Najnovije vesti
Home / Da nas bude više / Zaječar podržava razvoj ženskog preduzetništva
Zaječar podržava razvoj ženskog preduzetništva

Zaječar podržava razvoj ženskog preduzetništva

Grad Zaječar u okviru programa „Femino“ objavio je javni poziv za prijavu preduzetnih žena iz kategorije registrovanih preduzetnica sa inovativnim idejama, nezaposlenih žena kroz podršku realizacije poslovnih ideja i žena iz ruralnih sredina za uvođenje i realizaciju preduzetničke inovacije. Bespovratna sredstva dodeljuju se u iznosu od 160.000 dinara, a usluge mentoringa, u trajanju od 15 časova, obezbeđene su za sve žene koje ostvare pravo na subvencije.

Foto: pixabay

„U avgustu mesecu raspisan je javni poziv za dodelu sredstava za pospešivanje i razvoj ženskog preduzetništva kod Mistarstva za tehnološki i inovacioni razvoj. Mi smo u prethodnom periodu uradili detaljnu analizu stanja preduzetništva u našem gradu i došli smo do određenih podataka koji pokazuju da 34% od ukupnog broja preduzetnika koji su registrovani na teritoriji grada Zaječara, čine žene. To nam je bio podstrek da uradimo jedan projekat sa kojim bi hteli još više da podstaknemo žene da razviju svoj posao, a sa druge strane da podstaknemo neke nove žene da razmišljaju i da se eventualno uključe, razviju neki svoj biznis. Na osnovu evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje došli smo do podataka da su 53% od ukupnog broja nezaposlenih žene i onda smo ovim projektom hteli da podstaknemo i te žene da se uključe i pokrenu svoj posao. Naše odeljenje za lokalni i ekonomski razvoj sačinilo je jedan projekat i sa njim smo mi konkurisali kod Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj, pa su nama odobrena sredstva u iznosu od 5,5 miliona dinara. Ta sredstva smo dobili i sada krećemo u realizaciju projekta“, istakao je Saša Ivanović, pomoćnik gradonačelnika Zaječara, gostujući na Magnum radiju.

Prema rečima Ivane Živić, šefa Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj u Zaječaru, Grad je dobio finansijska sredstva za podršku programa „Femino“, ali za realizaciju tog, i bilo kog drugog projekta, neophodni su ljudski resursi. Ceo projekat se radi u partnerstvu sa Kabinetom ministra za inovacije i tehnološki razvoj.

„Svrha projekta „Femino“ je povećanje broja žena u ulozi vlasnica i osnivačica malih i srednjih preduzeća i podizanje društvene svesti o značaju povećanja broja žena u poslovnom ambijentu, kroz promocije, edukacije, obuke i podrške sprovođenju preduzetničkih inovacija. Da bi ostvarili ovaj cilj, mi smo zamislili da se naš projekat realizuje u dve faze: prva faza su obuke, a druga faza je dodela bespovratnih sredstava, znači direktno subvencionisanje preduzetničkih inovativnih ideja. Tenutno je otvoren poziv za prijavu svih zainteresovanih žena za taj prvi deo programa, odnosno za edukaciju prvih 100 žena koje se prijave Uslužnom centru Gradske uprave, gde postoji određeni formular koji treba da popuni, nisu potrebna nikakva dokumenta, čak ni lična karta. Dovoljno je samo da ostavite vaše lične podatke i da ste zainteresovani da učestvujete u ovakvoj vrsti obuke. Dakle, prvih 100 žena koje dođu i prijave se na ovaj način, biće uključene u program edukacije koji će trajati čitav novembar mesec, 100 žena biće podeljeno u pet grupa, obuke će trajati do četiri dana za svaku grupu. Uslov je jedini da ste žena, da imate preduzetničku ideju, ukoliko imate registrovanu firmu, ukoliko ste žena preduzetnica, direktorka nekog privrednog subjekta ili ste iz privrednog društva gde je vlasništvo 51% u ženskom vlasništvu. Ako ste samo fizičko lice, nemate registrovanu firmu, dovoljno je da imate ideju, i da čak možda i nemate ideju, razmišljate samo o tome da želite da pokrenete svoj biznis, možda ćete ideju dobiti na samoj obuci. Pored toga što će biti predstavljen sam način poslovanja, izrada Biznis plana za početnike, žene mogu da saznaju šta je to inovacija. Mogu da dobiju sve informacije na jednom mestu, počevši od toga kako pokrenuti posao, a inače fizičkom licu treba puno vremena kada krene od vrata do vrata. Znači sama obuka je jako korisna“, istakla je Ivana Živić i dodala:

