Najnovije vesti
Home / Ritam grada / ZAJEČAR: PŠENICOM ZASEJANO 60 % PLANIRANIH ORANICA -PROBLEM NISKA CENA!
ZAJEČAR: PŠENICOM ZASEJANO 60 % PLANIRANIH ORANICA -PROBLEM NISKA CENA!

ZAJEČAR: PŠENICOM ZASEJANO 60 % PLANIRANIH ORANICA -PROBLEM NISKA CENA!

-NA TERITORIJI ZAJEČARSKOG OKRUGA ŽITARICAMA JE  ZASEJANO SAMO 60 % OD  PLANIRANE POVRŠINE

Cena pšenice koja se trenutno kreće od 14 do 15 dinara u zavisnosti od otkupnog mesta, sigurno da ne odgovara našim poljoprivrednim proizvođačima. 

Vitomir Balić ratar iz Lubnice obično zaseje 50 hekatara oranica pod  žitom  i 40 hektara kukuruza, ali u poslednjih nekoliko godina  ima velikih problema sa

„Smanjili smo proizvodnju drastično, jer se više ne isplati ono što je uloženo. Problem je cena žita. Ona je pre 3 godine bila 30 dinara, nafta je bila 77 dinara po litru, a sad je žito 15 dinara, a nafta 150 dinara po litru, a kvalitet nafte je veoma loš“, kaže Balić.

Vitomir kaže da će sa ratarske proivodnje da pređe na voćarsku.

„Od jedne grane poljoprivrede ne mogu da opstanem. Ranijih godina smo najpre orali sa kravama i imali smo mnogo veću zaradu nego sada. Kući imam pet traktora, ali u poslednjih 5 godina ništa ne funkcioniše kako treba. Ja zaradu nemam!“, naglašava Balić.

-U odnosu na prethodne godine prihod je smanjen na pola, kaže Vitomir.

„Ranije smo imali subvencije za 100 hektara, 12 hiljada po hektaru, sad su nam smanjili na 20 hektara i imamo 2 hiljade po hektaru i 2 hiljade dinara za đubrivo, a gde nam je nafta?  “, žali se ovaj poljoprivednik.

Pitali smo Slavicu Kodžopeljić ispred Poljoprivredne stručne službe „Agroznanje“ kakvo je stanje na našim oranicama i kakvi će biti prinosi pšenice ove godine?

Kodžopeljić kaže da će prinosi biti promenjivi.

„Sve zavisi od toga ko je koliko primenjujemo agrotehniku. Da li je na vreme urađena setva? Ko je sve ispoštovao može da očekuje dobre prinose i tu su prinosi oko 5 , 5 ipo tona. Na ostalim biće manje prinosa. Ljudi su razočarani cenom pšenice, tako da je posejano samo 60 % od neke planirane površine. U svakom slučaju je manje posejano nego pretprošle godine“, kaže Kodžopeljić.

Iz „Agroznanja“ su dali i konkretno savete poljoprivednim proizvođačima.

„Prihrana ozimih strnina je trenutno aktuelna, ko nije uradio vreme je za to. Naša preporuka je da prihranjuju ozime strnine kanom, moraju da znaju da samo do 60 kg azota mogu da unesu prvom prihranom. Sledeće nedelje najvaljuju promenu vremena i kišu pa neka ratari iskoriste ovo lepo vreme i prihrane pšenicu. Posle sledi predsetvena priprema za kukuruz. Ko nije obavio jesenje oranje za jare kulture neka to obavezno uradi. U ovo vreme treba iskoristiti setvu jarog ječma, ovsa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>