprovođenja javnih radova na kojima se angažuju nezaposlena lica
Zaječar: Raspisan konkurs za organizovanje sprovođenja javnih radova na kojima se angažuju nezaposlena lica

Zaječar: Raspisan konkurs za organizovanje sprovođenja javnih radova na kojima se angažuju nezaposlena lica

Nacionalna služba za zapošljavanje i grad Zaječar raspisuju Javni konkurs za organizovanje sprovođenja javnih radova na kojima se angažuju nezaposlena lica u 2018. godini.

Program javnih radova namenjen je radnom angažovanju prvenstveno teže zapošljivih nezaposlenih lica i nezaposlenih u stanju socijalne potrebe, radi očuvanja i unapređenja radnih sposobnosti nezaposlenih, kao i radi ostvarivanja određenog društvenog interesa. Javni rad sprovodi poslodavac – izvođač javnog rada, koga određuje Nacionalna služba za zapošljavanje  na osnovu javnog konkursa.

Poslodavac – izvođač javnog rada sa sedištem na teritoriji grada Zaječara može organizovati sprovođenje javnih radova samo ukoliko angažuje nezaposlena lica iz svih kategorija teže zapošljivih lica, definisani Nacionalnim akcionim planom zapošljavanja za 2018. godinu, u skladu sa stanjem i potrebama lokalnog tržišta rada utvrđenim u LAPZ-u, koja se vode na evidenciji NSZ Filijala Zaječar.

U 2018. godini status teže zapošljivih lica, a u skladu sa procenom zapošljivosti, koja će imati prioritet pri uključivanju u mere aktivne politike zapošljavanja su: mladi do 30 godina života, viškovi zaposlenih, stariji od 50 godina, lica bez kvalifikacija i niskokvalifikovani, osobe sa invaliditetom, Romi, radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći, dugoročno nezaposleni (na evidenciji duže od 12 meseci a posebno nezaposlena lica koja traže posao duže od 18 meseci), mladi do 30 godina starosti koji su imali/imaju status deteta bez roditeljskog staranja i žrtve porodičnog nasilja. Takođe, u programe i mere aktivne politike zapošljavanja potrebno je uključivati i ostala teže zapošljiva lica iz posebno osetljivih kategorija nezaposlenih kao što su: žene (posebno žene žrtve trgovine ljudima), izbegla i raseljena lica, povratnici prema sporazumu o readmisiji, samohrani roditelji, supružnici iz porodice u kojoj su oba supružnika nezaposlena, roditelji dece sa smetnjama u razvoju, bivši izvršioci krivičnih dela i sl. na način kojim se omogućava njihova integracija na tržište rada.

Maksimalna dužina trajanja javnog rada je četiri meseca, u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima. Ugovorom o privremenim i povremenim poslovima utvrdiće se broj radnih dana za svako lice uključeno u javni rad.

Javni radovi se mogu sprovoditi u oblastima: socijalnih (odnosno socijalne zaštite) i humanitarnih delatnosti, održavanja i obnavljanja javne infrastrukture i održavanja i zaštite životne sredine i prirode.

Opširnije informacije možete dobiti na sajtu grada Zaječara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>