Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Zaječar: Potpisani ugovori o dodeli subvencija za razvoj voćarstva u 2017. godini
Zaječar: Potpisani ugovori o dodeli subvencija za razvoj voćarstva u 2017. godini

Zaječar: Potpisani ugovori o dodeli subvencija za razvoj voćarstva u 2017. godini

U Gradskoj upravi u Zaječaru danas su potpisani ugovori o dodeli subvencija za razvoj voćarstva u 2017. godini između grada i poljoprivrednih proizvođača, koji su ispunili uslove konkursa. 20 poljoprivrednih proizvođača će u narednom periodu dobiti subvencije za razvoj voćarstva a prema rečima nadležnih, ukupna sredstva koja su odobrena po ovom projektu su milion i 304 hiljade dinara.

Verica Dojčinović iz Zvezdana godinama se bavi poljoprivredom. Kako i sama kaže, od poljioprivrede može da se živi samo ako se dobro radi. O tome govori i činjenica da Verica sa svojim sinovima želi da proširi i pospeši poljoprivrednu proizvodnju a sredstva koja će dobiti od grada, svakako će biti od velikog značaja za ostvarenje tog cilja.

„Zasadali smo 60 ari višnje i htela bih još da budem aktivnija i da zajedno sa sinovima proširimo i pospešimo još našu proizvodnju a i da buduće generacije imaju šta da rade. Ovo je prvi put da koristimo pomoć grada“, istakla je Verica.

I Slavica Krstić iz Zaječara želi da pospeši poljoprivrednu proizvodnju i u narednom periodu bude još veći proizvođač voća. Za sada, prema njenim rečima, od poljoprivrede može da se živi.

„Uzela sam subvenciju za voćarstvo, sadila sam do sada trešnje, tako će i sada biti. Zasadićemo mnogo više sadica i proširiti proizvodnju. Smatram da od poljoprivrede može da se živi“, rekla je Slavica.

Posle dužeg niza godina Grad Zaječar ulaže u razvoj poljoprivredne proizvodnje i to u oblast voćarstva, pčelarstva, stočarstva,  subvencioniše i kamate za poljoprivredne kredite. Prema rečima Vesne Stanković, gradskog većnika za resor poljoprivrede, subvencije koje će u narednom periodu biti dodeljenje poljoprivrednim proizvođačima, su subvencije po prvom konkursu koji je raspisan a po kome je odobreno milion i 304 hiljade dinara. Ova suma će biti rasporedjena na 20 poljoprivrednih proizvođača.

„Mi smo danas pozvali 15 proizvođača, neki su ugovore potpisali u petak koji nisu mogli danas da dođu i ovim danas ćemo ceo postupak završiti. Ti ugovori idu dalje u Odsek finansija i biće svi isplaćeni u nekom kratkom narednom periodu. Što se tiče novog konkursa za koji smo se odlučili u dogovoru sa gradonačelnikom, opredelili smo još 2,3 miliona za voćarstvo a konkurs se odnosi na jesenju sadnju 2017. godine. Konkurs traje do 30. novembra a mogu da konkurišu svi proizvođači koji imaju registrovano gazdinstvo za ulaganje na teritoriji grada Zaječara i bitno je da nisu korisnici sredstava za ovu godinu, da bi smo to što pravednije raspodelili. Svi poljoprivredni proizvođači koji imaju neke nedoumice oko konkursa i subvencija, dodatne informacije mogu da dobiju na broj telefona 019/ 444-600″, istakla je Vesna Stanković.

Planovi za ovu godinu su, prema njenim rečima, da se ovi konkursi uspešno realizuju, dok će se za narednu godinu praviti novi Program rada jer Grad Zaječar planira velika ulaganja u poljoprivredu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>