Najnovije vesti
Home / Kultura / Zaječar: Promovisana knjiga autora Srđana M.Tomića „TRI ZAJEČARSKA FUDBALSKA SRCA“ -Jedinstvo, Železničar i Pobeda
Zaječar: Promovisana knjiga autora Srđana M.Tomića „TRI ZAJEČARSKA FUDBALSKA SRCA“ -Jedinstvo, Železničar i Pobeda

Zaječar: Promovisana knjiga autora Srđana M.Tomića „TRI ZAJEČARSKA FUDBALSKA SRCA“ -Jedinstvo, Železničar i Pobeda

U Matičnoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Zaječaru juče je promovisana knjiga „Tri zaječarska fudbalska srca“, autora Srđana M. Tomića. Fenomen ,,Tri zaječarska fudbalska srca’’ živi na neki način od 2015. godine, počev od biltena Glas sportskog saveza Grada Zaječara kao feljton, kroz izložbu fotografija, do jednog predavanja takođe u biblioteci i do monografskog spisa koji je obuhvatio sve Tomićeve aktivnosti u protekle dve i po godine vezane za klubove kojih više nema, a to su Jedinstvo, Železničar i Pobeda iz perioda od 1932. do 1944. godine.

„Reč je o klubovima iz građanskog Zaječara, o klubovima koji odslikavaju i preslikavaju ambijent Zaječara pred Drugi svetski rat i u toku Drugog svetskog rata, da pokažu na kom smo mi civilizacijskom nivou bili, jer fudbal nije bio samo igra, već više od igre kako to neki vole da kažu. On je bio civilizacijska tekovina i zdrav stil života koji se negovao tih godina kada su uz fudbal  postojali  i Sokolsko društvo, i Kolo jahača, i Streljačka družina…Ovih klubova više nema, Pobede nema od 1941. godine,  Jedinstva od 1944, a Železničar je imao svoj posleratni nastavak, ali više ne postoji. Ovo je pokušaj da se otrgnu od zaborava judi koji su obeležili jedno vreme, koji su svoje slobodno vreme utkali u istoriju ovog grada. Isto tako uz pomoć kazivača i retke literature koju sam nalazio pokušao sam da pronađem i odgonetnem čime su se oni bavili, u kojim su delovima Zaječara živeli, ko su im bili rođaci. Nalazili smo podatke o čitavim familijama koje su vezane za sport –počev od Ninovića, Milovića, Đergovića, Vučkovića, Bujoševića, a ima ih još dosta. Oni su slučajno ili namerno ispisivali stranice istorije i iz tih razloga mi je posebno drago što su zbirke fotografija iz  pojedinih kuća našle mesto u ovoj knjizi, jer su one služile kao snažan ugaoni kamen u ,,Tri zaječarska fudbalska srca’’, rekao je ovom prilikom Tomić.

Autor knjige je istakao i da će ova knjiga imati svoj nastavak. Ovi su klubovi bili deo Niškog podloptarskog saveza pa samim tim treba negde raščlaniti kakva je bila njihova uloga u ovom podsavezu i kako se Niški loptarski podsavez kao krovna organizacija odnosio prema njima.

„Pokušaću da rasvetlim i period do 1932. godine, da upoznam čitaoce koji su klubovi postojali 20. godina prošlog veka u našem gradu i period okupacije koji je meni izuzetno zanimljiv. Da vidimo šta je u Nedićevoj Srbiji pokušavano da liči na predratni period, šta se moglo u vremenu kad su Nemačke okupacione snage bile ovde prisutne, na koji način je mogao život da funkcioniše i šta to okupatoru nije smetalo na neki način da bude prisutno iz onih mirnodopskih vremena a da bude deo okupacione istorije“, kazao je Tomić.

Po njegovim rečima porodice u kojima je bilo fudbalera  su mu vrlo rado izlazile u susret, davali su fotografije koje su ponovo dobile na značaju. Tomić je istraživao i u negotinskom i niškom arhivu, kao i u niškoj biblioteci. Oslanjao se na neku literature koja je izlazila u vreme socijalističke Jugoslavije koja se bavila tom tematikom i to je bio težak i složen zadatak.

Izdavač ove knjige je Matična biblioteka Svetozar Marković.

„Prepoznat je moj trud i neki moj istraživački rad. Takođe,tu je jedan zavičajni osećaj ove kuće da neguje sve ono što je vezano za Zaječar i Timočku krajinu. Sve ono što se da ,,ukrasti’’  iz prošlosti treba osvežiti i preneti današnjoj internet omladini ili omladini informacionih tehnologija. Pokušali smo da neki deo prošlosti prenesemo i njima, da to bude modernije i njima prihvatjivije. Ipak, biće mi drago da se posle mene pojavi i neko mlađi ko će sve ovo da podigne na viši nivo, na akademski nivo. Drago mi je da iza onog ,,Uragana sa Kraljevice’’ Miodraga Cekovića još jedna knjiga može da stane u taj neki sledored i niz a verujem da će ih biti još“, kazao je Tomić.

Interesovanje Zaječaraca za ovu promociju je bilo veliko. Knjiga se za sad može nabaviti kod autora, a oni koji žele da je pročitaju mogu je naći u zaječarskoj Biblioteci.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>