Najnovije vesti
Home / Kultura / Zaječar: Priređeno književno veče „I to se jednom moralo reći“ -Festival mladih pesnika nastavlja se i danas
Zaječar: Priređeno književno veče „I to se jednom moralo reći“ -Festival mladih pesnika nastavlja se i danas

Zaječar: Priređeno književno veče „I to se jednom moralo reći“ -Festival mladih pesnika nastavlja se i danas

Na 33. Festivalu mladih pesnika Dani poezije u Zaječaru, sinoć je u Radul begovom konaku održano književno veče posvećeno istaknutom hrvatskom pesniku srednje generacije, Tomislavu Domoviću. Sa Domovićem je razgovarao pesnik Saša Jelenković.

Domović se predstavio publici kao pesnik ljubavno erotske poezije, nesebičnog stava prema   neuništivosti i obnovljivosti života u ljubavi.

Jezički bujna i barokno razbarušena poezija Tomislava Domovića zainteresovala je ljubitelje i poznavaoce poezije, a nadahnut i dinamičan razgovor dvojice pesnika učinio je da drugo festivalsko veče ostane u sećanju mnogobrojnoj publici.

Razgovoru sa pesnikom „I to se jednom moralo reći“ predhodilo je predstavljanje radova članova udruženja osoba sa invaliditetom i lica sa posebnim potrebama, kao i predstavljanje radova učenika zaječarskih osnovnih i srednjih škola.

33. Festival mladih pesnika „Dani poezije 2018“ nastavlja se danas gostovanjem pesnika u zaječarskim osnovnim i srednjim školama.

„Srpska poezija  danas“ tema je predavanja  Prof.dr Đorđa Despića koje će od 18 časova biti održano  u Radul-begovom konaku . Od 19 časova predviđen je osvrt na sabrana dela  pesnika Aleksandra Ristovića, a od 20 časova  biće  predstavljena poezija norveške pesnikinje Gunvor Hofmo. Biće prikazan dokumentarni film o autorki i promovisana knjiga „Nikog ne zaboravljam“.

Sutra  će, u okviru festivala , biti organizovano slušanje poezije na Trgu oslobođenja u Zaječaru, gde će od 11.00 do 19.00 biti emitovani autentični audio zapisi srpskih pesnika.

Za 13.00 časova u Matičnoj biblioteci „Svetozar Marković“ zakazana je tribina „Poezija u društvenom sistemu“ na kojoj će govoriti učesnici 33. Festivala.

Promocija knjige pesama „Tomorrowland“prošlogodišnje pobednice festivala Barbare Delać biće održana u Radul –begovom  konaku,  sutra od 19 časova, a nastup sedmoro mladih pesnika – finalista predviđen je od 20 .00 časova , nakon čega će biti proglašen pobednik 33. Festivala mladih pesnika.

Organizator festivala  je Narodno pozorište Timočke Krajine- Centar za kulturu  „Zoran Radmilović“, a pokrovitelji Grad Zaječar i Ministarstvo kulture i informisanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>