„Znači za ovaj prvi korak, za prijavu, potrebno je samo da ste žena i da imate prebivalište na teritoriji grada Zaječara. Ne postoji nikakav starosni uslov, ograničenje nije da ste koristili sredstva iz drugih fondova, recimo Nacionalne službe zapošljavanja i slično. Kasnije nakon završene obuke raspisaćemo konkurs za dodelu bespovratnih sredstava. Opredeljeni fond za subvencije je 4 miliona dinara, po nekom našem planu je to oko 25 žena, jer je maksimalni iznos do 160.000 po korisnici. Konkurisaće se sa biznis planom za tu inovativnu ideju, komisija će proceniti da li je vaša ideja inovativna, da li zaslužuje finansiranje ili ne, i nakon toga će se na osnovu profakture, sredstva uplaćivati. Ako imate firmu, to je lako. Međutim, žene koje nisu preduzetnice, nemaju registrovanu firmu, na konkurs za subvencije se prijavljuju kao fizičko lice, nemaju potrebe da ulaze u proces registracije firme. Onog trenutka kad se objavi ta preliminarna rang lista o dodeli subvencija, do trenutka potpisivanje ugovora imaće dovoljno vremena da registruje privrednu delatnost za koju želi da ostvari pravo na subvenciju. Žene imaju dva pitanja uglavnom, one koje su zaposlene pitaju: Da li je moguće obuke organizovati popodne, odgovor je da, a drugo pitanje se odnosi na to da li postoji neka caka, da li ima sitnih slova? Sitnih slova nema, uslov je samo da posluju godinu dana, kao i kod Nacionalne službe za zapošljavanje, a osnovni uslov je da imate dobru ideju, da je dobro obrazložite, a svu podršku će žene dobiti na toj obuci“.

Grad Zaječar će u narednom periodu nastojati da poboljša, ne samo žesnko preduzetništvo, već i omladinsko, socijalno… Kako je Ivanović napomenuo preduzimaju se sve neophodne mere kako bi se stvorila što povoljnija poslovna klima, kako za preduzetnike, tako i za stane investitore.

„Ne zadovoljavamo se samo time što smo do sada uradili. Mi imamo planove i za narednu godinu, da još više razvijemo preduzetništvo, ne samo žensko preduzetništvo, postoji tu i omladinsko preduzetništvo, socijalno preduzetništvo… Kancelarija za lokalni i ekonomski rast već je počela sa pripremom programa za subvencionisanje preduzetništva za 2019. godinu i nadamo se da ćemo uspeti da u toku sledeće godine finansijski zaokružimo tu konstrukciju. Treba da budemo svesni da grad Zaječar finansijski još uvek nije oporavljen u onoj meri koja je nama potrebna da bi mogli da se bavimo nekim ozbiljnim investicijima. Važno je da se radi po nekim prioritetima. Mi smo u proteklom periodu subvencionisali poljoprivredu, prošle godine je to veoma uspešno rađeno, ove godine još uspešnije. Sada ćemo u narednom periodu da subvencionišemo preduzetništvo. U eventualnom slučaju da ne budemo zadovoljni našom finansijskom situacijom u budžetu, mi pratimo sve javne pozive, i nadamo se da ćemo iz nekih drugih izvora, eventualno ministarstva ili nekih evropskih fondova, uspeti da neka sredstva, sa ovim projektima, obezbedimo i na taj način da posle damo subvencije našim preduzetnicima. Ove godine smo sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, kroz program, određeni deo sredstava, osim za javne radove i upošljavanja teže zapošljivih lica, opredilili 180.000 dinara bespovratnih sredstva za samozapošljavanje, za 30 lica. Mi ulažemo velike napore da stvorimo ambijent ovde u gradu za sve naše preduzetnike, i za sve firme koje žele da dođu kod nas“, ističe Saša Ivanović.

Žene preduzetnice koje su zainteresovane za dodelu subvencija, mogu se prijaviti do 29. oktobra 2018. godine.

Ovaj medijski sadržaj objavljen je u okviru projekta „Da nas bude više“.
Projekt sufinansira Grad Zaječar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>