Najnovije vesti
Home / Kultura / Zaječar: PROMOVISANA KNJIGA ,,LEGET 1914“ -DOGAĐAJI O KOJIMA SE STO GODINA ĆUTALO
Zaječar: PROMOVISANA KNJIGA ,,LEGET 1914“ -DOGAĐAJI O KOJIMA SE STO GODINA ĆUTALO

Zaječar: PROMOVISANA KNJIGA ,,LEGET 1914“ -DOGAĐAJI O KOJIMA SE STO GODINA ĆUTALO

U Istorijskom arhivu „Timočka krajina“ u Zaječar juče je  promovisana  knjiga „Leget 1914″ autora Slobodana Lazarevića. O knjizi su govorili pukovnik prof. dr Milivoje Pršić, istoričar prof. dr Predrag Marković i autor knjige, novinar „Politike“ u penziji i publicista Slobodan Lazarević.

U ovoj knjizi je dokumentarno i publicistički opisano šta se dešavalo u borbi kraj mesta Leget 6. septembra 1914. godine. Naime, posle veličanstvene srpske pobede na Ceru, saveznici su od Srbije zatražili da njena vojska pređe Savu i nastavi gonjenje austrougarske vojske. Srpska vlada je prihvatila zahtev saveznika i poslala nedovoljno spremnu Timočku diviziju preko Save. Na drugoj obali, međutim, nisu bili ostaci razbijene austrougarske vojske, već nekoliko njenih divizija stacioniranih u Sremu. Od sedam hiljada boraca Timočke divizije spasilo se svega 500. Bio je to najveći poraz srpske vojske do tada. Nepripremljeni, nedovoljno informisani o stanju na drugoj obali srpski vojnici su jurišali da daleko nadmoćnije austrougarske snage. Iako žrtve nisu bile uzaludne, jer je usporen austrougarski prodor ka Rusiji, podvig srpske vojske ostao je nezasluženo zaboravljen od istorije i savremenika.

-Istraživanje je za mene bilo posebno komplikovano zato što je trebalo posebnom metodom analizirati gotovo tri posebna sektora, vojnu operaciju, samo operaciju iz vojnih dokumenata, onda diplomatsko političku prepisku sa saveznicima i na kraju ono što je dosta bilo složeno – političke prilike u Srbiji pred izbijanje rata i tokom trajanja bitke. Paralelno je trebalo raditi metodu istraživanja zbivanja na domaćem okrugu i na frontovima saveznika. S obzirom da je 100 i nešto godina prošlo od tog tragičnog događaja i da mi nemamo detaljno istraženu analizu ovog događaja, odnosno pogibije tih mladih ljudi, to je za mene bio izazov. Trebalo je prvo da odgovorim na pitanje zašto se o tome 100 godina ćutalo. I o tome sam pokušao da odgovorim u ovoj knjizi, rekao je autor knjige Lazarević.

Po njegovim rečima pogibija je bila posledica praktično takozvanog državnog razloga.

-Ti mladi ljudi su morali da pomažu saveznicima. Bilo je vrlo teško i posle Prvog svetskog rata priznati da su oni poslati u jednu diplomatsko političku avanturu. Posle rata je bio pokušaj da se na sudu utvrdi istina. Taj pokušaj je trajao od 1922. do 1927. godine. Postoje mišljenja koja nisu do kraja dokumentovana. Dakle, ćutalo se do trenutka kada pokrenuta ideja da se tu podigne spomenik. Jedan od učesnika te tragedije bio je Stevan Jakovljević. On je bio artiljerac u Timočkoj diviziji i imao je sreće da ne pogine. Njegovo svedočenje posle Velikog rata je bilo dosta značajno za čitavo objašnjenje te drame, naravno onoliko koliko je on mogao sa tog mesta da objasni. Obzirom da broj žrtava nikada nije tačno utvrđen, a kreće se od 4000 do 7000, možete misliti kako je bilo složeno sve to razjasniti, dodao je Lazarević.

On je kazao da se nada da će se ovim promocijama njegove knjige poginulima odati priznanje da bi se vratili u kolektivno pamćenje koje zaslužuju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>