Najnovije vesti
Home / Društvo / U ZAJEČARU POSTAVLJENI ZVUČNI SEMAFORI
U ZAJEČARU  POSTAVLJENI ZVUČNI SEMAFORI

U ZAJEČARU POSTAVLJENI ZVUČNI SEMAFORI

ZA LAKŠI I BEZBEDNIJI ŽIVOT SLEPIH I SLABOVIDIH

Savez slepih Srbije realizovao je projekat u koji je uključena i Međuopštinska organizacija Saveza slepih Srbije Zaječar. Radi se o projektu pod nazivom ,,Tri boje zvuka“, čiji je cilj postavljanje zvučnih semafora. Ovim projektom odobreno je postavljanje ovih semafora u šest gradova u Srbiji, pored Zaječara i u Valjevu, Vranju, Jagodini, Kikindi i Novom Pazaru.

-Ovo je izuzetno važan i značajan projekat za naše članove, posebno zbog njihove bezbednosti u saobraćaju. Već imamo pozitivne rezultate, naši članovi su izuzetno zahvalni zbog realizacije ovog projekta jer se sada osećaju mnogo sigurnije prilikom prelaska ulice, kaže Dragana Đorđević, sekretar Međuopštinske organizacije Saveza slepih Srbije Zaječar.

Ovi semafori su postavljeni na dve raskrnice u Zaječaru, kod Policijske uprave i Gradske uprave.

Radomir Jovanović, podpredsednik Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih u Zaječaru, koji je i član ove organizacije, ističe zadovoljstvo zbog postavljanja zvučnih semafora u Zaječaru.

-Ovi semafori nam omogućavaju bezbedno prelaženje pešačkog prelaza. Sada nećemo morati da pitamo ljude oko nas koje je svetlo upaljeno na semaforu. Ovi semafori se ubrajaju u velika dostignuća i pomagala za slepe i slabovide, on je u liniji sa belim štapom, sa psom vodičem, sa zvučnim karticama na računaru ili na mobilnom telefonu. Naši članovi su se mnogo obradovali ovom poklonu koji smo dobili preko projekta. Privikavamo se na njih prilikom prelaska ulice i sad nam je drago da to možemo da uradimo bez ičije pomoći, ističe Jovanović.

Ovi semafori rade na principu zvuka, ispuštaju ubrzane zvuke kad je zeleno svetlo, a rade kao sat kad je crveno. Inače, postoje dve vrste semafora za slepe i slabovide. U većim gradovima su instalirani i oni koji govorno obaveštavaju kada se može preći koja ulica, znači daju zvučnu informaciju. Takvi semafori su za ove ljude najbolji, ali su oni i skuplji.

ODLIČNA SARADNJA SA GRADSKOM UPRAVOM – OBUKA ZA KORIŠĆENJE BELOG ŠTAPA I BESPLATAN PREVOZ

Međuopštinski Savez slepih, koji obuhvata teritoriju Zaječarskog i Borskog okruga, inače broji 383 člana, dok ih je samo na teritoriji Grada Zaječara 152. Organizacija je u toku ove godine dobila od strane Gradske uprave Zaječara odobrenje za realizaciju projekta ,,Uključi se“, kroz koji će biti realizovane različite radionice.

-Jedna od radionica biće obuka za korišćenje belog štapa. Cilj nam je da postignemo samostalnost slepih i slabovidih osoba za kretanje u saobraćaju. Samim tim što sada imamo postavljene i zvučne semafore mislim da će njihova bezbednost biti mnogo veća, dodaje Đorđević.

Ona se ovom prilikom zahvalila predstavnicima Gradske uprave na dobroj saradnji, pre svega Milku Todoroviću koji je bio zadužen za saradnju sa organizacijama osoba sa invaliditetom. Tomok prošle godine organizovani su intenzivni sastancu u Gradskoj upravi, svakog meseca, a jedan od rezultata je i odobren besplatni gradski i prigradski prevoz za članove. Pored slepih i slabovidih članova besplatan gradski prevoz, koji do sad nije postojao, koriste i ostale osobe sa invaliditetom na teritoriji grada.

-Postupak za ostvarivanje ove beneficije je da je potrebo da lica imaju člansku kartu naše organizacije. Prilikom ulaska u vozilo gradskog prevoza to treba da pokažu vozaču, a njihov pratilac treba da pokaže svoju ličnu kartu. Ovo pravo i naši članovi koriste od početka ove godine. Radi se o kategoriji koja je osetljiva i licima koja su mahom starije životne dobi i to im je izuzetno važno, kaže Đorđević.

USKORO I REALIZACIJA PROJEKTA INFORMISANJA

Međuopštinska organizacija Saveza ima brojne aktivnosti. Pored toga što su konkurisali kod opština iz Timočkog regiona za finansiranje konkurisali su i na raspisanim konkursima Ministarstva kulture i Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku. U okviru toga im je odobren projekat informisanje slepih i slabovidih osoba od strane Ministarstva za rad, a realizacija ovog projekta očekuje se nakon uplate sredstava, a to bi trebalo biti u drugoj polovini juna meseca.

-Ovaj projekat traje tri meseca i nakon održanih sastanaka u svim opštinama Zaječarskog i Borskog okruga sa našim članovima, informisaćemo ih o njihovim pravima i benefitima, o različitim povlasticama. Nakon toga ćemo odraditi i jedan informator za naše članove koji je vezan za njihova prava i beneficije koje ostvaruju na republičkom nivou. Taj informator odštampaćemo i na Brajevom pismu i u MP3 formatu, u ručnoj tehnici i dostaviti ga našim članovima, ističe Đorđević.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>